Πρωτογενής Τομέας

Κεδίκογλου: Θα παρέμβω στοχευμένα για την πάταξη της νοθείας και των ελληνοποιήσεων στο ελληνικό μέλι

Κεδίκογλου: Θα παρέμβω στοχευμένα για την πάταξη της νοθείας και των ελληνοποιήσεων στο ελληνικό μέλι

Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, είναι η θωράκιση της ελληνικής μελισσοκομίας από παράνομες συμπεριφορές, η κατάθεση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος ελέγχου της παραγωγής και η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών, στο πλαίσιο της διαρκούς επαφής που επιδιώκει με εκπροσώπους του μελισσοκομικού τομέα για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και της ανάδειξης της αξίας του ελληνικού μελιού.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέπτυξε την αξία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου δηλώνοντας ότι είναι μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία της ψηφιακής υπηρεσία «e-honey», για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, συνδράμει στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής μελισσοκομίας και πάταξης των παράνομων πρακτικών, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα δυο υπουργεία.

«Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την πάταξη των κυκλωμάτων νοθείας και ελληνοποιήσεων», ξεκαθάρισε και ζήτησε την εξέταση του ενδεχόμενου αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών και κυρώσεων.

Η συζήτηση έγινε παρουσία: του Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλου, της Προϊσταμένης του τμήματος Επίβλεψης Ιδιωτικών Φορέων και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Πιστοποίησης και Προδιαγραφών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κας. Μαρίας Σπέντζου, του Προϊσταμένου της Δ/νσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος & Κρέατος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ευστράτιου Νικολάου, του Ομότιμου Καθηγητή ΑΠΘ κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, των εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) κ.κ. Αλέξανδρου Πίττα (ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ), Π. Κάβουρα (ΚΑΒΟΥΡΑΣ Π. & ΣΙΑ ΟΕ Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας) και Γιάννη Καρυπίδη (Stayia Farm). Στη συνάντηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης, ο αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, ο γραμματέας κ. Δημήτριος Νικολάου και ο ταμίας κ. Κωνσταντίνος Ντούνας.

Επιπλέον, μετείχαν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών, κ. Μάριος Τζιτζινάκης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων κα. Ελένη Αποστολάκη . Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Data Center, Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων μετείχαν η Προϊσταμένη του Τμήματος κα. Γεωργία Παππά.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν στη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και σύμπνοια, συνέστησαν αυστηροποίηση των ελέγχων, συζήτησαν όλα τα νεότερα δεδομένα και αναζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικής στήριξης του κλάδου.

Ο Υφυπουργός ζήτησε την επεξεργασία των σχετικών συμπερασμάτων από τη σημερινή σύσκεψη, την κατάθεση προτάσεων και την επανάληψη της συνάντησης.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα