Πρωτογενής Τομέας

Γραμμή άμυνας για τις χαμηλές τιμές πατάτας ψάχνουν οι αγρότες, πιο ακριβή η Αιγυπτιακή

Γραμμή άμυνας για τις χαμηλές τιμές πατάτας ψάχνουν οι αγρότες, πιο ακριβή η Αιγυπτιακή

Πιέσεις πριν καν μαζευτεί δέχεται το προϊόν, ενώ οι Αιγυπτιακές πωλούνται στην Αθήνα για πρώτη φορά στα χρονικά ακριβότερα από τις Ελληνικές. Ζητείται παρέμβαση του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης.

Στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ανοικτή συνάντηση των πατατοπαραγωγών Ηλείας και Αχαΐας, προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια για κοινή γραμμή όσον αφορά στην τιμή του προϊόντος, αλλά και ως προς την πώληση από το χωράφι. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι, παρά τις πολλές ζημιές οι οποίες έγιναν φέτος στην πατάτα από τους παγετούς (για τις οποίες ο ΕΛΓΑ αδιαφορεί και δεν έχει στείλει καν γεωπόνους, όπως μας κατήγγειλαν παραγωγοί), η τιμή της πατάτας δέχεται πιέσεις, με αποτέλεσμα κυρίως οι μικροί παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου ότι δεν καλύπτονται τα κόστη παραγωγής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, μεγαλοπαραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα του νομού Αχαΐας: «η συγκομιδή της ανοιξιάτικης πατάτας είναι σε εξέλιξη. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες, λόγω των παγετών του χειμώνα που έπληξαν τα φυτά, ωστόσο παρά το γεγονός ότι λείπει προϊόν από την αγορά, η τιμή παραγωγού δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αυτές οφείλονται -όπως κάθε χρόνο- στις εισαγωγές Αιγυπτιακής πατάτας, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού την εποχή που συγκομίζουμε. Οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός σήμερα δεν ξεπερνούν τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ από μας φεύγουν στα 40 με 42, καθώς υπάρχουν έξοδα συσκευασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πολλές φορές ακόμα και επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με λίγα στρέμματα, καθώς δεν βγαίνουν με κανένα τρόπο τα κόστη των 30 και 32 λεπτών το κιλό. Το παράδοξο είναι, επίσης, ότι οι εισαγόμενες πατάτες δεν πωλούνται σε προσιτές τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή, άρα κανείς δεν κερδίζει από την όλη κατάσταση. Καλούμε τους υπεύθυνους να πάρουν επιτέλους σοβαρά μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής πατάτας, η οποία φθίνει χρόνο με το χρόνο».

Ανεξέλεγκτη αύξηση στα κόστη παραγωγής

Ο κ. Αρτέμης Κούγιας καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά στην περιοχή της Βάρδας Ηλείας, μεταξύ των οποίων και 20 στρέμματα πατάτα. Μέχρι πέρσι που δεν ήταν τόσο ανεξέλεγκτα δύσκολη η κατάσταση καλλιεργούσε 150 στρέμματα. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και ακούμε για τιμές παραγωγού στα 30 και 35 λεπτά. Την ίδια ώρα, οι Αιγυπτιακές πατάτες πωλούνται στην Αθήνα 53 λεπτά το κιλό και κανένας υπεύθυνος δεν παίρνει σοβαρή θέση για τα τεκταινόμενα και το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργείται στην περιοχή μας. Το κοστολόγιο έχει ανέλθει στα 1.000 με 1.100 ευρώ το στρέμμα και εκτός αυτού φέτος έχουμε και μειωμένες αποδόσεις. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα εργατικά καθώς δεν υπάρχει δυναμικό στην περιοχή. Ζήτημα υπάρχει και με τις φορτώσεις για εξωτερικό που αποτελούν διέξοδο για την πατάτα μας, καθώς δεν υπάρχει σταθερότητα στο εμπόριο και δεν έχουν αρχίσει να φορτώνουν πατάτα για εξαγωγή ακόμα οι πιο πολλοί έμποροι. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει πίεση προς τους παραγωγούς από... ορισμένους να αρχίσουν τη συγκομιδή νωρίς, καθώς τους έχουν πιστώσει για εφόδια κ.λπ. Κάνουμε την σύσκεψη στο Κουρτέσι για να καθορίσουμε την στάση μας. Θέλουμε αξιοπρεπή τιμή για το προϊόν μας, για να κάνουμε τη δουλειά μας και μεις αλλά και το εμπόριο».

