Δεδομένη θεωρείται πλέον μια παρέμβαση στην αγορά χοιρινού κρέατος, αφού τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν ξεκινήσει πολυ πριν την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος.
Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι μειώσεις των ευρωπαϊκών εξαγωγών χοιρινού κρέατος προς την Κίνα το 2021 ανήλθαν σε 2.572.439 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -23% σε σχέση με το 2020 (που είχαν ανέλθει σε 3.337.588 τόνους). Οι ποσότητες που δεν εξάγονται κατευθύνονται στην αγορά της ΕΕ και «πιέζουν» τις τιμές παραγωγού.
Ο κλάδος της χοιροτροφίας στην ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εδώ και αρκετούς μήνες λόγω του συνδυασμού αρκετών αρνητικών παραγόντων, όπως της μείωσης της κατανάλωσης στην εστίαση λόγω της πανδημίας, τα προβλήματα στις εξαγωγές προς την Κίνα, την περαιτέρω εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πρόσθετο αντίκτυπο στον τομέα, δεδομένης της ανάγκης για εξεύρεση νέων αγορών για ζωοτροφές και αναζήτησης νέων αγορών για τις εξαγωγές της ΕΕ.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η ενεργοποίηση μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ωστόσο εδώ οι πιέσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες από κράτη μέλη με μεγάλη παραγωγή, είναι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές και σε οικονομικές παροχές υπό τη μορφή ειδικών ενισχύσεων.
Ήδη υπήρξε μια πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 10 Μαρτίου 2022, υπό την προεδρεία του Επιτρόπου Γεωργίας, Janusz Wojciechowski. Η συζήτηση αφορούσε την εξάρτηση της ευρωπαϊκής χοιροτορφίας από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Έχουν προγραμματιστεί πέντε συναντήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε συνάντηση θα είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα του κλάδου. Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να γίνει διαδικτυακά στις 6 Απριλίου. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα παραδοθούν στην Κομισίον στις αρχές του 2023.