Οι παραγωγοί φοβούνται πως το περσινό στραπάτσο αρκετών εμπόρων που αγόρασαν σε υψηλές τιμές πρώτη ύλη και πούλησαν φθηνά, θα φανεί στην αγορά φέτος.
Δυο περίπου μήνες πριν τη συγκομιδή του ακτινίδιου στη βασική ποικιλία Hayward, οι παραγωγοί ανησυχούν κατά κύριο λόγο για τα φαινόμενα μικροκαρπίας που αντικρύζουν. Βέβαια, όλα τα κτήματα δεν είναι στην ίδια κατάσταση και το γεγονός ότι πολλά νέα τεμάχια μπαίνουν φέτος στην παραγωγική διαδικασία, δημιουργεί νέα δεδομένα. Το θετικό ωστόσο είναι πως αναμένεται καλή παραγωγή και σε γενικές γραμμές εξαιρετική ποιότητα.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, έμπειρος γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών Πέλλας ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αναμένεται φέτος μια καλή παραγωγή, αλλά και καλή ποιότητα. Σε κάποια κτήματα το μέγεθος των καρπών είναι καλό και σε κάποια, μέτριο προς καλό. Υπάρχουν περιπτώσεις κτημάτων όμως με μικροκαρπία, κάτι που αποδίδεται σε κακή γονιμοποίηση ή/και μη επαρκές πότισμα. Η συγκομιδή ξεκινά μετά τις 20 Οκτωβρίου».
Δυο περίπου μήνες την συγκομιδή του ακτινιδίου βρίσκονται και οι αγρότες από την περιοχή της Καβάλας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Αριστέα Νικάκη, αρμόδια γεωπόνος της ΕΑΣ Καβάλας: «είμαστε περίπου δυο μήνες πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Στην περιοχή μας, αναμένεται καλή παραγωγή καθώς μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και πολλά νέα κτήματα. Παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις το φαινόμενο της μικροκαρπίας, που αποδίδουμε σε κακή γονιμοποίηση λόγω ενός λίβα που έπνεε στην περιοχή εκείνη τη χρονική περίοδο. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένες ζημιές αλλά σε μικρά τμήματα από χαλάζι, είτε από πλημμύρα».
Ο κ. Διονύσης Φόλιος, παραγωγός ακτινίδιου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η βασική ποικιλία στην περιοχή μας είναι τα Hayward, τα οποία μαζεύονται μετά τις 15 Οκτωβρίου. Ακούμε από άλλες περιοχές για μικροκαρπία, φαινόμενο που δεν ισχύει για την περιοχή μας. Οι αποδόσεις φαίνεται πως θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, όμως μπαίνουν στην παραγωγή συνεχώς νέα κτήματα. Τα ακτινίδια στην περιοχή μας έχουν αναπτυχθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν φθάσει στο τελικό τους μέγεθος. Πέρσι ξεκίνησαν με καλές τιμές, αλλά οι έμποροι έχουν ήδη αρχίσει και παραπονιούνται για αυξημένα κόστη στις μεταφορές, τα υλικά συσκευασίας, τη συντήρηση κ.λπ. Εμπορικά το να πούμε τι θα γίνει φέτος είναι ακόμα πολύ νωρίς».
Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στον αγροτικό τομέα με τα τσουχτερά κόστη παραγωγής και τις τιμές της ενέργειας, καθώς επίσης και τη δύσκολη, όπως αναφέρει, συγκυρία στην αγορά εμφανίζεται, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργητικά μπορεί να πάμε καλά και να έχουμε και παραγωγή, αλλά και ποιότητα, όμως μας φοβίζει η κατάσταση στην αγορά».
Τέλος, όπως μας ανέφερε ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που ασχολείται με τις πωλήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ): «η παραγωγή στη χώρα μας φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000 τόνους, όμως η κατανάλωση έχει περιοριστεί στην ΕΕ και αυτό αφορά όλα τα φρούτα. Στην Άρτα θα έχουμε μια μικρή μείωση παραγωγής λόγω ζημιών από δυνατούς ανέμους την περίοδο της ανθοφορίας. Το μεγάλο πρόβλημα φέτος είναι πως με την ενέργεια 10 φορές πάνω από πέρσι, δεν θα τολμάμε να αποθηκεύσουμε προϊόν και ό,τι ακτινίδιο φύγει αυτό θα γίνει πάνω στη συγκομιδή. Η μόνη λύση είναι να γίνουμε ενεργειακά αυτάρκεις οι αγρότες και η κυβέρνηση να μας δώσει και τα σχετικά κίνητρα. Δεν είναι δυνατόν να μας μιλάνε για φωοτβολταϊκά και τα δίκτυα να είναι κατηλειμμένα από μεγάλες εταιρείες και οι αγρότες να είμαστε στην απέξω».
Πηγή: Agrotypos.gr