Όπως στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έτσι και στα πορτοκάλια η έλλειψη εργατικών χεριών δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς. Ο καιρός δεν βοηθά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ και η ζήτηση είναι περιορισμένη.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, περιέγραψε σε δήλωση του τα σοβαρότερα προβλήματα στα εσπεριδοειδή. “Οι υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούν προβλήματα, οι τιμές με την αύξηση που είχαμε σε όλα τα εφόδια και είναι για τον παραγωγό καταστροφή. Τρίτον δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και τέταρτον οι τιμές είναι χαμηλές και οι εργάτες απόντες. Βγαίνουν όλοι υπουργοί, πολιτικοί βουλευτές και μιλούν για τον πρωτογενή τομέα και δε λαμβάνει κανείς υπόψη του, τον αγώνα που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια για τα εργατικά χέρια, γιατί η Ηλεία καλλιεργεί και παράγει 365 ημέρες το χρόνο. Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές! Σε πολλά εσπεριδοειδή αρχίζει τώρα η πτώση τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Τα μανταρίνια αρχίζουν και φουσκώνουν, τα πορτοκάλια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Για τον αγώνα μας όμως δεν ενδιαφέρεται κανείς…Είναι άδικο αυτό που γίνεται! Ο κάθε παραγωγός έχει επενδύσει πολλά χρήματα για την καλλιέργεια του… Δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα πορτοκάλια μας και δεν μπορούμε να μαζέψουμε τις ελιές”.
Ιδιαίτερα στο θέμα των εργατικών χεριών τόνισε ότι “… ο νομός έχει ανάγκη από χιλιάδες εργάτες… Μπαίνουμε τώρα σε ένα μήνα στη νέα καλλιέργεια για τα καρπούζια. Όσοι έρχονται εδώ εποχιακοί εργάτες όταν μαθαίνουν εδώ φεύγουν και πάνε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία και την Πορτογαλία και αμέσως νομιμοποιούνται. Κι εμείς εδώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα… Αυτό που γίνεται εδώ δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα άλλο κράτος… Μαθαίνουν την δουλειά εδώ και φεύγουν νύχτα και πάνε και νομιμοποιούνται σε άλλα κράτη…” σχολίασε.
Ο παραγωγός Σπύρος Αναστασόπουλος επέμεινε στο θέμα των εργατιών. “Δεν έχουμε εργάτες να κόψουμε τα πορτοκάλια. Αυτή τη στιγμή εγώ έχω πέντε εργάτες και κόβω και είμαι ο μοναδικός. Έρχεται νταλίκα ανά δύο, ανά τρεις μέρες να φορτώσει. Και η τιμή είναι επίσης πεθαμένη. Ο καιρός δε βοηθάει γιατί έχει βροχές. Τα πορτοκάλια από την πολλή υγρασία και την βροχή πέφτουν κάτω…Δεν έρχεται κάνενας να δουλέψει. Ούτε από τον ΟΑΕΔ ούτε από πουθενά. Όταν παίρνουν τα επιδόματα δεν πάνε για δουλειά…” είπε.
Ο παραγωγόςΠαναγιώτης Γεωργακόπουλος από τα Καλυβάκια τόνισε ότι “… εργάτες δεν υπάρχουν, πορτοκάλι υπάρχει πολύ και το θέμα είναι ότι με μία και δυο νταλίκες την ημέρα δε γίνεται δουλειά. Τα πορτοκάλια θα αρχίσουν να πέφτουν και ειδικά με τον καιρό και τις συνεχόμενες βροχές. Μετά αν έρθει και κάποιος παγετός δεν θα μείνει κανένα. Εργάτες δε βρίσκουμε, δεν έρχονται. Πέρυσι υπήρξαν Πακιστανοί και δουλέψαμε. Φέτος δεν υπάρχουν εργάτες”.
Τέλος ο παραγωγός Βασίλης Γιαννόπουλος από την Ξυλοκέρα, εξήγησε ότι “… το πορτοκάλι ξεκίνησε καλά αλλά τώρα δεν πάει καλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το εργατικό και πρέπει το κράτος και οι τοπικές αρχές και όλοι κάτι να κάνουν. Εγώ προσωπικά είχα στείλει χαρτιά στο αλλοδαπών με τον δικηγόρο μου και βασανιζόμουν δύο μήνες για να φτιάξω τα χαρτιά και να έρθουν οι περιβόητες 5000 που είχαν πει από την Αίγυπτο. Δε φταίνε βέβαια υπάλληλοι γιατί και αυτοί έχουν πολύ δουλειά. Πρέπει όμως να το φροντίσουν και κάτι να κάνουν γιατί δεν γίνεται. Τώρα σε ότι αφορά το εμπόριο οι εξαγωγές πάνε δειλά δειλά. Είναι και θέμα καιρικών συνθηκών. Με τη ζέστη δεν τρώγεται το πορτοκάλι. Πρέπει να κάνει κρύο για να καθόμαστε μέσα στα σπίτια μας να τρώμε.
Εγώ σήμερα έπρεπε να κόψω πορτοκάλια αλλά δεν μπορώ να κόψω γιατί δεν έχω εργάτες. Που να τους βρω; Βλέπω ότι θα τα φάει το χώμα... Τα έξοδα είναι πανάκριβα, τα λιπάσματα, τα ραντίσματα όλα είναι 100% επάνω αλλά το πορτοκάλι είναι κάτω”…