Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για μία ακόμα φορά οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας καθώς κάθε μέρα που περνάει βρίσκονται όλο και πιο κοντά στο λυπηρό σενάριο της εγκατάλειψης της καλλιεργείας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, προϊόν που στο παρελθόν αποτελούσε τον μαύρο χρυσό της Ηλείας.
Χθες το πρωί με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, απαιτώντας μία ευκαιρία για το προϊόν τους αλλά και για τη ζωή τους, έτσι ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να μπορούν να ζουν τις οικογένειες τους. Η σταφίδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όπως υπογράμμισαν κυμαίνεται στα 0.70€ , τιμή η οποία δεν καλύπτει στους παραγωγούς ούτε καν το κόστος της καλλιέργειας. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι αγρότες, που έχουν αποφασίσει να κόψουν τα αμπέλια τους και να τα αντικαταστήσουν με άλλη πιο προσοδοφόρα καλλιέργεια.
Ο σταφιδοπαραγωγός Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από την Βροχίτσα, έκανε λόγο για οικονομική καταστροφή που βιώνουν οι παραγωγοί εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής του προϊόντος, τονίζοντας πως:
«Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο σταφιδοπαραγωγός βιώνει την οικονομική καταστροφή του, με τους υπεύθυνους και τους ανεύθυνους που διαχειρίζονται και έχουν την ευθύνη του προϊόντος. Άμοιροι δεν είμαστε ούτε εμείς, γιατί σήμερα δεν υπάρχει συμμετοχή και λυπάμαι. Έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, γιατί ενώ έχουμε ένα προϊόν μοναδικό στον πλανήτη, δεν μπορούμε να αναδείξουμε αυτή τη διατροφική αλλά και θεραπευτική αξία της σταφίδας για τον ανθρώπινο οργανισμό και βλέπουμε να είμαστε ουραγοί στην τιμή του προϊόντος παρότι η ποιότητα είναι πολύ καλή. Αποτέλεσμα είναι ο οικονομικός μαρασμός φαίνεται προ των πυλών. Που είναι η πολιτεία όταν ένα προϊόν κανιβαλίζεται; Η πολιτεία έχει την υποχρέωση σε αυτές τις περιπτώσεις να παρεμβαίνει», επισήμανε και κάλεσε όλους τους παραγωγούς να αγωνιστούν μόνοι τους προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
"…Είμαστε μόνοι μας και πρέπει μόνοι μας να λύσουμε το πρόβλημα. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για μας. Αν επιτρέψουμε να μας διώξουν από τα χωράφια μας, είναι 6.000 οικογένειες που ασχολούνται με την κορινθιακή σταφίδα. Εργάτες θα γίνουμε ή θα κλέψουμε; Να μείνει η σταφίδα μέσα, μην τη δίνουμε μπιρ παρά. Ας κάνουμε τα αυτονόητα που κάνανε οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Παίρνανε τη σταφίδα από το αλώνι και την έβαζαν στο κατώι και την πουλούσαν όταν ήταν σωστές οι οικονομικές συνθήκες" ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Νίκος Βασιλόπουλος μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καυκωνίας και της ΟΑΣΗ επεσήμανε ότι «.. συγκεντρωθήκαμε πάλι σήμερα στο γνωστό σημείο, για τα ίδια προβλήματα της σταφίδας, που είναι το μεγάλο ζήτημα της εποχής. Οι σταφίδες είναι στις αποθήκες, δεν τις παίρνουν πλέον, το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και από ότι βλέπουμε η σταφίδα θα μείνει στις αποθήκες. Δεν ξέρω αν την δώσουν ή αν θα την πετάξουν στο τέλος οι παραγωγοί. Υπάρχουν πολλοί αγρότες που έκοψαν τα αμπέλια επειδή δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν μαζί με την σταφίδα που είχαν πάνω και τα πέταξαν. Εμείς θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο να κατέβει και να διαμαρτυρηθεί προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα περισσότερο".
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε πως "... για 2η συνεχή χρονιά οι σταφιδοκαλλιεργητές βρίσκονται σε δεινή θέση και πιο δεινή θέση από από την προηγούμενη χρονιά. Ενώ είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παράγει σταφίδα, πουλήσαμε σε εξευτελιστική τιμή πολύ κάτω του κόστους. Πήραμε υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα στηρίξει το εισόδημά μας. Διάφοροι παρατρεχάμενοι αντιπεριφερειάρχες κλπ λέγανε ότι πάμε καλά κι ότι έχουμε καλά νέα κι ότι θα ανέβει στο 1,5 €. Αλλά αποδείχθηκαν όλα φούμαρα... Φέτος η κατάσταση είναι πιο δύσκολη επειδή το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατά 100% και η τιμή παραμένει χαμηλά. Εμείς καλέσαμε τους σταφιδοκαλλιεργητές, σαν μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης από την κυβέρνηση να στηρίξει το προϊόν που είναι ιστορικό και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας, και να στηρίξει τους σταφιδοκαλλιεργητές για να συνεχίσουν την καλλιέργεια και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Περιμένουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα» τόνισε ο κ. Βομπίρης ενώ κάλεσε όλους τους παραγωγούς την ερχόμενη Τετάρτη να δώσουν το παρόν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας με τη συμμετοχή όλων των παραγωγών από τη Μεσσηνία, την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο και την Κόρινθο αλλά και με την αντιπροσωπία από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, για να συζητηθούν οι μελλοντικές κινήσεις και κινητοποιήσεις.
Αμέσως μετά την συγκέντρωση στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, οι σταφιδοπαραγωγοί κατευθύνθηκαν προς την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπου εκεί είχαν την δυνατότητα να μιλήσουν με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο και να του επιδώσουν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματα τους.
Ο κ. Βασιλόπουλος αφού άκουσε προσεκτικά τους παραγωγούς τάχθηκε στο πλευρό τους, εξαπολύοντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "… και εγώ παρέα με εσάς, είμαι απέναντι σε όλη αυτή την πολιτική που έχει ακολουθηθεί από την σημερινή κυρίως κυβέρνηση και στους λάθος χειρισμούς που έχει προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για τον εθνικό μας προϊόν, με μία τεράστια ιστορία και η πολιτεία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Σήμερα έπρεπε να μιλάμε για το πως θα επενδύσουμε την επόμενη ημέρα στην Κορινθιακή σταφίδα και όχι για το αν θα πρέπει να την ξεριζώσουμε. Όλα αυτά γίνονται μόνο στην χώρα μας και μόνο στην περιοχή μας. Αν ήταν άλλο προϊόν σε μία άλλη χώρα δεν πρόκειται να συνέβαινε κάτι ανάλογο".
Αναφέρθηκε επίσης στην αδικία από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς έδωσε χρήματα στους αμπελουργούς των Ιονίων νήσων και του νοτίου Αιγαίου και όχι στους αμπελουργούς της Ηλείας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι με τον περιφερειάρχη έχουν στείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας. "Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της Ηλείας και της Αχαΐας" τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.