Πρωτογενής Τομέας

Ζάκυνθος: Κορυφώνεται η ελαιοσυγκομιδή - Χαμηλή η τιμή συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας - Μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο

Ζάκυνθος: Κορυφώνεται η ελαιοσυγκομιδή - Χαμηλή η τιμή συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας - Μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο

«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες συζητήσεις για να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε και θα ακολουθήσουμε τις εξελίξεις του εμπορίου. Χρειάζεται να γίνει οργανωμένη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν παραγωγοί και έμποροι, γιατί δεν γίνεται να πουλάμε φθηνότερα από την Κυλλήνη» είπε o Διονύσης Βερτζάγιας – Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου.

Μπορεί οι ελαιοπαραγωγοί της Ζακύνθου να είναι ικανοποιημένοι φέτος από την τιμή που κυμαίνεται στα 4,30 ευρώ, καθώς είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με πέρσι, ωστόσο όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας, είναι χαμηλή συγκριτικά με άλλους νομούς στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει αλλά και να μας αφυπνίσει, όσον αφορά «τα παιχνίδια και τις εξελίξεις» στο εμπόριο.
Διονύσης Βερτζάγιας: «Η τιμή του λαδιού είναι 4,30 ευρώ. Δείχνει για την ώρα κάποιες ανοδικές τάσεις αλλά περιμένουμε τις εξελίξεις. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, όμως υπάρχει μια τεράστια διαφορά συγκριτικά με τις τιμές της Πελοποννήσου. Οι τιμές εκεί είναι 20-30 λεπτά υψηλότερες, απ’ ότι είναι στη Ζάκυνθο. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να μας προβληματίσει, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορούμε να διορθώσουμε. Στη Ζάκυνθο, έχουμε μια από τις χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις του εμπορίου. Έχουν μείνει οι Ζακυνθινοί πάρα πολύ πίσω. Παίζονται παιχνίδια στο εμπόριο. Την περασμένη εβδομάδα ρίξανε την τιμή για δυο μέρες και μετά ανέβηκε. Φτάνει στο ράφι σε πολύ υψηλή τιμή και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες συζητήσεις για να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε και θα ακολουθήσουμε τις εξελίξεις του εμπορίου. Χρειάζεται να γίνει οργανωμένη συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν παραγωγοί και έμποροι, γιατί δεν γίνεται να πουλάμε φθηνότερα σε σχέση με την Κυλλήνη. Φέτος δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, όμως θα πρέπει να γίνει καλύτερη προετοιμασία για του χρόνου. Ήμουν στον Νομό Ηλείας και εκεί η τιμή είναι πάνω από 4,50 ευρώ.
Δάκος και ανομβρία – Μεγάλο πρόβλημα στα χωριά της Ρίζας

Ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε στη συνέχεια για τα δύο μεγάλα προβλήματα της φετινής παραγωγής που έχουν να κάνουν με τον δάκο και την ανομβρία. Ήδη, όπως τόνισε, έχει διαπιστωθεί τεράστιο πρόβλημα στα χωριά της Ρίζας.

«Υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα, το οποίο δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, λόγω της ανομβρίας και λόγω της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα. Ήδη τα χωριά της Ρίζας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα».

Ειδικά για το πρόβλημα με τον δάκο, ο κ. Βερτζάγιας σημειώνει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγινε δακοκτονία σε όλο το νησί, παρά μόνο στις τοπικές κοινότητες που είχαν μπει στο πρόγραμμα.

«Η μισή Ζάκυνθος έχει πρόβλημα με τη ξηρασία και η άλλη μισή με τον δάκο, λόγω του ότι δεν γίνεται οργανωμένη δακοκτονία. Είναι ένα σοβαρό θέμα. Γίνεται δακοκτονία στη Ζάκυνθο σε πολύ λίγα χωριά και δεν γίνεται όπως πρέπει, δηλαδή με την κατάλληλη οργάνωση. Για να πετύχει η δακοκτονία πρέπει να γίνεται σε όλη τη Ζάκυνθο. Εάν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε προβλήματα. Να σημειώσουμε ότι και τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι για πρόληψη και όχι για θεραπεία. Αν δεν κάνουμε πρόληψη από τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αντιμετωπίζεται… Χρειάζεται οργανωμένη δακοκτονία από τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Οι παραγωγοί και τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να βοηθήσουν για να γίνει μια οργανωμένη δακοκτονία».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης σημείωσε για τις καιρικές συνθήκες και την συγκομιδή που κορυφώνεται αυτές τις μέρες: «Μακάρι να συνεχίσει να είναι βροχερός ο καιρός γιατί έχουμε προβλήματα με τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Υπάρχει σημαντική μείωση της παραγωγής, λόγω των καιρικών συνθηκών, δηλαδή της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτά συνέτειναν να μειωθεί η φετινή παραγωγή που φαινόταν καλή».

Στο υπουργείο

Τέλος, για τις συζητήσεις που έγιναν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από λίγες ημέρες μεταξύ στελεχών της Ένωσης και του υπουργού για τα παραπάνω θέματα, ο κ. Βερτζάγιας σχολίασε: «Είναι λάθος ο τρόπος που δίνεται η αμοιβή και γίνεται η παρακράτηση από το Υπουργείο. Θα πρέπει η παρακράτηση να γίνεται στην επιδότηση και όχι στα κιλά από το ελαιοτριβείο. Θα πρέπει να απεμπλακούν τα ελαιοτριβεία, να γίνεται σωστά η είσπραξη των χρημάτων και να γίνεται μια σωστή καταπολέμηση του δάκου. Οι προτάσεις που έγιναν στο Υπουργείο είναι η παρακράτηση να γίνεται από τις επιδοτήσεις σε όλους τους παραγωγούς για να αποφύγουμε να μπλέκουμε τα ελαιοτριβεία»

Πηγή: ImeraZante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup