Τι δείχνουν τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν για το Νοέμβριο του 2023
Αφού άγγιξε υψηλότερο τριετίας τον Οκτώβριο του 2023, το εμπορικό πλεόνασμα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται τον Νοέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Κομισιόν το εμπόριο αγροτικών προϊόντων διατροφής το Νοέμβριο του 2023, ανήλθε σε 6,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 27% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022.
Το Νοέμβριο του 2023, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο, οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 210,8 δισ. ευρώ, με τις κύριες αυξήσεις να παρατηρούνται στα μεταποιημένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων δημητριακών, φρούτων και καρπών.
Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023. Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη συνολική αξία των εισαγωγών αφορούσαν καπνικά προϊόντα, ζάχαρη και ισογλυκόζη, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο.
Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων διατροφής επιβεβαιώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν
Οι εξαγωγές
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το Νοέμβριο του 2023, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης αυξήθηκαν κατά 7% σε σύγκριση με το 2022 (1,4 δισ. ευρώ), ακολουθούμενες από τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών (14%, +1,3 δισ. ευρώ) και τα είδη ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας (+12 %, +1,1 δισ. ευρώ). Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι παρουσίασαν πτώση. Για παράδειγμα, η αξία των εξαγωγών σιτηρών μειώθηκε κατά -14%. Αυτό εξηγείται από τις μειωμένες τιμές εξαγωγής ενώ ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 7%.
Οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά +8% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών για τα παρασκευάσματα δημητριακών, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, τα είδη ζαχαροπλαστικής, τη σοκολάτα και το χοιρινό κρέας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν μείωση -7% λόγω των μειωμένων εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ. Η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός, παρά τη μείωση κατά -5% λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος. Σημαντική αύξηση σημείωσαν επίσης οι εξαγωγές προς την Τουρκία (+21%, +781 εκατ. ευρώ) και την Ουκρανία (+19%, +494 εκατ. ευρώ).
Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023 παρέμειναν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Οι εισαγωγές
Τον Νοέμβριο του 2023, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 16% κάτω από τα επίπεδα του Νοεμβρίου 2022. Οι σωρευτικές εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 146,1 δισ. ευρώ, μείωση κατά 7% κάτω από τα επίπεδα του 2022.
Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη σωρευτική αξία των εισαγωγών ήταν για τα προϊόντα καπνού, τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη, τα λαχανικά και τις ελιές και το ελαιόλαδο. Ωστόσο, σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν για τους ελαιούχους σπόρους, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φυτικά έλαια, τα μη βρώσιμα προϊόντα, τον καφέ, το τσάι, το κακάο, τα μπαχαρικά και τη μαργαρίνη και άλλα έλαια και λίπη λόγω μειώσεων τιμών και όγκου.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, η Βραζιλία αντιπροσώπευε το 11% των εισαγωγών της ΕΕ, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -13% λόγω του μειωμένου όγκου κόκκων σόγιας, καφέ και καλαμποκιού. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η δεύτερη πηγή, με ελαφρά αύξηση +290 εκατ. ευρώ. Η Ουκρανία ήταν η τρίτη, αλλά οι σωρευτικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά -6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Οι εισαγωγές από την Τουρκία και την Αίγυπτο είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, ελιές και ελαιόλαδο.