Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων μονάδων μεταποίησης με κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς για την τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στη νέα γαλακτοκομική περίοδο.
Οι τυροκόμοι προτάσσουν το επιχείρημα της ακρίβειας που έχει αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό. Να θυμίσουμε ότι πέρσι η τιμή του γάλακτος έφτασε μέχρι τα 1,35 ευρώ το κιλό μετά απο πρωτοβουλία των μεταποιητών.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε, την ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (Π.Ο.Π.Α.Γ.), που αποτελείται από εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας για τις τιμές.
Τα νέα δεδομένα από την πλευρά των κτηνοτρόφων είναι ότι μιλάμε για μια τιμή βάσης που θα καλύπτει το φετινό κόστος παραγωγής γάλακτος. Όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Νίκος Παλάσκας, συμβόλαια για αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό δεν μπορεί να γίνουν δεκτά από παραγωγούς. Ακόμη είμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε επίσημες υπογραφές.
Από την άλλη υπάρχει και μερίδα κτηνοτροφικών συνεταιρισμών που ζητά να υπογραφούν συμβόλαια τρίμηνης διάρκειας, τα οποία να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την πορεία των τιμών που θα έχουν οι ζωοτροφές.
Αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία των τιμών για να μην έχουμε αυξήσεις στο τελικό προϊόν (π.χ. φέτα) που δεν θα μπορούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, σε εγχώρια αγορά και εξωτερικό.
Πηγή: Agrotypos.gr