Πρωτογενής Τομέας

Από τις χειρότερες χρονιές όλων των εποχών η φετινή για το λεμόνι

Από τις χειρότερες χρονιές όλων των εποχών η φετινή για το λεμόνι

Έκδηλος ο προβληματισμός των παραγωγών, τόσο για τις τιμές, όσο και για τις ζημιές στην παραγωγή, που δεν άφησαν περιθώρια κέρδους.

Ελάχιστα είναι σήμερα τα λεμόνια που κόβονται στη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ αντίθετα την ίδια ώρα το λεμόνι είναι ακριβό στο ράφι.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή της Αιγιαλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ελάχιστα είναι τα λεμόνια που κόβονται αυτή την περίοδο στην περιοχή του Αιγίου. Εκτιμώ πως σε νέες κοπές ποικιλίας Ιντερντονάτο, θα πάμε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή πιστεύω. Τα λίγα λεμόνια που υπάρχουν σήμερα στα δέντρα έχουν σαφώς επηρεαστεί από τους παγετούς και τα κρύα των προηγούμενων μηνών. Κατά τόπους η θερμοκρασία στην Αιγιαλεία έφθασε και στους μείον 7 βαθμούς Κελσίου. Αλλά και η ζέστη που υπάρχει σήμερα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα. Με αυτά τα δεδομένα η τιμή των 50 λεπτών το κιλό που υπάρχει σήμερα για τον Έλληνα παραγωγό και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο, είναι χαμηλή. Θα έπρεπε να είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Στο ράφι βέβαια οι τιμές είναι πάνω από 1 ευρώ το κιλό».

Ο κ. Λουκάς Κακός έχει 2.000 ρίζες λεμονιές στην περιοχή της Τεμένης Αιγίου. Καλλιεργεί πρώιμα λεμόνια και κυρίως Ιντερντονάτο, αλλά και λίγα Μαγληνό. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «μια καλή χρονιά πιάνω και 180 τόνους λεμόνι. Πέρσι έκοψα 110 τόνους, τα έσοδά μου ήταν 20.000 ευρώ και τα έξοδα τα καλλιεργητικά 25.000 ευρώ. Τα εργατικά έχουν ανεβεί κι αυτά, πάνω από 40 ευρώ. Υπάρχει τεράστια απογοήτευση από τους λεμονοπαραγωγούς με την κατάσταση που επικρατεί με τα εισαγόμενα λεμόνια. Δεν είναι δυνατόν να δίνει η χώρα μας τόσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα κι από την άλλη να αφήνει να γίνονται εισαγωγές αθρόων ποσοτήτων από την Τουρκία. Παράλληλα, είμαι σε θέση να γνωρίζω πως γίνονται βαφτίσεις Τούρκικων λεμονιών. Το κράτος πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα και να κάνει ελέγχους. Όχι στα λόγια. Κοπές τώρα δεν κάνουμε, έχουν τελειώσει τα λεμόνια λόγω και των ζημιών από τον πάγο. Νέες κοπές θα κάνουμε τέλη Σεπτέμβρη. Οι τιμές παραγωγού των 20 λεπτών φέτος ήταν εξευτελιστικές. Το κόστος έχει ανέλθει τουλάχιστον στα 30 λεπτά, άρα μπαίνουμε μέσα».

Ο κ. Παντελής Καραμάνης καλλιεργεί λεμόνια Ιντερντονάτο στο Κιάτο Κορινθίας. Όπως μας ανέφερε: «την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι κοπέ στο λεμόνι. Οι τιμές ήταν γύρω στα 25-30 λεπτά το κιλό. Τώρα το εμπόριο κινείται με εισαγόμενα που για να τα πάρει κανείς από αποθήκη, πρέπει να δώσει τιμή 1 και 1,20 ευρώ το κιλό».

Με το βλέμμα στις νέες κοπές του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου είναι και οι λεμονοπαραγωγοί της Λακωνίας. Όπως αναφέρει από τη Σκάλα ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και συνεταιριστής, έχουν κατά 99% τελειώσει οι κοπές και τα όποια λεμόνια διακινούνται είναι για ιδία κατανάλωση και πολύ περιορισμένα, οι δε τιμές υπό διαπραγμάτευση και μεταξύ 30 και 50 λεπτών το κιλό.

Δεν υπάρχουν λεμόνια στην Κρήτη

Κραυγή αγωνίας για το προϊόν και κυρίως την κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, όπου όλοι αναζητούν το φθηνό ανεξαρτήτως ποιότητας βγάζει και ο κ. Σπύρος Ντουντουνάκης ο οποίος καλλιεργεί λεμονιές στην περιοχή των Χανίων. «Η χρονιά που διανύουμε ήταν η χειρότερη όλων των εποχών στο λεμόνι. Τώρα παραγωγή δεν υπάρχει, παρά κόβονται λίγα δίφορα τα οποία σημειωτέον είναι στο 20-30% των περσινών από άποψη ποσότητας λόγω καιρού. Τα κόστη παραγωγής, όπως γνωρίζετε, ανέβηκαν υπέρογκα αλλά με τιμή 20 λεπτά το Πάσχα δεν γίνεται τίποτα και δεν βγαίνει καν το κόστος. Το λεμόνι σήμερα έχει στον παραγωγό 1,20 ευρώ αλλά είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες ποσότητες. Ο κλάδος της εστίασης ψάχνει φθηνό προϊόν, αδιαφορώντας για την ποιότητα. Δεν γίνεται να σερβίρεις ψάρι με 30 ευρώ το κιλό και να χρησιμοποιείς χυμό λεμονιού από βόρεια Αφρική. Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την περιοχή μας, όπου κυριαρχεί η ποικιλία Ζαμπετάκη που κάνει και δίφορα λεμόνια, αλλά δυστυχώς είναι ευαίστητη στην κορυφοξύρα», τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: Agrotypos.gr - Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup