Η περικοπή του αριθμού των καλλιεργειών που θα ωφεληθούν από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι το ζητούμενο της Κομισιόν προς τη χώρα μας. Η μείωση των 19 σήμερα συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 ή 9, σύμφωνα με πληροφορίες βάζει σε κίνδυνο βασικά προϊόντα της Ηλείας. Πληροφορίες από το ΥΠΑΤ αναφέρουν πως για τις νέες συνδεδεμένες θα ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που διαμορφώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας.
Δημοσιεύματα ανησύχησαν τους παραγωγούς στην Ηλεία καθώς υπάρχουν αναφορές για περικοπή της συνδεδεμένης σε βιομηχανική τομάτα, σταφίδα και εσπεριδοειδή. Τρεις από τις βασικότερες καλλιέργειες του νομού.
Μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι “… είδαμε σε δημοσίευμα, ότι από το υπουργείο σκέφτονται να βγάλουν έξω την βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή ως συνδεδεμένη στην ΚΑΠ του 2023 - 2027. Αυτό είναι θάνατος για τον Ηλείο παραγωγό. Εάν δεν ενισχυθεί η βιομηχανική ντομάτα, η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, τελείωσε και ο αγροτικός τομέας του νομού μας. Πρόκειται για τα προϊόντα αυτά που στηρίζουν το νομό. Από εκεί και πέρα το υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει την θέση του. Η λογική του υπουργείου είναι ότι έχει ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχουν αιτιολογηθεί και τα λοιπά… Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα όμως, είναι θέμα του υπουργείου και πρέπει να πάει να τα βρει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να μην ενισχυθούν αυτά τα προϊόντα, γιατί εμείς τελειώσαμε…”.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Βομπίρης, από την πλευρά του δήλωσε ότι “… εμείς πάντα λέγαμε ότι η παραγωγή πρέπει να είναι εξολοκλήρου συνδεδεμένη με οποιαδήποτε ενίσχυση. Η συνδεδεμένη δόθηκε για να μπορούν να αναγκάζουν τους παραγωγούς να δίνουν την σταφίδα σε εμπόρους άρον - άρον. Για να μην χάσουν την συνδεδεμένη… Έτσι κι αλλιώς διαφωνούσαμε σε πολλά πράγματα. Όμως και αυτή την ψευτο συνδεδεμένη που παίρναμε τα 50 ευρώ το στρέμμα, σχεδιάζουν να την κόψουν κι αυτή. Όποτε συνολικά η σταφίδα πάει για εκτέλεση. Εμείς μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια αλλά λεφτά δεν έχουμε δει ακόμα. Την στιγμή που όλα πήγαν στα ύψη, ήταν που ήταν η κατάσταση χάλια τα πράγματα έχουν χειροτερέψει... Όλοι πήραν έστω αυτά τα ψιλά για τα πετρέλαια και την βενζίνης εκτός από τον αγρότη που δεν πήρε τίποτα. Όλο ψέματα…
Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, πιστεύω ότι το θέμα της σταφίδας σιγά-σιγά θα τελειώσει. Ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν κόψει την σταφίδα και έχουν βάλει ελιές γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι έμποροι τώρα παίρνουν την σταφίδα με 90 λεπτά και δεν πληρώνουν και άμεσα. Αυτό που ζητάμε εμείς και είναι πάγιο αίτημα είναι η κατώτερη εγγυημένη τιμή. Δηλαδή μία τιμή που θα μπορούμε και θα μας συμφέρει να καλλιεργήσουμε, να έχουμε έσοδα, να ζήσουμε την οικογένειά μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Όταν αυτό δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί, δεν είναι όπως το καρπούζι ή η πατάτα που λέμε θα βάλω φέτος και αν δεν πάει καλά δεν θα βάλω του χρόνου. Την σταφίδα δεν μπορείς να την αφήσεις, να μην την καλλιεργήσεις. Αν την παρατήσεις μία χρόνια την παρατάς για πάντα. Τελείωσες! Αυτή είναι η διαφορά και γι’ αυτό επιμένουμε στην κατώτερη εγγυημένη τιμή. Αυτό θα έλυνε τα προβλήματα!
Γιατί για παράδειγμα οι φούρνοι εδώ στην Ελλάδα παίρνουν σταφίδα με 4 € τουρκική. Πρέπει πρώτα δηλαδή να διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά η σταφίδα. Να δώσουν στο στρατό για παράδειγμα, στα σχολεία και σε διάφορες δομές, προκειμένου να ξεμπλοκάρει. Έτσι το λύνουν το πρόβλημα αν θέλουν. Δεν θέλουν όμως και αυτό που θέλουν είναι να κάνουν τη δουλειά των εμπόρων πιο εύκολη. Να θησαυρίσουν οι έμποροι εις βάρος μας. Αυτό όμως δεν θα συμβεί για πολλά χρόνια, γιατί θα μας τελειώσουν νωρίς και μετά δεν θα έχουν. Εμείς τώρα συζητάμε να δούμε πότε θα ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Θα κάνουμε μία μεγάλη σύσκεψη για να δούμε πως θα το οργανώσουμε προκειμένου να είναι καλύτερη από την προηγούμενη κινητοποίηση που κάναμε. Και συντονιζόμαστε με την Μεσσηνία, την Ζάκυνθο και την Αχαΐα. Να γίνει δηλαδή την ίδια ημέρα…” είπε ο Θανάσης Βομπίρης.