Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της ελαιοκαλλιέργειας στην Ηλεία, έχει ανέβει σημαντικά και αυτό φαίνεται και στις διακρίσεις που κατακτούν οι παραγωγοί του νομού με την όλο και καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου.
Οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και εκμεταλλεύονται κάθε νέο δεδομένο που παρουσιάζουν οι επιστήμονες με μοναδικό στόχο την προστασία και αναβάθμιση των καλλιεργειών και το κορυφαίο τελικό προϊόν.
Στα Άσπρα Σπίτια της Αρχαίας Ολυμπίας μια περιοχή με παράδοση στην ελαιοπαραγωγή, ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παράγει ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας.
Μια προσπάθεια ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Τον συναντήσαμε σε ένα τέτοιο λιοστάσι όπου ανέφερε πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να διασφαλιστεί η κορυφαία ποιότητα του καρπού. “Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε μηχανικές μεθόδους. Έτσι ώστε να κάνουμε γρήγορη συγκομιδή, σε λίγο χρόνο να τοποθετήσουμε τον καρπό σε κλούβες, χωρίς να τον πληγώνουμε, όσο γίνεται λιγότερο και να βγάλουμε καλύτερη ποιότητα λαδιού. Είμαστε τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και πρέπει να έχουμε ποιότητα και να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες. Καθαρός καρπός, γρήγορη συγκομιδή και γρήγορη υλοποίηση” σχολίασε.
Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι “… σε αυτό το κτήμα που είμαστε και γίνεται βιολογική καλλιέργεια, φέτος είχαμε έντονη ξηρασία. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας καολίνη που κάνει μία λευκή πούδρα και προστατεύει κι από τον δάκο αλλά και από την ζέστη, την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ελιά όλο το καλοκαίρι ήταν καλυμμένη με λευκό χρώμα με αποτέλεσμα και να διατηρηθεί ο καρπός και να μη διψάσει. Φέτος είναι μία καλή χρονιά θα έλεγα, παρόλο που για την περιοχή μας είναι η χρονιά που δεν έχουμε γενικώς ελιές, υπάρχει αρκετή παραγωγή”.
Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής την χαρακτήρισε ως αρκετά υψηλή αυτή την περίοδο. “Το πρόβλημα βέβαια είναι η ακρίβεια. Το κοστολόγιο έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η λίπανση, τα πετρέλαια, τα αναλώσιμα, το εργατικό δυναμικό, όλα τα κόστη είναι στα ύψη. Και σε μια βιολογική καλλιέργεια τα κόστη είναι πάντα πιο ψηλά, αλλά κερδίζουμε διότι αυτό που θα προσφέρουμε θα είναι άριστο σαν προϊόν, αλλά και το δέντρο μας είναι έτοιμο για του χρόνου. Δηλαδή αν παρατηρήσετε τα δέντρα από τώρα δείχνουν ότι θα έχουμε και του χρόνου παραγωγή γιατί αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε”.
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στάθηκε στην επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας λέγοντας πως η καλύτερη τιμή που έχει το βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό κινητή. “Μέχρι πέρυσι ήταν περίπου 1 € περισσότερο. Και η ανάγκη να έχουμε κάθε χρόνο εισόδημα επειδή περιποιούμαστε τις ελιές και ξοδεύουμε κάθε χρόνο χρήματα, μας οδήγησε να πάμε στην βιολογική καλλιέργεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. Πέρυσι δηλαδή η διαφορά ήταν μεγάλη, όποιος είχε βιολογική καλλιέργεια κατάφερε να επιζήσει. Δεν είναι λίγο 1 € περισσότερα. Φέτος ήταν η συγκυρία να έχουμε αυτή την τιμή. Δεν ξέρουμε αν την έχουμε του χρόνου. Ενώ με το βιολογικό τουλάχιστον έχουμε εξασφαλίσει το μεροκάματο”.
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί για το ράβδισμα των ελαιόδεντρων. “Είναι μία πατέντα, που πριν πολλά χρόνια την έχει φτιάξει ένα παιδί από διπλανό χωριό και την εμπορεύεται. Μπαίνει και στο τρακτέρ που είναι αποδοτικό, αλλά ήθελα για μεγαλύτερη απόδοση να βρω έναν τρόπο να το βάλω μπροστά. Έτσι αγοράσαμε ένα φορτωτάκι και κάναμε μαζί με αυτόν, που βοήθησε με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του και το τοποθετήσαμε το μηχάνημα και είχε πάρα πολλές δυνατότητες. Καταρχήν είναι πάρα πολύ γρήγορο. Μπαίνει παντού, στρίβει πιο εύκολα, έχεις μπροστά το μηχάνημα και προσέχεις περισσότερο την ελιά αλλά και έχεις και μεγαλύτερη απόδοση στην διάρκεια της ημέρας. Βέβαια και ο χειρισμός είναι πολύ πιο εύκολος. Μπορείς να δουλέψεις άνετα και 8 με 10 ώρες” κατέληξε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.