«Δε μιλάμε μόνο για τους παραγωγούς! Ένας παραγωγός που τώρα έχει πρόβλημα με την σταφίδα, που μένει απούλητη ή που θέλουν να την αγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή κάλυπτε ένα μικρό μέρος εξόδων από αυτές τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ένα ποσό δηλαδή 45 – 50 € το στρέμμα. Όμως γι’αυτόν ήταν ένα σημαντικό βοήθημα. Παρόλα αυτά βλέπουμε, ότι και τώρα ο κόσμος είναι απογοητευμένος και σκέφτεται πολύ έντονα να αποχωρήσει από την καλλιέργεια της σταφίδας. Φανταστείτε αν κοπεί και αυτό, νομίζω ότι θα είναι η ταφόπλακα για την σταφίδα. Σε ό,τι αφορά το πορτοκάλι, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έναν διωγμό από τα καιρικά φαινόμενα. Δηλαδή δεν υπάρχει χρονιά που οι παραγωγοί να μην αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα είτε με πάγο, με χαλάζι, με καύσωνα. Σκεφτείτε τώρα λοιπόν στην φετινή χρονιά που ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζημιές και μιλάμε για μεγάλες ζημιές, ειδικά στην περιοχή του πρώην Δήμου Ιαρδάνου, έχουν αυξημένο κόστος λόγω της αύξησης του ρεύματος και του νερού για την καλλιέργειά τους από τα ποτίσματα, γιατί είναι ποτιστικές καλλιέργειες. Έχουν αυξημένο κόστος από τα φάρμακα, τα λιπάσματα και όλα τα σκευάσματα γενικότερα που έχουν ανέβει 100% και παραπάνω, άρα λοιπόν αυτός ο άνθρωπος για ποιο λόγο να επενδύσει στην καλλιέργεια του πορτοκαλιού; Τέλος, πηγαίνοντας στην βιομηχανική ντομάτα, σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στην Ηλεία λειτουργεί το εργοστάσιο της Pummaro. Λειτουργούν δηλαδή τα εργοστάσια που παράγουν τον πελτέ και μοιράζεται στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Αν εκλείψει η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας κλείνουν και αυτά τα εργοστάσια. Όπως αντίστοιχα υπάρχουν κι άλλες βιοτεχνίες που κάνουν μεταποίηση για τα πορτοκάλια, την σταφίδα, δηλαδή το πλήγμα αφορά όχι μόνο τους αγρότες αλλά το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο του νομού. Πρόκειται για μία αλυσίδα. Είναι πολλές οι θέσεις εργασίας, δεν θα χάσουν τη δουλειά τους δηλαδή μόνο οι αγρότες που θα αποχωρήσουν από το επάγγελμα, χάνουν, οι εργάτες των βιοτεχνιών, οι έμποροι, οι μεταφορείς, ένα ολόκληρο κύκλωμα. Και τέλος είναι πλήγμα γιατί δεν θα μπαίνουν αυτά τα έσοδα από την παραγωγή των προϊόντων στην τοπική κοινωνία».
“Θηλιά” στο λαιμό όμως των παραγωγών, αποτελούν και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τα εργοστάσια, σύμφωνα με τα οποία είναι δεσμευμένοι να παραδώσουν συγκεκριμένες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας. «Υπάρχουν και συμβόλαια και ο παραγωγός κινδυνεύει από διάφορες πλευρές. Διότι όταν έχει υπογράψει ο άλλος ότι θα παραδώσει αυτή την ποσότητα τότε τον δεσμεύει το συμβόλαιό του. Είναι ανησυχητικό! Το κακό είναι, ότι αυτό είναι προϊόν δημοσιεύματος που δεν έχει ούτε διαψευσθεί ούτε επιβεβαιωθεί από το υπουργείο. Το ίδιο πράγμα αντιμετωπίσαμε και με το άλλο δημοσίευμα που έχει βγει και μιλούσε για εξαίρεση φέτος να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το καλαμπόκι και το σιτάρι και μάλιστα είχα βγάλει και πόσο 56 € το στρέμμα. Έπειδή όμως δεν ειπώθηκε από επίσημα χείλη όταν κάναμε κάποιες ερωτήσεις τον γενικό γραμματέα του υπουργείου μας απάντησε ότι δεν είπε ποτέ ο υπουργός τέτοιο πράγμα…
Κάπου έχουν δίκιο, ο κόσμος όμως αυτά διαβάζει κι αυτά περιμένει.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει προκύψει άμεσα η κυβέρνηση.