Πρωτογενής Τομέας

Γάλα: Διαπραγμάτευση από 1,80 το πρόβειο και 1,20 το κατσικίσιο, μείωση ζώων έλλειψη γάλακτος

Γάλα: Διαπραγμάτευση από 1,80 το πρόβειο και 1,20 το κατσικίσιο, μείωση ζώων έλλειψη γάλακτος

Υπάρχει τόση έλλειψη στην αγορά για πρόβειο γάλα που αυτή την περίοδο γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμή στα 1,70 ευρώ το κιλό για να το αγοράσουν.

Οι περσινές τιμές παραγωγού (Ιούλιο 2021) στα 1,20 ευρώ το κιλό δεν μπορούν να καλύψουν το φετινό κόστος παραγωγής. Ήδη πολλές γαλακτοβιομηχανίες δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες ποσότητες γάλακτος που θέλουν για την παραγωγή τυριών.

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τιμών στις ζωοτροφές και ενέργεια, χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε ακόμα και τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος με ότι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν την φέτα.

Όπως ανέφεραν σε συνάντηση της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Ιουλίου, στη Λάρισα, το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο για να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να παράγει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν προχωρήσει σε μείωση των κοπαδιών τους.

Ο Θωμάς Καρυπίδης πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Παιονίας Κιλκίς υπογράμμισε στον ΑγροΤύπο ότι «στη συνάντηση της Λάρισας συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση με τις γαλακτοβιομηχανίες από τα 1,80 ευρώ το κιλό. Οι συνεταιρισμοί με τις μεγάλες ποσότητες γάλακτος συμφώνησαν. Με βάση το κόστος θα πρέπει και οι κτηνοτρόφοι να έχουν ενα κέδρος από την πώληση του γάλακτος».

Ο Δημήτριος Στραζέμης, πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η ώρα μηδέν για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με βάση το κόστος παραγωγής η τιμή βάσης στη διαπραγμάτευση θα ξεκινά από 1,80 ευρώ το κιλό και μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Για το κατσικίσιο πάμε στα 2/3 της τιμής του πρόβειου.

Η αυξητική τάση στις τιμές των ζωοτροφών αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Για αυτό θα πρέπει να καταλάβει η μεταποίηση ότι πρέπει να αγοράσει σε υψηλή τιμή το αιγοπρόβειο γάλα για να προστατέψει την παραγωγή της φέτας. Για να κρατήσει ο κτηνοτρόφος τις μονάδες θα πρέπει να έχει εισόδημα».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σε σύγκριση με την περσινή χρονιά βλέπουμε το τριφύλλι από 17 λεπτά να έχει φτάσει στα 27 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά να έχει φτάσει στα 35 λεπτά, το καλαμπόκι από 21 λεπτά να έχει φτάσει στα 42 λεπτά, η σόγια από 40 λεπτά να έχει φτάσει στα 65 λεπτά. Το κόστος παραγωγής της ενέργειας να διαμορφώνεται με αύξηση 100%.

Με περσινή τιμή στο πρόβειο γάλα στα 1,20 ευρώ το κιλό η φέτα αυξήθηκε στη χονδρική αγορά κατά 1 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν βγαίνουν οικονομικά και το γάλα αναμένεται να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρσι λόγω της μείωσης των κοπαδιών. Αυτό σημαίνει ότι η μεταποίηση θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω φέτος για να αγοράσει το γάλα. Πρέπει να γίνει μια δίκαιη διαπραγμάτευση παραγωγών με μεταποίηση που θα εξασφαλίσει το μέλλον του κλάδου».

Ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, σημείωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι «τα κοπάδια μας μειώνονται και πρέπει να συσπειρωθούμε ώστε να καθορίζουμε εμείς αυτό που πρέπει να πουλάμε. Ήδη στις δυο συναντήσεις που κάναμε ήρθαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την χώρα που θέλουν να συμμετάσχουν στην διαπραγμάτευση της τιμής στο γάλα.

Το κόστος αυτή την περίοδο είναι κατά μέσο όρο στα 1,65 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει και ο κτηνοτρόφος να βγάλει ένα ποσοστό κέρδους.

Από την άλλη υπάρχει και πίεση προς το ΥπΑΑΤ να αυξήσει την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών. Θα πρέπει να είναι για όλο το 2022 αλλά και να αυξηθεί το ποσοστό από 2% σε 10%. Επίσης βλέπουμε ότι σκέφτεται το Υπουργείο να δώσει και ενίσχυση ανά κεφαλή ζώου, κάτι που είναι θετικό και έπρεπε να το είχε αποφασίσει νωρίτερα».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup