Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160 εκατ. τόνους νωπού γάλακτος το 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (1η Ιουνίου).
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ παραδίδεται σε γαλακτοκομεία. Μόνο 9,8 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν σε αγροκτήματα, καταναλώθηκαν από την οικογένεια του αγρότη, πωλήθηκαν απευθείας στους καταναλωτές, χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές ή μεταποιήθηκαν απευθείας.
Από τους 149,9 εκατομμύρια τόνους γάλακτος που παραδόθηκαν στα γαλακτοκομεία, οι 145,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι ήταν γάλα από προβατίνες, κατσίκες και βουβάλια.
Μεταξύ των νωπών προϊόντων που ελήφθησαν, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν 22,5 εκατομμύρια τόνους γάλακτος κατανάλωσης και 7,7 εκατομμύρια τόνους οξινισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Όσον αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα, τα γαλακτοκομεία της ΕΕ παρήγαγαν:
- 2,3 εκατομμύρια τόνους βουτύρου από 46,4 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος.
- 10,4 εκατομμύρια τόνους τυριού από 59,2 εκατομμύρια τόνους πλήρους γάλακτος και
- 16,9 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος·
- 3 εκατομμύρια τόνους γάλακτος σε σκόνη και
- 55,9 εκατομμύρια τόνους ορού γάλακτος.
Πηγή: Etheas.gr