Αδιαφορία στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία που δεν κάνουν τίποτα υπέρ της εγχώριας παραγωγής, καταλογίζουν εξάλλου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο και οι παραγωγοί πατάτας του νομού Ηλείας, που επίσης ετοιμάζονται για τη συνάντηση στο Κουρτέσι. Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Μάλλιαρη από τα Λεχαινά, που καλλιεργεί 1.030 φέτος στρέμματα με πατάτα: «ελάχιστα είναι τα περιβόλια, τα οποία έχουν μαζευτεί έως σήμερα στην περιοχή μας, όμως τα δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά και ακούμε για πιέσεις στις τιμές. Αν τώρα που δεν έχει ακόμα μαζευτεί ο μεγάλος όγκος πατάτας κατρακυλά η τιμή, τι θα γίνει μετά τις 25 που αρχίζουμε μαζικά την συλλογή; Μας οδηγούν σε αδιέξοδο. Όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται με τις πατάτες εισαγωγής όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για τον ντόπιο παραγωγό. Δεν γίνεται να απαγορευτεί η εισαγωγή, όμως πρέπει και ο καταναλωτής να ξέρει τι τρώει. Εκτός αυτού, οι αποδόσεις ειδικά στα πρώιμα περιβόλια θα είναι πεσμένες λόγω των ζημιών από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Οι εκτάσεις με πατάτα κάθε χρόνο μειώνονται και τώρα με την ρήτρα αναπροσαρμογής, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα για μας. Να σας πω ένα παράδειγμα για μια πόμονα που πέρσι πλήρωνα 1.000 ευρώ χωρίς ρήτρα και φέτος με τη ρήτρα μου ήρθε λογαριασμός 4.000 ευρώ. Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους επιτέλους να πάρουν στα σοβαρά την κατάσταση, αφού θα δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα».

Στα 45 λεπτά κρατάνε οι τιμές παραγωγού στο νομό Μεσσηνίας

Στο νομό Μεσσηνίας η συγκομιδή έχει ξεκινήσει νωρίτερα από την Αχαΐα και την Ηλεία, όπως άλλωστε πρώτος έχει γράψει ο ΑγροΤύπος. Όπως μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Γκούμας από την Agrexpo: «έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα πανικού στην αγορά της Αχαΐας, λόγω του ότι υπάρχει πίεση στους παραγωγούς να συγκομίσουν πρόωρα την πατάτα. Τέτοιες πρακτικές υποβαθμίζουν το προϊόν μας, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Στη Μεσσηνία οι τιμές παραγωγού παραμένουν στα 45 λεπτά το κιλό, όμως δεν είναι καθόλου καλό στην Αχαΐα να έχουν πέσει στα 35 λεπτά το κιλό. Η υποκατανάλωση του προϊόντος εξαιτίας ενδεχόμενου φόβου πτώσης περαιτέρω των τιμών, φέρνει ολοένα περισσότερες πιέσεις και η κατάσταση γίνεται οριακή. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι να δουν την κατάσταση και να αναζητήσουν λύσεις, γιατί το προϊόν μας υποβαθμίζεται και υπάρχει προοπτική όλο και πιο έντονη ακόμα μεγαλύτερης εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Το απαράδεκτο σήμερα είναι ότι η Αιγυπτιακή πατάτα παλιάς εσοδείας μάλιστα, παραδοτέα στην Αθήνα πιάνει τιμή 52-54 λεπτά το κιλό, όταν η φρέσκια πατάτα Αχαΐας δεν ξεπερνά τα 46 με 50 λεπτά το κιλό. Επίσης, να πούμε ότι ακριβότερα από τους Έλληνες συναδέλφους τους πωλούν αυτή την περίοδο την πατάτα οι Ισπανοί και οι Κύπριοι αγρότες».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup