Πρωτογενής Τομέας

Πάει για 1,5 ευρώ το πρόβειο γάλα, δεν υπάρχουν ζωοτροφές λένε οι κτηνοτρόφοι

Πάει για 1,5 ευρώ το πρόβειο γάλα, δεν υπάρχουν ζωοτροφές λένε οι κτηνοτρόφοι

Ενισχύεται η τάση για διαμόρφωση τιµής στο πρόβειο γάλα στα συµβόλαια της νέας περιόδου στα 1,50 ευρώ το κιλό. Όμως το κόστος ζωοτροφών είναι τόσο αυξημένο που δεν μπορεί να το καλύψει ούτε αυτή η αύξηση.

«Στην περιοχή της Θεσσαλίας», όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, «οι μέσες τιμές στο πρόβειο γάλα για όσους παραγωγούς υπέγραψαν συμφωνητικά τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι σταθερές και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 1,20 με 1,22 ευρώ ανά κιλό. Για το βιολογικό γάλα η τιμή κυμαίνεται στα 1,30 ευρώ.

Ακούγεται στη περιοχή για τιμή 1,50 ευρώ στο πρόβειο νέας περιόδου. Η τιμή της φέτας έχει ήδη αυξηθεί και μάλιστα με τις περσινές τιμές που ήταν μειωμένες. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αύξηση της τιμής πρόβειου γάλακτος. Όμως και η τιμή του 1,5 ευρώ το κιλό πάλι δεν καλύπτει το κόστος του κτηνοτρόφου.

Υπάρχει πρόβλημα στις ζωοτροφές. Πρέπει να αυξήσουμε την ιδιοπαραγωγή και η χώρα μας να γίνει αυτάρκης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις εισαγωγές με αυτές τις υψηλές τιμές. Αν καταβληθεί από φέτος η συνδεδεμένη στο καλαμπόκι θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε αύξηση στρεμμάτων καλλιέργειας στο καλαμπόκι αλλά αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει να γίνει σωστή λίπανση και να μην έχουμε ζημιές από αγριογούρουνα. Επίσης πολλά καλαμπόκια πάνε για παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι ζωοτροφών κάτι που θα πρέπει να σταματήσει.

Υπάρχει μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου εκτιμώ ότι φτάνει στο 30%. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν στα τόσο υψηλά κόστη και οδήγησαν τα θηλυκά ζώα στο σφαγείο. Από την άλλη τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στη λιανική αγορά φέτας πολλοί καταναλωτές μπορεί να στραφούν στο λευκό τυρί που παράγεται από φτηνότερο αγελαδινό γάλα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παλάσκας, Γενικός Γραμματεας της ΠΕΚ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τις τελευταίες ημέρες η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα ανέβηκε προς τα πάνω και έφτασε στα 1,35 ευρώ το κιλό στα Γιάννενα. Στην Λάρισα πηγε και στα 1,25 ευρώ. Από την άλλη η φέτα στα τοπικά σούπερ μάρκετ της Λάρισας έφτασε να πωλείται πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι η τιμή μπορεί να φτάσει και στα 1,50 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στις ζωοτροφές όμως είναι τόσο αυξημένες που δεν μπορεί ούτε αυτή η τιμή να καλύψει το κόστος παραγωγής γάλακτος. Η μηδική πέρσι ήταν στα 18 λεπτά το κιλό και φέτος πήγε 10 λεπτά πάνω (28 λεπτά). Το ενσίρωμα σανού έφτασε στα 20 - 22 λεπτά. Από την άλλη έχουμε και το πρόβλημα με τους βοσκούς. Μηνιάτικο στα 800 ευρώ και δεν θέλουν να μείνουν. Η κατάσταση είναι τραγική και υπάρχει μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου».

«Δεν υπάρχουν στην χώρα μας ζωοτροφές», τονίζει στον Αγροτύπο ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου. Και προσθέτει: «Έκανα εισαγωγή από Βουλγαρία ενσίρωμα καλαμποκιού με τιμή στα 105 ευρώ τον τόνο και για να έρθει στο νησί θα πρέπει να πληρώσω μεταφορικά στα 123 ευρώ και μπορεί να φτάσει παραπάνω. Δεν υπάρχει μεταφορικό ισοδύναμο στις ζωοτροφές γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν φέρνουν τις ζωοτροφές στο νησί αλλά οι έμποροι.

Από την πρώτη στιγμή είχα αναφέρει ότι η ενίσχυση για ζωοτροφές θα πρέπει να καταβληθεί ανά ζώο και όχι ανά τζίρο γιατί θα έκανε μεγάλες αδικίες. Έτσι και έγινε. Πρέπει να επιδοτηθεί ο κτηνοτρόφος ανά ζώο. Επιδότηση έδωσαν στον τουρισμό επειδή είχαν κλειστά ξενοδοχεία. Θα πρέπει να δώσουν και στην κτηνοτροφία.

Επίσης έκανε η κυβέρνηση απογραφή ζωοτροφών αλλά δεν έγινε σωστά. Καρπός καλαμποκιού μπορεί να υπάρχει στις αποθήκες αλλά δεν υπάρχει ενσίρωμα που πάει για ζωοτροφή.

Υπάρχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος στη Νάξο. Αυτό άρχισε να δημιουργεί πρόβλημα με την παραγωγή γραβιέρας. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε γάλα από άλλη περιοχή γιατί η γραβιέρα είναι ΠΟΠ. Η μείωση στο γάλα φτάνει στους 7 - 8 τόνους κάθε μέρα».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup