Πρωτογενής Τομέας

Ζέστη και ξηρασία μειώνουν την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ, κάτω και το καλαμπόκι

Ζέστη και ξηρασία μειώνουν την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ, κάτω και το καλαμπόκι

Οι ξηρές και ζεστές συνθήκες σε ολόκληρη την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκτάσεων με καλαμπόκι, αναμένεται να μειώσουν τη συνολική παραγωγή σιτηρών στην Ευρώπη το 2022/23, λέει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το USDA σε έκθεσή του στις 29 Ιουλίου, οι εξαγωγές σιτηρών της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές και να υποκαταστήσουν εν μέρει τις απώλειες από τις εισαγωγές χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Τα κράτη - μέλη εισαγωγής σιτηρών της ΕΕ θα επεκτείνουν τις αγορές τους σε εναλλακτικούς προμηθευτές σιτηρών για να αντισταθμίσουν την περιορισμένη πρόσβαση στα Ουκρανικά σιτηρά και τη μικρότερη εγχώρια διαθεσιμότητα. Τα στενά περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων και οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης σιτηρών στις ζωοτροφές. Δεδομένων αυτών των παραγόντων, η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει με σφιχτά τελικά αποθέματα σιτηρών το 2022/23.

Πιο αναλυτικά, η συνολική έκταση με σιτάρι της ΕΕ για το 2022/23 έχει ελαφρώς αυξηθεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, λόγω αυξημένων σε σχέση με το αναμενόμενο εκτάσεων που σπάρθηκαν σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία και Ισπανία, οι οποίες αντισταθμίζουν και με το παραπάνω τις μικρότερες εκτάσεις σε Γαλλία, Δανία και Ουγγαρία. Ωστόσο, δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, δηλαδή η έλλειψη βροχοπτώσεων και η υπερβολική ζέστη δημιουργούν προβλήματα.

Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής σίτου της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ισπανία) αναμένουν αποδόσεις χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες προηγουμένως. Η πτώση της απόδοσης ήταν σημαντική σε πολλά εδάφη, όμως, σε εδάφη που τα φυτά μπορούσαν να συγκρατήσουν την υπόγεια υγρασία πιο αποτελεσματικά, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι υπερβολικές θερμοκρασίες τον Ιούνιο του 2022 είχαν αντίκτυπο στο στάχυ, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο ειδικό βάρος. Ο αλωνισμός σιταριού ξεκίνησε έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις περισσότερες σιτοπαραγωγικές χώρες της ΕΕ.

Οι εισαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν

Οι εισαγωγές σίτου στην ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω το 2021/22, λόγω των υψηλότερων του αναμενομένου, εισαγωγών Βρετανικού σίτου στην Ιρλανδία, Ισπανία και Ολλανδία και Ρωσικού και Σερβικού σίτου στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ακόμα χαμηλότερες από ό,τι το 2020/21, όταν και καταγράφηκαν μεγάλες εισαγωγές εκτός ΕΕ από την Ιταλία για αντιστάθμιση της φτωχής εγχώριας καλλιέργειας. Παρά τη μικρότερη σοδειά, οι εξαγωγές σίτου της ΕΕ το 2022/23 ενδέχεται να ωφεληθούν, εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξαγωγές σίτου της Ρωσίας και τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου που ευνοεί το σιτάρι της ΕΕ στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές σιταριού της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας αναμένεται να αυξηθούν αρκετά.

Πεσμένη η παραγωγή καλαμποκιού

Η εκτίμηση για την παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ αναθεωρήθηκε σε 64 εκατ. τόνους, 10% χαμηλότερα από την προηγούμενη σεζόν, κάτι που αποδίδεται στην μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της ζέστης στις αρχές του καλοκαιριού στην καλλιέργεια. Την άνοιξη, οι βροχοπτώσεις βελτίωσαν μόνο εν μέρει την υγρασία του εδάφους, η οποία ήταν ήδη σε χαμηλό επίπεδο, λόγω των ξηρότερων και θερμότερων συνθηκών του χειμώνα σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά το πρώτο μέρος του καλοκαιριού είναι ορατές στα χωράφια με καλαμπόκι. Στην Ουγγαρία, οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία προκαλούν ζημιές στη γεωργία, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη Ρουμανία, εκτός από τις νοτιοδυτικές και κεντρικές περιοχές, η καλλιέργεια καλαμποκιού επηρεάζεται από την ξηρασία σε διάφορους βαθμούς, πιο εμφανώς στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Εκτός από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, απότομα χαμηλότερες αποδόσεις αναμένονται στη Γαλλία και την Πολωνία, ενώ η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σλοβακία αναμένουν μέτριες μειώσεις.

Οι χρήσεις καλαμποκιού στις ζωοτροφές έχουν μειωθεί και αυτό ισχύει κυρίως για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τη μείωση των αποθεμάτων των ζώων και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που αποδυναμώνει τον κτηνοτροφικό τομέα. Σημαντικοί παγκόσμιοι παραγωγοί καλαμποκιού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και ο Καναδάς συνέβαλαν στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην αγορά καλαμποκιού της ΕΕ. Το τέταρτο τρίμηνο της σεζόν αναμένεται ότι το καλαμπόκι θα προέρχεται κυρίως από τη Βραζιλία, η οποία έχει άφθονη εγχώρια προσφορά. Τα τελικά αποθέματα προβλέπεται να ανέβουν την τρέχουσα σεζόν με βάση τον επιταχυνόμενο ρυθμό εισαγωγών από τη Νότια Αμερική προς το τέλος της σεζόν.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup