Σε εξέλιξη είναι η συγκομιδή πρώιμων και μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών.
Στον Τύρναβο η ζήτηση έχει μειωθεί αλλά και η παραγωγή είναι μειωμένη. Μπορεί οι τιμές των υπερπρώιμων ποικιλιών να ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα αλλά αυτή την εποχή στις ποικιλίες που συγκομίζονται οι τιμές είναι κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό. Κάποιες περιοχές επλήγησαν και από την χτεσινή χαλαζόπτωση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή κερασιών στα πεδινά. Ζημιές δεν υπάρχουν πολλές σε αυτές τις ποικιλίες και η ζήτηση για τα καλής ποιότητας κεράσια είναι σε καλά επίπεδα».
Ο κερασοπαραγωγός από την Σκύδρα, Νίκος Δημητριάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τώρα αρχίζουν οι κοπές για τα μεσοπρώιμα κεράσια στα πεδινά της Πέλλας. Οι πρηγούμενες ποικιλίες είχαν μειωμένες αποδόσεις και προβλήματα λόγω των παγετών. Αυτές οι ποικιλίες έχουν καλές ποσότητες και πολύ καλή ποιότητα;. Αρχίσαν και οι εξαγωγές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προβληματίζουν τους εμπόρους γιατί το προϊόν είναι ευαίσθητο στις βροχοπτώσεις.
Αυτή την εποχή τα καλα κεράσια έχουν τιμή παραγωγού στα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό. Μέση τιμή είναι στα 2,3 ευρώ. Ήδη δειλά έχουν ξεκινήσει και οι ορεινές περιοχές την συγκομιδή. Όταν ολοκληρωθούν οι κοπές στον κάμπο θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ποσότητες των ορεινών περιοχών. Στα ορεινά η συγκομιδή κερασιών θα κρατήσει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αυτά τα όψιμα κεράσια έχουν καλή ποιότητα και πάνε κυρίως για εξαγωγές και στην μεταποίηση τροφίμων».
Η Κατερίνα Τζούρτζου, από τον Αγροτικό Συνεταρισμό Μάνδαλου Πέλλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή είναι ημιορεινή και αυτή την εποχή τα κεράσια που συγκομίζουμε έχουν τιμή παραγωγού γύρω στα 2 ευρώ το κιλό για τα καλής ποιότητας. Πουλήσαμε όμως και κεράσια με 80 λεπτά. Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 2,70 μέχρι 3 ευρώ). Υπάρχει φέτος πρόβλημα ακαρπίας και η παραγωγή είναι μειωμένη. Για αυτό δεν περιμέναμε να έχουν τέτοιες τιμές».
Ο κ. Νίκος Μηνάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταρισμό Καλυβίων και μέλος της διοίκησης Πυρηνόκαρπων και της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο ποσοστό των κερασιών αλλά και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων της Πέλλας εξάγονταν προς Ουκρανία και Βαλκανικές χώρες. Με την οικονομική κρίση και τον πόλεμο αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με τις εξαγωγές. Θα πρέπει να βρούμε άμεσα νέες αγορές. Κάνουμε ήδη μια προσπάθεια να εξάγουμε μεγαλύτερες ποσότητες προς τη Γερμανία και αυτά δήλωσα στο πρόσφατο Ελληνογερμανικό φόρουμ. Αν περιμένουμε να γεμίσουμε τα ψυγεία μας με φρούτα τον Ιούνιο τότε χάσαμε το παιχνίδι. Εμείς προτείναμε στο ΥπΑΑΤ να οδηγήσουμε σε χυμοποίηση μεγάλες ποσότητες για να αποσυμφορηθεί η αγορά. Το ΥπΑΑΤ δεν θέλει από την άλλη να προχωρήσει σε προγράμματα απόσυρσης πυρηνόκαρπων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε σχολεία.
Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την αύξηση του κόστους. Δεν περιμένω να μειωθεί γρήγορα το κόστος στα προ της κρίσης επίπεδα. Θα πρέπει να αλλάξουμε ή αλλιώς θα βουλιάξουμε. Πρέπει να γίνει μια αλλαγή καλλιέργειας να κάνουμε γραμμικές φυτεύσεις και έτσι να μειώσουμε το κόστος από την εκμηχάνιση κατά 35%. Συγκομιδή και αραιώματα θα γίνονται με μηχανικά μέσα όπως γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού».
Πηγή: Agrotypos.gr