Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του ελαιολάδου στην Ελλάδα, ωθούμενη κυρίως από την κλιματική αλλαγή. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλοπών, καθώς το εμπόρευμα έχει γίνει πλέον πολύτιμο αγαθό.
Μείωση παραγωγής και κλοπές
Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά η εγχώρια παραγωγή αναμενεται να μειωθεί φέτος. Αυτό έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει τα 8 ευρώ ανά λίτρο χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό. Αυτό είναι διπλάσιο από την τιμή πέρυσι.
Η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ελαιολάδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% το 2022.
Οι κλοπές έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με το τελευταίο πρόσφατο περιστατικό στην Χαλκιδική να ξεχωρίζει. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, το 2022 καταγγέλθηκαν 1.500 περιστατικά κλοπής ελαιολάδου, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στα ύψη οι τιμές
Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1 εκατ. τόνους την επόμενη εμπορική περίοδο 2023/24, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ελαιοκαλλιέργειας (IOOC).
Αυτή η μείωση, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα, δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού μπορεί να φτάσουν οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.
Ήδη στην αγορά γίνεται λόγος για τιμές παραγωγού έως και 10 ευρώ ανά κιλό, κάτι που θα εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τον Σεπτέμβριο η τιμή του ελαιολάδου στα ράφια ήταν κατά 20,8% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή τη στιγμή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στη λιανική κατά μέσο όρο στα 12 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ή ακόμα και ξεπερνάει τα 14 με 15 ευρώ..
Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει την παραγωγή.
Όσον αφορά την διατίμηση, ο κ. Σκρέκας τόνισε πρόσφατα, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μια ελεύθερη αγορά, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ελαιόλαδο θα πωλούνταν στο εξωτερικό και η εγχώρια αγορά θα στέρευε από τον πολύτιμο «πράσινο χρυσό».
Πηγή: Ιefimerida.gr