Η νέα γενιά αγροτών έχει την διάθεση να ενσωματώσει στις γεωργικές της συνήθειες αυτά που λέει η επιστήμη και αυτά που προσφέρει η τεχνολογία
Στην Ελλάδα το ποσοστό των αγροτών που λαμβάνει την οποιαδήποτε κατάρτιση είναι 6,7% επί του συνόλου των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέa, την ώρα που στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25%.
«Η νέα γενιά αγροτών έχει την διάθεση να ενσωματώσει στις γεωργικές της συνήθειες αυτά που λέει η επιστήμη και αυτά που προσφέρει η τεχνολογία» επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς στο πρόσφατο "11ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας" με τίτλο: "Σύγχρονα Αγροδιατροφικά Συστήματα στο Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας: Ξεκλειδώνοντας το Μέλλον" που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου ο υπουργός σημείωσε επιπλέον και τα εξής: «Χωρίς την άμεση αντιμετώπιση, τη σωστή τοποθέτηση, τη γρήγορη προσαρμογή στις καινούργιες ανάγκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας δεν θα μπορούν να υπηρετηθούν στο μέλλον. Αυτό θα συμβεί για πολλούς λόγους. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο στο μέλλον να ισορροπήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή και το δεύτερο είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η λεγόμενη κυκλική οικονομία. Η χώρα μας αλλά και συνολικά η Ευρώπη, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως μία πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή για να αντιστραφεί θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες.
Στη χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό των αγροτών που λαμβάνει την οποιαδήποτε κατάρτιση είναι 6,7% επί του συνόλου των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Στα υπόλοιπα κράτη μέλη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25%. Στην Ολλανδία είναι 80%. Εάν αυτό το ποσοστό κατάρτισης δεν φροντίσουμε ως Πολιτεία να το αυξήσουμε, θα καταλήξουμε ουραγοί σε μία κούρσα η οποία ξεκίνησε και η οποία όσο περνάει ο καιρός θα μεγεθύνει την απόστασή μας από τους υπόλοιπους. Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι να πετύχει αυτόν τον στόχο. Να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο κατάρτισης των αγροτών μας».
Ο Νίκος Παπαχρυσανθόπουλος, εμπορικός σύμβουλος, Foreign Commercial Service, της διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου στο υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., ανέφερε:
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, δήλωσε: