Υγεία

Από το σκόρδο και το μέλι μέχρι τη ρίγανη ανακαλύψτε 6 πολύτιμα αντιβιοτικά της φύσης

Από το σκόρδο και το μέλι μέχρι τη ρίγανη ανακαλύψτε 6 πολύτιμα αντιβιοτικά της φύσης Φωτογραφία: Freepik/ svesha
Το φαρμακείο της φύσης έχει να προσφέρει πολλές και διαφορετικές λύσεις τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την αντιμετώπιση βακτηρίων και λοιμώξεων

Η αναζήτηση φυσικών θεραπειών για την καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς τα ανθεκτικά βακτήρια συνεχίζουν να αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν φυσικές ουσίες με αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικές θεραπείες στην ιατρική φροντίδα. Αν και οι φυσικές επιλογές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορεί να χαρίσουν κάποιο όφελος. Δείτε παρακάτω έξι από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές επιλογές και τα οφέλη που προσφέρουν, καθώς και τους πιθανούς κινδύνους τους.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από αρχαίους πολιτισμούς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, το σκόρδο περιέχει ενεργά αντιμικροβιακά συστατικά όπως η αλισίνη, τα οποία παρουσιάζουν μια σειρά από αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μια ανασκόπηση του 2021 υποδεικνύει ότι αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά των πολυανθεκτικών βακτηρίων και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη μελλοντικών αντιβιοτικών.

Μέλι

Το μέλι, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις επουλωτικές του ιδιότητες, παρουσιάζει ισχυρές αντιμικροβιακές δράσεις. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να υποστηρίξει την καταπολέμηση βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Σύμφωνα με ανασκόπηση, το μέλι είναι ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας με ευρεία γκάμα επιδράσεων. Τα αντιμικροβιακά συστατικά του περιλαμβάνουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η μεθυλογλυοξάλη.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι το τζίντζερ διαθέτει επίσης αντιβακτηριακή δράση. Μια μελέτη του 2022 δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να αναστέλλει αποτελεσματικά διάφορους τύπους βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Στρεπτόκοκκου μιούτανς (Streptococcus mutans).

Εχινάκεια

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται από παραδοσιακούς θεραπευτές εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Έχει αντιβακτηριακή δράση κατά των αναπνευστικών βακτηρίων και μπορεί να διαθέτει και αντιικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού και να μειώσει την ανάγκη για περιττή χρήση αντιβιοτικών, προλαμβάνοντας την εξέλιξη και την εξάπλωση ανθεκτικών μορφών βακτηρίων που δεν ανταποκρίνονται στα συμβατικά αντιβιοτικά.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο είναι γνωστό ως μπαχαρικό και έχει μελετηθεί για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο γαρυφάλλου μπορεί να έχει ισχυρή ανασταλτική δράση κατά του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus). Επιπλέον, το εκχύλισμα γαρυφάλλου μπορεί να έχει προοπτική ως μια πιθανή νέα επιλογή ή θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων.

Ρίγανη

Γνωστή για την ιδιότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η ρίγανη συγκεντρώνει επίσης αντιβιοτικές ιδιότητες, κυρίως στη μορφή ελαίου. Σύμφωνα με έρευνες, το αντιμικροβιακό αποτέλεσμα του ελαίου ρίγανης μπορεί να οφείλεται σε μια ένωση γνωστή ως καρβακρόλη, ενώ το έλαιο ρίγανης μπορεί να είναι μια δυνητικά αντιβακτηριακή επιλογή κατά του στρεπτόκοκκου μιούτανς (Streptococcus mutans).

Πιθανοί κίνδυνοι από τα φυσικά αντιβιοτικά

Ακριβώς επειδή κάτι είναι φυσικό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ασφαλές. Για παράδειγμα, οι συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών ποικίλουν μεταξύ διαφόρων  συμπληρωμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Ένα άτομο θα πρέπει επίσης να ενημερώσει τον γιατρό του εάν σκοπεύει να λάβει αυτά τα συμπληρώματα.

Για παράδειγμα, ενώ το μαγειρεμένο σκόρδο είναι συνήθως ασφαλές για κατανάλωση, η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που έχουν προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ή λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Πηγή: Υgeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup