Με καλούς οιωνούς ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι παραγωγοί την συγκομιδή του πορτοκαλιού στην Ηλεία, αφού τόσο η τιμή του προϊόντος φέτος συγκριτικά με την περσινή είναι υψηλότερη όσο όμως και ο καρπός που κατά γενική ομολογία αν και λιγότερος, είναι ποιοτικός.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι η καθυστέρηση της ωρίμανσης εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που δεν έχουν επιτρέψει στα πορτοκάλια να αποκτήσουν ακόμα το χρώμα πρέπει.
Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr οι παραγωγοί, το γεγονός ότι η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 0,30 ευρώ σε σχέση με το 2022 που έφτασε μέχρι 0,15 ευρώ, τους δημιουργεί μια μικρή ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αποσβέσουν τουλάχιστον τα αυξημένα έξοδα παραγωγής.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβακίων, Πάνος Γιωργακόπουλος αναφερόμενος στην φετινή παραγωγή, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Αυτή τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει και κόβουμε πορτοκάλι και έχουν έρθει οι έμποροι, η τιμή είναι στα 0,30 ευρώ. Είναι πάρα πολύ καλό σε σχέση με πέρυσι που κόψαμε με 0,15 με 0,10 ακόμα και με 0,80 ευρώ. Όμως λόγω της ζέστης δεν έχουν έρθει ακόμα τα πορτοκάλια, έχουν επηρεαστεί και δεν είναι το χρώμα τους όπως πρέπει. Τα πορτοκάλια αυτά είναι και για εξαγωγή αλλά και για εγχώρια παράδοση. Βλέπω πως σε ό,τι αφορά την εξαγωγή σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μεγάλη ζήτηση».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Βασιλόπουλος από τα Καλυβάκια στάθηκε στο θέμα της ακαρπίας αλλά και της εφορίας που πιέζει οικονομικά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πραγματική βελτίωση στο εισόδημά τους από την αύξηση της τιμής.
«Έχω 3000 δέντρα αλλά το θέμα είναι ότι αν και η τιμή είναι καλή υπάρχει, ακαρπία, έχουμε και την εφορία και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αφήνουμε να περάσει ο χρόνος, προκειμένου να μπορέσουμε να τα κόψουμε όμως όσο περνάει ο καιρός οι τιμές πέφτουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η ζέστη επίσης επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μας. Εγώ κάνω κυρίως εξαγωγή αλλά δίνω και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που ζητάμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε κι εμείς Είναι ελαφρύνσεις στην εφορία και αφορολόγητο έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε δύο μηχανήματα να κάνουμε τη δουλειά μας και να μη δουλεύουμε με τα χέρια».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Ιάρδανου Γιώργος Βέροιος, ακολούθως, σημείωσε πως αν και η ποιότητα του καρπού φέτος χαρακτηρίζεται άριστη ωστόσο η ξηρασία του καλοκαιριού έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο μέγεθος των πορτοκαλιών.
«Φέτος η ποιότητα του καρπού είναι σε άριστη κατάσταση και ευελπιστούμε να πάμε καλά, να έχουμε καλές τιμές να βοηθηθεί ο κόσμος της περιοχής γενικότερα από τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Το μεγάλο ζήτημα ήταν η ξηρασία όλο το καλοκαίρι που δημιούργησε ένα πρόβλημα στο μέγεθος του πορτοκαλιού.
Αν εξαιρέσουμε μία περιοχή που πέρασε λίγο χαλάζι όλα τα άλλα πάνε καλά φέτος. Και εξαγωγές είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αλλά είναι νωρίς ακόμα. Λόγω της ζέστης όμως, έχουμε ένα πρόβλημα καθώς τα πορτοκάλια δεν έχουνε πάρει ακόμα το επιθυμητό χρόνο και πρέπει να περιμένουμε. Η τιμή φέτος είναι πολύ καλύτερη και αυτό έχει παρασύρει και την άνοδο της τιμής του χυμό του πορτοκαλιού.Εμείς τώρα συντηρητικά έχουμε ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι σε 10 με 15 μέρες τα πορτοκάλια θα έχουν αποκτήσει το σωστό τους χρώμα και θα ξεκινήσουμε κανονικά».
Τέλος, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος από τα Καλυβάκια και αυτός με τη σειρά του στάθηκε στο γεγονός ότι αν και η φετινή τιμή είναι καλύτερη το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με αποτέλεσμα να μην βλέπει την διαφορά ο παραγωγός.
«Υπάρχει παραγωγή όχι όμως πλούσια. Απ’ ό,τι ακούω η τιμή είναι καλύτερη φέτος αλλά τα έξοδα για τους παραγωγούς είναι πάρα πολλά. Μπορεί η τιμή να έχει έρθει πιο ευνοϊκή αλλά επειδή το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ ψηλό, δυστυχώς δεν μένει τίποτα. Από άποψη καιρικών συνθηκών η χρονιά φέτος δε μας πήγε καλά για καμιά καλλιέργεια ούτε για τις ελιές ούτε για τα πορτοκάλια ούτε για το σανό ούτε για τίποτα».