Η αρχική εξαγγελία του πρώην Υπουργού κ. Λιβανού αφορούσε επιδότηση για αγορά ζωοτροφών για το διάστηµα Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2022.
Υπάρχει όμως μεγάλη αντίδραση από τους εκπροσώπους της εκτατικής κτηνοτροφίας της χώρας επειδή το συγκεκριμένο τρίμηνο (Ιανουάριο έως τον Μάρτιο) δεν αγοράζουν ζωοτροφές και εμφανίζουν μηδενικό τζίρο. Το θέμα συζητήθηκε στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Κτηνοτροφίας του ΥπΑΑΤ για το κόστος παραγωγής.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η Μυρτώ Λύκα, αιγοπροβατοτρόφος από την Θεσπρωτία, που έλαβε μέρος στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης (17/2) και εκπροσώπησε την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), «στη συζήτηση μιλήσαμε για το κόστος των εκτροφών. Δεν μπορεί να μιλάμε για αύξηση των κοπαδιών με αυτό το κόστος. Δεν έχει κανένα νόημα γιατί μέχρι το καλοκαίρι αν δεν στηριχθεί ο κλάδος πολλοί κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να σφάξουν τα ζώα τους.
Εμείς ζητήσαμε να καταργηθεί άμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης να δοθεί επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου σε όλους τους αγρότες. Οι αιγοπροβατοτρόφοι που παραδίνουν γάλα στις βιομηχανίες δεν θεωρείται ότι κάνουν συμβολαιακή γεωργία και σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΥπΑΑΤ δεν θα πάρουν επιστροφή φόρου.
Μιλήσαμε και για τις ζωοτροφές και εμείς διαφωνούμε με όσα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Ζητάμε ενίσχυση είτε ανά κεφαλή ζώου είτε με τιμολόγια ανά τζίρο αλλά για όλο το 2021. Επίσης να πάρουν ενίσχυση και όσοι κάνουν ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών γιατί και αυτοί είχαν αυξημένο κόστος».
Από την πλευρά του ο αγελαδοτρόφος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και εκπρόσωπος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «θέλουμε κατάργηση της ρήτρας στο ηλεκτρικό ρεύμα και όχι την επιδότηση του 80% που στην ουσία μειώνεται στο 35-40%. Επίσης η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο να αφορά όλους τους αγρότες.
Για τις ζωοτροφές ζητούμε την ενίσχυση ανά ζώο στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής. Η ενίσχυση με βάση τον τζίρο θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος της εκτατικής κτηνοτροφίας. Ουσιαστικά θα ενισχύσει τις μονάδες που είναι σταυλισμένες όλο το έτος. Επίσης θα αδικήσει τους μικρούς κτηνοτρόφους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που δεν έχουν βιβλία εσόδων - εξόδων (ειδικό καθεστώς)».
Πηγή: Agrotypos.gr