Πρωτογενής Τομέας

Μετά από δύσκολα χρόνια το 2020-2021, το κακό σερί συνεχίζεται για τους Ευρωπαίους παραγωγούς μελιού

Μετά από δύσκολα χρόνια το 2020-2021, το κακό σερί συνεχίζεται για τους Ευρωπαίους παραγωγούς μελιού

Τα χρόνια περνούν και λίγα φαίνεται να αλλάζουν για τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, που δείχνουν να ανησυχούν για το μέλλον τους και έρχονται αντιμέτωποι με τις αναταράξεις στην παραγωγή ελέω κλιματικής αλλαγή αλλά και τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης.

Μετά από ένα ιστορικό χαμηλό σε ολόκληρη την ήπειρο το 2021, η σεζόν του 2022 παρουσιάζει μεγάλη αντίθεση μεταξύ της αρκετά καλής παραγωγής στη Βόρεια Ευρώπη και του Νότου – όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγωγή - και επλήγη σοβαρά από την ισχυρή ξηρασία. Αυτό το μικτό αποτέλεσμα επιβαρύνεται από την έκρηξη του κόστους εισροών για τον κλάδο.

Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές-συνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και η Cogeca αναμένουν συγκεκριμένες και γρήγορες απαντήσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας για το μέλι. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα εργασίας για το μέλι, της Copa και Cogeca συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου.

Στα δύο η παραγωγή μελιού στην Ευρώπη

Εκτός από ένα ζεστό και καλό ξεκίνημα της σεζόν σε όλη την ήπειρο, το καλοκαίρι χώρισε την Ευρώπη στα δύο. Στο Βορρά, η ανθοφορία και η παραγωγή νέκταρ, υποστηριζόμενη από σπάνιες βροχές, ήταν αρκετά καλή για την παραγωγή και τη συγκομιδή του μελιού. Αντίθετα, η Νότια Ευρώπη αντιμετώπισε μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών (έως και 80% λιγότερο μέλι από το συνηθισμένο σε μέρη της Ιβηρικής χερσονήσου). Οι σκληρές κλιματικές συνθήκες επηρέασαν τα λουλούδια και την ποσότητα νέκταρ των δέντρων, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα των μελισσών να παράγουν μέλι.

Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση και ο γενικός πληθωρισμός είχαν σοβαρές συνέπειες στη βιωσιμότητα των ευρωπαίων μελισσοκόμων. Για παράδειγμα, η αύξηση της τιμής του κόστους συσκευασίας,

Συμπεριλαμβανομένου του γυαλιού για βάζα (αναφερόμενη αύξηση 15% έως 60% ανάλογα με τη χώρα), τα καύσιμα (30% έως 40%), η ηλεκτρική ενέργεια (50% έως 150%) και οι ζωοτροφές για τις μέλισσες (50% έως 70%) αποτελούν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα . Η αύξηση του κόστους παραγωγής για τους μελισσοκόμους δεν μεταφέρεται σωστά κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αποθέματα μελιού από το 2021 έως το 2022 ήταν πολύ χαμηλά και ότι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, η τρέχουσα περίοδος υπογραμμίζει τις ασυνέπειες της τρέχουσας ευρωπαϊκή αγορά.

Για τον Stanislav Jaš, Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας για το μέλι «οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι διανύουν μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Έχω την αίσθηση ότι επαναλαμβάνομαι χρόνο με τον χρόνο, αλλά διακυβεύεται η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής και η βασική εργασία της επικονίασης! Χάνουμε το δυναμικό παραγωγής σε πολλές βασικές περιοχές στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και του οικονομικού κλίματος που απειλεί τη βιωσιμότητα των μελισσοκομικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιστούμε την αυθεντικότητα του μελιού καθώς και τη διαφάνεια στην αγορά μελιού. Σύμφωνα με τις ευρέως προωθούμενες πρωτοβουλίες πολιτικής της για τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, όπως η στρατηγική Farm to Fork, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένα εργαλεία και μηχανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Ζητάμε πραγματικές ενέργειες!».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Copa και η Cogeca επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για το μέλι, ενισχύοντας την επισήμανση της χώρας προέλευσης του μελιού σε μείγματα, συνοδευόμενη από σταθερούς κανόνες φιλικούς προς τους μελισσοκόμους σχετικά με την ιχνηλασιμότητα για την καταπολέμηση του εμπορίου παραποιημένου μελιού στο όγκος. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετικές αλλαγές και μηχανισμούς ελέγχου που υποστηρίζουν τα προς το ζην των παραγωγών μελιού, την αναζήτηση των καταναλωτών για γνήσια και ποιοτικά τρόφιμα και την ικανότητα των κρατών μελών να καταπολεμούν την απάτη.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα