Πρωτογενής Τομέας

Σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφές και δέντρα δίνει προτεραιότητα η Κομισιόν με τις ειδικές ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ

Σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφές και δέντρα δίνει προτεραιότητα η Κομισιόν με τις ειδικές ενισχύσεις μέσω ΚΑΠ

Σαφείς κατευθύνσεις δίνει η Κομισιόν για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων που φέρνει στην Ελλάδα η αποδέσμευση πόρων του β’ πυλώνα για έκτακτη ενίσχυση αγροτών. Με ορίζοντα το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Κομισιόν έχει ετοιμάσει μια ενημέρωση για την κατάσταση των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων της Ευρώπης, όπου «διαπιστώνει» πως οι μόνοι κλάδοι της πρωτογενούς παραγωγής που κινούνται αυτήν τη στιγμή σε οριακά επίπεδα κερδοφορίας ή ακόμα παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, είναι η κτηνοτροφία και ο τομέας των φρουτολαχανικών.

Μάλιστα, για το πεδίο των αροτραίων καλλιεργειών, η Κομισιόν εκτιμά πως παρά τα υψηλά κόστη εισροών, οι τιμές παραγωγού που διαμορφώνει η αγορά μπορούν να αντισταθμίσουν το μεγαλύτερο έξοδο. Εκτιμά ότι οι τιμές στα σιτηρά και το καλαμπόκι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε αυτά.

Δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των κτηνοτρόφων, αφού με τις ζωοτροφές στα ύψη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έξοδα των μονάδων που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση, η κατάσταση γίνεται μη βιώσιμη. «Οι τιμές διαμορφώνουν νέα υψηλά, αλλά και πάλι δεν αντισταθμίζουν το μεγάλο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο. «Ομοίως, ο τομέας των οπωροκηπευτικών συνεχίζει να πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος των εισροών και τις ελλείψεις στη διαθεσιμότητα ορισμένων εισροών και υλικών, καθώς και από τις μειωμένες ευκαιρίες εξαγωγών λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου» σημειώνει η Κομισιόν στο σημείωμά της για την κατάσταση των αγορών.

Μετά από αυτό, την προσεχή Δευτέρα 13 Ιουνίου, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα Κράτη Μέλη, νέες προτάσεις για δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγών αλλά και τον τρόπο με τον οποία εκείνα σκέπτονται να αξιοποιήσουν τα έως τώρα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση των κονδυλίων από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κομισιόν εισάγει αυστηρούς «πράσινους» όρους για την αποδέσμευση των ποσών. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καλούνται να στοχεύσουν αυτή τη στήριξη στους παραγωγούς

  • που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που
  • ασχολούνται με την κυκλική οικονομία,
  • τη διαχείριση εισροών
  • ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.

Οι πληρωμές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. Για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τροποποίηση στα προγράμματά τους εισάγοντας αυτό το νέο μέτρο.

Οι παραπάνω κατευθύνσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενα ρεπορτάζ της Agrenda που διέκριναν ότι το ελληνικό σχέδιο ενίσχυσης θα στραφεί προς την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε συμφωνία με δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon τον περασμένο μήνα, ανέφερε πως σε περίπτωση εμπορικών δυσκολιών θα υπάρξει ενίσχυση του κλάδου των φρούτων και λαχανικών με κοινοτικά κονδύλια.

Αναφορικά με τα περιθώρια που αφήνουν τα κοινοτικά χρήματα, οι Βρυξέλες δίνουν το πράσινο φως για την αξιοποίηση αδέσμευτων κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής ΚΑΠ 2021-2023 σε ποσοστό 5%. Σύμφωνα με τους πίνακες των προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί, φαίνεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το διαθέσιμο μπάτζετ είναι της τάξης των 72 εκατ. ευρώ, έπειτα και από τις τελευταίες ανακατανομές πόρων για Νέους Αγρότες (100 εκατ.) και Βιολογικά (241 εκατ.).

Θέμα ημερών η συμπληρωματική του 2%

Ανοιχτή μένει η εκκρεμότητα πίστωσης περίπου 10 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο την ενίσχυση επιστροφής 2% του δηλωμένου τζίρου τους για το 2021. Ως γνωστόν, αρκετοί έμειναν εκτός εξαιτίας ενός λάθους που δεν ξεκλείδωσε βασικούς ΚΑΔ που άπτονται της κτηνοτροφίας, ενώ άλλοι δεν είχαν επικαιροποιημένα στοιχεία στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκδοση απόφαση για συμπληρωματική πληρωμή «βαραίνει» το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ετοιμάζει εγκύκλιο που θα επιτρέψει την πίστωση των ποσών σε όλους τους δικαιούχους στο ακέραιο, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup