Πρωτογενής Τομέας

Μακρίσια: Οι αγρότες εκπέμπουν SOS

Μακρίσια: Οι αγρότες εκπέμπουν SOS

Παρουσία βουλευτών της Ηλείας οι παραγωγοί των Μακρισίων και των περιοχών του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη στο κοινοτικό γραφείο της περιοχής, προκειμένου να βρουν μια λύση στο πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις φωτιές αλλά και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύσσωμοι οι παραγωγοί, συμφώνησαν στην ανάγκη συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία παρόντες αναμένεται να είναι και οι τέσσερις βουλευτές της Ηλείας ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης και οι Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός.

Οι βουλευτές του νομού από την πλευρά τους τάχθηκαν στο πλευρό των παραγωγών σημειώνοντας ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης με την σειρά του σημείωσε ότι: «Οι αγρότες στην Ηλεία και τα Μακρίσια εκπέμπουν SOS. Πολλές καλλιέργειες κινδυνεύουν με αφανισμό, πάρα πολλά προβλήματα αγροτών μένουν άλυτα, εκτιμήσεις από τις φωτιές του 22 δεν έχουν γίνει ακόμα, δυστυχώς η σταφίδα παραμένει προϊόν στα αζήτητα, και πολλές αποφάσεις που αφορούν αποζημίωση προϊόντων, αφήνουν την Ηλεία προκλητικά εκτός. Πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες της Ηλείας. Ο χρόνος έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψης και ερημοποίησης των καλλιεργειών. Εδώ και τώρα συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ”ανασάνουν” και να συνεχίσουν να καλλιεργούν».
Το παρόν στην σύσκεψη έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως:
«Η περιοχή εδώ έχει αρχίσει και φτωχοποιείται και ο ρόλος μας είναι να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά και τι πρέπει να γίνει για την ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να συσταθεί μια ισχυρή ομάδα παραγωγών για τα εσπεριδοειδή για να μπορούν να γίνουν καλύτερες διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος ενώ αναφερόμενος στην κορινθιακή σταφίδα κάλεσε όλους τους σταφιδοπαραγούς να ενταχθούν στη νέα ομάδα παραγωγών που έχει δημιουργηθεί στην Ηλεία για να “φύγουν” τα αποθέματα. Σημείωσε επίσης ότι θα δοθεί μια ενίσχυση περίπου των 50 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με την κορινθιακή σταφίδα και περίπου 25 ευρώ περίπου στους μη κατά κύριο επάγγελμα. Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι την περίοδο αυτή “τρέχει” μια μελέτη προκειμένου να λυθεί τον πρόβλημα των πλημμυρών στον κάμπο των Μακρισίων.

Η Διονυσία Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα πρότυπο πολύ γρήγορο σύστημα αποζημιώσεις της αγροτικής μας παραγωγής από απώλειες που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή από φυσικές καταστροφές. Ήδη λοιπόν το σύστημα αυτό επιταχύνεται ως προς την εκτίμηση και την απόδοση των αποζημιώσεων προς τους αγρότες. Πρέπει να κινηθούμε όμως εντός του πλαισίου της ευρωπαΐκής νομοθεσίας το οποίο μας επιβάλλει να γίνονται οι εκτιμήσεις και πάντα βάση με τις επιστημονικές μεθόδους κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Έτσι λοιπόν και για τις πυρκαγιές του 2022 οι εκτιμήσεις της απώλειας της παραγωγής και το φυτικό κεφάλαιο πρέπει να γίνουν τώρα και αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις θα δοθούν και οι αποζημιώσεις και στη συνέχεια θα δούμε και πόσο ακόμα καλύτερα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον ίδιο τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά στην χαμηλή τιμή της σταφίδας. Πράγματι σειρά παραγόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια συνετέλεσαν ώστε να έχει χαμηλή τιμή η σταφίδα. Είναι όμως η σταφίδα ένα προϊόν στο οποίο έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη, αποτελεί παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας αλλά και μία υπερτροφή πολύτιμη για την ανθρώπινη υγεία. Γι’ αυτό και πρέπει να την στηρίξουμε».

Ομοίως και ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι ύστερα από τις επανειλημμένες οχλήσεις των βουλευτών του νομού και την μεταφορά όλων αυτών των προβλημάτων στην κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα. Σε ό,τι αφορά όμως τις δυσλειτουργίες που εμφανίζονται στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις επεσήμανε ότι θα σταθούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Ακολολυθως ο Διονύσης Καλαματιανός, αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί και το οποίο δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στους αγρότες και κτηνοτρόφους. «…ταυτόχρονα υπάρχει μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας ,της ακρίβεια και του πληθωρισμού και οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία από μεσάζοντες και οι παραγωγοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και τις πυρκαγιές. Για όλα αυτά δημιουργείται η ανάγκη της κρατικής παρέμβασης και αρωγής».

O αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων , Ιωάννης Δάγκαρης ακολούθως επεσήμανε ότι «Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική, τίποτα από τα προϊόντα που παράγουμε δεν πάει καλά σε ό,τι αφορά τις τιμές και την υποστήριξη από την πολιτεία. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος γιατί δεν έχει την δυνατότητα να ξανά καλλιεργήσει. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και γι’ αυτό γίνεται και όλη αυτή η συζήτηση έτσι ώστε να σταθμίσουμε την κατάσταση και να δούμε με ποιον τρόπο ενδεχομένως θα ευαισθητοποιήσουμε όλους όσοι έχουν ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων Γιώργος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με την ευχ΄΄η να σκύψει η πολιτεία στα προβλήματα των αγροτών γιατί όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το χωριό έχει πεθάνει.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζόπουλος τόνισε ότι « Η σύσκεψη έγινε για τα προγράμματα ΚΟΕ του 13, του 14 και του 19 που αφορούν τα εσπεριδοειδή, αμπέλια και σταφίδες, ανασύσταση σε φυτικό κεφάλαιο, απώλεια παραγωγής και ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα. Δυστυχώς εδώ έχουμε ένα παράλογο. Έχουμε το ίδιο αίτιο και για τα τρία προγράμματα όμως για το 19 δεν έχουμε τις ίδιες καλύψεις που έχει το 13 και το 14. Αυτό οφείλεται στο ότι το γραφείο του ΕΛΓΑ της Πάτρας έχει κάνει εισήγηση ότι δεν είχαμε ζημιά σε ό,τι αφορά την ανασύσταση των παραγωγικών δέντρων ούτε κορμοτομήσεις ούτε κλαδέματα. Το δεύτερο θέμα αφορά το προανθικό στάδιο που αφορά και πάλι τα πορτοκάλια για τον παγετό του 21. Δυστυχώς ενώ υπήρχε θετική εισήγηση από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας το υπουργείο και ο πρόεδρος, δε μας ενέταξαν στο πρόγραμμα που αφορούσε αυτό το αίτιο. Δυστυχώς τα πορτοκάλια έμειναν απέξω. Συζητήθηκε επίσης η τιμή της σταφίδας η οποία είναι πλήρως εξευτελιστική, πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από την κυβέρνηση για να ενισχυθούν οι αγρότες καθώς είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Σιγά-σιγά κάποιοι παραγωγοί αρχίζουν και ξεριζώνουν και είναι κρίμα γιατί ο μαύρος χρυσός όπως ονομαζόταν παλιά τείνει να εκλείψει σαν καλλιέργεια».

makrisia agrotes 2

makrisia agrotes 3

makrisia agrotes 4

makrisia agrotes 5

makrisia agrotes 6

makrisia agrotes 7

makrisia agrotes 8

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup