Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Καλό το λάδι αλλά λίγο - Νωρίτερα φέτος η συγκομιδή της ελιάς για να σωθεί ο καρπός από τις ασθένειες

Ηλεία: Καλό το λάδι αλλά λίγο - Νωρίτερα φέτος η συγκομιδή της ελιάς για να σωθεί ο καρπός από τις ασθένειες

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις με την έναρξη της περιόδου της ελαιοποίησης στην Ηλεία καθώς αν και η παραγωγή είναι περιορισμένη, η ποιότητα κρίνεται ικανοποιητική.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο βρήκαν τα δέντρα στην ανθοφορία τους και προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρπόδεση ενώ οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας που ακολούθησαν, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την προσβολή των ελαιοδέντρων από διάφορες ασθένειες.

Για τον λόγο αυτό φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι παραγωγοί σπεύδουν να συλλέξουν τον καρπό, προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω προσβολή του από μύκητες ή έντομα.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Μικέογλου ο οποίος ανέφερε πως:

Mikeoglou 1

«Σε σχέση με τις ελιές βρισκόμαστε στην έναρξη της ελαιοποίησης. Αυτή τη στιγμή οι πρώτες ελαιοποιήσεις δείχνουν ότι έχουμε μία σχετικά καλή απόδοση. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι έχουμε περιορισμένη παραγωγή παρά το γεγονός ότι με την έναρξη της ανθοφορίας είχαμε ικανοποιητική ανθοφορία αλλά οι βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου περιόρισαν την καρπόδεση και δημιούργησαν μείωση της παραγωγής. Από την άλλη, οι συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις αυξημένες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία το απόγευμα και τα πρωινά δυσχεραίνουν την καλλιέργεια, κάνουν πιο ευάλωτη την ελιά στις εντομολογικές και στις μυκητολογικές ασθένειες και αυτό είναι κάτι που έχουμε επισημάνει.

Πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει την συγκομιδή θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό την προσβολή από τους εχθρούς και τις ασθένειες. Σε σχέση με την τιμή έχουμε την πληροφόρηση ότι είναι υψηλότερη που δίνεται στον παραγωγό για το λάδι σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά δε γνωρίζω το ακριβές ποσό. Πάντως σίγουρα είναι παραπάνω από πέρυσι. Και είναι αναμενόμενο γιατί έχουμε μειωμένη παραγωγή και κάπως έτσι εξισορροπείται όλη η κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μικέογλου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup