Πρωτογενής Τομέας

Π.Ε. Ηλείας: Συστράτευση δυνάμεων και οργανωμένες κινήσεις για να σωθεί η κορινθιακή σταφίδα

Π.Ε. Ηλείας: Συστράτευση δυνάμεων και οργανωμένες κινήσεις για να σωθεί η κορινθιακή σταφίδα

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Ένα ουσιαστικό βήμα. για το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας έγινε χθες κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Ηλείας.

Με κυρίαρχο στόχο την διάσωση του προϊόντος και την συνέχιση της καλλιέργειάς του, αποφασίστηκε η συγκρότηση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης καθώς και η συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την περιφέρεια Πελοποννήσου και από συνεταιριστικές οργανώσεις της Ζακύνθου, όπως επίσης και ο εντεταλμένος σύμβουλος και βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σπύρος Παπασπύρου και πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Επιπλέον, το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και βουλευτών του νομού.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ήρεμο κλίμα και με σύμπνοια απόψεων ενώ άπαντες κατέληξαν στην ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την συνέχεια της κορινθιακής σταφίδας, προϊόν που στο παρελθόν αποτελούσε τον “μαύρο χρυσό” της Ηλείας.

Αισιοδοξία προκάλεσε επίσης η τοποθέτηση του στελέχους του ΥΠΑΑΤ κ. Γραμματικού, ο οποίος συνδέθηκε μέσω skype και υποστήριξε πως από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει θετική διάθεση για την εύρεση λύσης που θα προκύψει ύστερα από συνάντηση και με το νέο υπουργό, στον οποίο αποφασίστηκε να δοθεί και το σχετικό υπόμνημα που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία που προέκυψαν από την χθεσινή πρώτη ευρεία και πολυπληθή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία για τον σκοπό αυτό.

Αρχικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος υπογράμμισε πως δεδομένου ότι η πολιτεία δεν έχει βάλει “πλάτη” τα τελευταία δυο χρόνια για την κορινθιακή σταφίδα πέρα από μικρές αποζημιώσεις, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως πρόσθεσε παρά το γεγονός ότι ως Β Βαθμός αυτοδιοίκησης δεν κατέχει τις ανάλογες αρμοδιότητες, η λήψη αυτής της πρωτοβουλίας κρίθηκε αναγκαία καθώς επείγει να βρεθεί μια λύση σε ουσιαστικά προβλήματα όπως η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, η συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης, η δημιουργία προγραμμάτων της αγροδιατροφικής σύμπραξης, η άμεση προώθηση των αποθεμάτων, η δημιουργία κέντρων κατάρτισης και εκπαίδευσης αγροτών και μια ακόμη σειρά χρόνιων ζητημάτων.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και για τους αναπτυξιακούς νόμους της Περιφέρειας Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε πως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλόπουλου για τις δύσκολες μέρες που περνάει η σταφίδα, ενώ όπως επεσήμανε "...φιλοδοξούμε να βάλουμε σε μια νέα βάση όλα τα αγροτικά ζητήματα και αυτό της σταφίδας και ελπίζουμε να έχουμε ευήκοα ώτα προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς και το προϊόν που στο παρελθόν το έλεγαν «μαύρο χρυσό» και είχε στηρίξει γενιές και γενιές και η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της».

Στάθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της σταφίδας και οι παραγωγοί ενώ όπως επεσήμανε όλα αυτά θα συζητηθούν και με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν στην υποστήριξη της σταφίδας.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος έκανε λόγο για ανάγκη σύμπραξης δυνάμεων του νομού προκειμένου να σωθεί το προϊόν, ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του νεοσύστατου συλλόγου για την υποστήριξη της σταφίδας και στην πρωτοβουλία που ελείφθη για ίδρυση Μουσείου Σταφίδας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου Ηλείας Μιχάλης Πλαστουργός στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης τονίζοντας ότι απέτυχε να διαχειριστεί αυτό το προϊόν συγκρίνοντας τις παρούσες τιμές με αυτές του παρελθόντος.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, που ήταν παρόντες στην σύσκεψη, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας καθώς ανάμεσα σε όλα τα άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα των ασθενειών που προκύπτουν στα φυτά αλλά και την αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όριά τους και να σκέφτονται ακόμα και την εγκατάλειψη.

Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, Μέλος Ομίλου Φίλων Σταφίδας και σταφιδοπαραγωγός επεσήμανε ότι: «Η σταφίδα έχει πάρει την κατιούσα εδώ και τρία χρόνια. Βασικός παράγοντας για αυτό η πτώση τιμής. Φέτος είχαμε άσχημες βροχοπτώσεις και πολλά έξοδα, με αποτέλεσμα ο περονόσπορος να έχει αφανίσει στα αμπέλια το 90% της παραγωγής και στις σταφίδες το γύρω στο 40-50%. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές. Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι πολιτικοί για την σταφίδα, το έκανε η φύση. Η φετινή παραγωγή είναι πολύ χαμηλή εξαιτίας του καιρού και του περονόσπορου οπότε τα αποθέματα θα φύγουν μόνα τους. Ως σύλλογος, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μουσείο για να μείνει η σταφίδα ως ένα ιστορικό γεγονός, καθώς έχει πάρει δρόμο που δύσκολα σταματά και κινδυνεύει με εξαφάνιση».

Με την σειρά του ο Χρήστος Μπουλούμπασης-Πρόεδρος Τ.Κ. Χειμαδιού και παραγωγός τόνισε: «Το Χειμαδιό είναι ένα μεγάλο σταφιδοχώρι, με πολλούς νέους αγρότες και μεγάλη παραγωγή και νέα παιδιά αλλά δεν υπάρχει προοπτική, για την καλλιέργεια. Δεν υπάρχουν νερά και είναι τα εδάφη τέτοια που δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο εκτός από σταφίδα και ελιές. Φέτος έχουμε μεγάλο πρόβλημα από τον περονόσπορο. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει σε αυτό για να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Η τιμή δυο-τρια χρόνια τώρα είναι χαμηλή. Την κρατάμε την σταφίδα γιατί αν την εγκαταλείψουμε θα είναι για πάντα. Ζούμε με την ελπίδα, αλλά πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει με την τιμή. Να χαλάς 5.000 και να παίρνεις 3.000 και να έχεις οικογένεια, είναι ασύμφορο. Ούτε τα έξοδά μας δεν βγάζουμε».

Τέλος, ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος-Παραγωγός από την Χαριά συμπλήρωσε πως: «Η χρονιά είναι δύσκολη, πολλά τα έξοδα. Οι ζημιές πολλές λόγω των καιρικών συνθηκών και η τιμή είναι εξευτελιστική. Δεν αξίζει να καλλιεργούμε αν δεν γίνει κάτι. Η λύση είναι κατώτατη τιμή να φτάσει τα δύο ευρώ, για να βγει και κάτι. Αλλιώς οι νέοι δε θα μείνουν στα χωριά και θα εγκαταλείψουν το προϊόν. Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να κόβουν, ο κόσμος έχει δυσαρεστηθεί, δεν αντέχει άλλο. Τα έξοδα που έχουμε δαπανήσει είναι πολλά και κάτι πρέπει να γίνει με την τιμή».

siskepsi stafida 2

siskepsi stafida 3

siskepsi stafida 4

siskepsi stafida 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup