Πρωτογενής Τομέας

Ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η ελαιοσυγκομιδή στη Ζάκυνθο – Ακαρπία και μέτρια ποιότητα 

Ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η ελαιοσυγκομιδή στη Ζάκυνθο – Ακαρπία και μέτρια ποιότητα

Με σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε νωρίτερα φέτος η ελαιοσυγκομιδή στη Ζάκυνθο, σε μια προσπάθεια των παραγωγών να σώσουν… ότι σώζεται. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών και κυρίως, της ανομβρίας και του δάκου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και η ποιότητα είναι μέτρια.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν κινητοποιήσει από νωρίς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, η οποία ασκώντας πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία, προσπαθεί να εξασφαλίσει μία έκτακτη ενίσχυση για τους παραγωγούς.

Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης, έκανε την εκτίμηση του για το ξεκίνημα της ελαιοσυλλογής και τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Η ελαιοκομιδή έχει ξεκινήσει με πάρα πολλά προβλήματα. Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι η ακαρπία. Είναι ελάχιστες οι ελιές. Εκτιμούμε ότι η ζημιά μπορεί να φτάνει 70-80%, δηλαδή η ποσότητα που θα έχουμε στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, κατά την εκτίμηση μου, δεν θα περνάει το 20-30% μιας κανονικής χρονιάς.

Δεύτερον, δυστυχώς, δεν έχει βρέξει μέχρι σήμερα και ακόμα και αυτές οι λίγες ελιές που υπάρχουν, κινδυνεύουν να πέσουν με έναν δυνατό αέρα ή ένα χαλάζι.

Τρίτον και η συγκομιδή δημιουργεί προβλήματα στα δέντρα, γιατί δεν έχουν τα υγρά που πρέπει και έχουμε σπασίματα κλαδιών. Τα δέντρα τραυματίζονται περισσότερο από όσο πρέπει. Χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει να συμβουλευτούν γεωπόνους όλοι οι παραγωγοί για το τι πρέπει να κάνουν μετά.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με την ποιότητα του λαδιού. Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι τόσο καλά. Θα περιμένουμε γιατί αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε τώρα με απόλυτη βεβαιότητα.

Είναι δεδομένο ότι οι αποδόσεις δεν είναι μεγάλες, αφού δεν έβρεξε καθόλου, αλλά υπάρχει και ζήτημα με την ποιότητα και δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί ή αν θα αντιμετωπιστεί.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι, παρά μόνο να συνεννοηθούν με τους γεωπόνους για το τι θα χρειαστεί μετά την ελαιοσυλλογή. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να μαζέψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ελιές τους. Να δουν τι θα κάνουν μετά, για να αντιμετωπίσουν το θέμα των τραυματισμών των δέντρων.

Πολύ γρήγορα, πριν από τα Χριστούγεννα, θα έχει τελειώσει η ελαιοσυγκομιδή. Ίσως και μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί, γιατί είναι λίγες οι ελιές. Είναι πολύ μικρή η παραγωγή. Κάποιοι μαζεύουν για να έχουν λάδι να φάνε, γιατί οικονομικά δεν τους συνέφερε να μαζέψουν, χρειάζονται εργατικά χέρια, αλλά το κάνουν για το σπίτι τους».

Τέλος, ζήτησε από τους παραγωγούς να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες των γεωπόνων και υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ένωση για να δοθεί στους παραγωγούς έκτακτη ενίσχυση. «Πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα έναν συνδυασμό λίπανσης, ραντίσματος και καθαρισμού των δέντρων. Είναι μια δύσκολη χρονιά και πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί. Εξακολουθούμε να πιέζουμε τις αρχές, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, το υπουργείο Οικονομικών και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των παραγωγών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακαρπίας, δηλαδή της απώλειας πολύ μεγάλου εισοδήματος για τους παραγωγούς. Είναι σημαντικό να δοθεί κάποια έκτακτη ενίσχυση. Είναι απαραίτητη, διότι οι παραγωγοί όσο ψηλά και αν φτάσει η τιμή του λαδιού, οι παραγωγοί θα βάλουν στην τσέπη τους ελάχιστα λεφτά. Τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί και θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Προσπαθούμε να πείσουμε τις αρχές ότι υπάρχει ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ελαιοτριβείων Ζάκυνθου Ντίνος Μπέτσης σημείωσε: «Ξεκίνησε σχετικά νωρίς η συγκομιδή φέτος. Είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους, γιατί δεν έχει παραγωγή. Υπάρχουν προβλήματα με την ακαρπία, τη λειψυδρία και τον δάκο. Τα λάδια δεν βγαίνουν πολύ ποιοτικά φέτος και ευελπιστούμε όσο περνάει ο καιρός να βελτιωθεί η ποιότητα, αν και υπάρχουν προβλήματα με τις ασθένειες. Θα δούμε πως θα είναι στο τέλος η παραγωγή. Η τιμή έπεσε και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η παραγωγή. Έριξε μια μπόρα την περασμένη Πέμπτη. Αυτή η λειψυδρία δημιουργεί πρόβλημα στα δέντρα».

Τόνισε μάλιστα ότι η ζημιά σε μερικές περιπτώσεις φτάνει το 90%, ενώ εξήγησε ότι πρόβλημα υπάρχει σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. «Φέτος πολλοί δεν θα συγκομίσουν. Να φανταστείτε υπάρχουν περιοχές που η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 90%. Εκείνο το 10% αν δεν μαζευτεί γρήγορα, θα το χάσουν και αυτό. Σε άλλα μέρη είναι στο 70% η ακαρπία. Είναι σημαντικό το πρόβλημα όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πχ στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Το λάδι θα φτάσει ίσα – ίσα για να καλύψει ο κόσμος τις πρώτες ανάγκες. Και εμείς δεν πάμε πίσω… Εφόσον δεν έχει ο παραγωγός, δεν έχει και το ελαιοτριβείο. Έχουμε πρόβλημα συγκριτικά με άλλες χρονιές».

Ο κ. Μπέτσης ζήτησε να συμπεριληφθούν τα ελαιοτριβεία στη στήριξη από το κράτος καθώς και αυτά ζημιώνονται από τις συνθήκες (ακαρπία, ασθένειες, καιρικά φαινόμενα κλπ). «Λόγω της ακαρπίας, όπως ένας παραγωγός παίρνει αποζημίωση, έτσι θα πρέπει να δικαιούνται και τα ελαιοτριβεία, γιατί και εμείς έχουμε απώλειες. Εμείς είμαστε η προέκταση του παραγωγού. Αν δεν έχει ο παραγωγός, δεν έχει και το ελαιοτριβείο».

Πηγή: Imerazante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup