Πρωτογενής Τομέας

Ζάκυνθος: Συναγερμός» για την επιβίωση της σταφίδας - Ξεριζώνονται οι καλλιέργειες - Οριακή η κατάσταση 

Ζάκυνθος: Συναγερμός» για την επιβίωση της σταφίδας - Ξεριζώνονται οι καλλιέργειες - Οριακή η κατάσταση

Πιο κοντά από όσο θα περίμενε κανείς είναι η ημερομηνία λήξης της καλλιέργειας της σταφίδας στη Ζάκυνθο.

Ένα προϊόν με πολύ σημαντικά οφέλη ακόμα και για τον τουρισμό εφόσον υπάρξει η σωστή εκμετάλλευση και προώθηση του έχει σημάνει SOS από την περσινή χρονιά που ήδη ξεκίνησαν να ξεριζώνονται καλλιέργειες.
Δυστυχώς η παρατεταμένη ξηρασία που βιώνει το νησί μας, αφού σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας δεν έχει πέσει ούτε ψιχάλα βροχής όλο το καλοκαίρι «σκοτώνει» τη σταφίδα με συνέπεια η καλλιέργεια και συνάμα η παραγωγή της είναι δύσκολο να προχωρήσει.
Εκτός όμως από την ξηρασία, η έλλειψη εργατικών χεριών, η μείωση των παραγωγών της αφού οι γηραιότεροι σταδιακά αποχωρούν αλλά και τα μεγάλα κόστη που υπάρχουν για την καλλιέργεια και τη συντήρησή της έχουν φέρει τα πράγματα ουσιαστικά σε ένα τέλμα.
Ο κ. Σπύρος Μαυρόπουλος που είναι σταφιδοπαραγωγός εξήγησε πως έχουν τα πράγματα και φανέρωσε το πρόβλημα, το οποίο έχει πάρει πια ανησυχητικές διαστάσεις.
«Οι καιρικές συνθήκες, η ανομβρία και ο καύσωνας, έχουμε φέρει σε σημείο τα κλίματα να μην έχουν υγρά να τραβήξουν από τη γη και να έχουν φτάσει να έχουν σουρώσει οι σταφίδες, με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση παραγωγής. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες, δεν υπάρχουν πολλοί για να τρυγήσουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να τρυγήσουμε όσο πιο γρήγορα και αναγκαζόμαστε να τρυγήσουμε γιατί δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση, δεν ξέρεις αν θα έρθει εργάτης να τρυγήσει. Είναι πολλά τα προβλήματα. Θεωρώ ότι παραγωγοί που καλλιεργούν κατά κύριο λόγο σταφίδα δεν βλέπουν να υπάρχει μέλλον τουλάχιστον στη Ζάκυνθο με το πρόβλημα που έχουμε με τους εργάτες και δεν είναι μόνο η τιμή της. Είναι πολλά τα προβλήματα δυστυχώς και θεωρώ ότι σε πέντε χρόνια δεν ξέρω αν θα έχει μείνει σταφιδοπαραγωγή. Θα έχουν μείνει για κάποιους που λυπούνται να τις ξεριζώσουν, όπως και εγώ λυπάμαι να τις ξεριζώσω και συνεχίζω και καλλιεργώ».
Ο κ. Μαυρόπουλος εξήγησε ότι χρόνο με τον χρόνο μειώνονται οι καλλιέργειες της σταφίδας, ενώ τόνισε ότι ουσιαστικά ούτε το κράτος, οι αρχές αλλά ούτε κανένας φορέας δεν συγκινείται από τα προβλήματα που είναι τεράστια.
«Χρόνο με τον χρόνο μειώνονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται, είτε γιατί μεγαλώνουν οι άνθρωποι που καλλιεργούν γιατί νέα παιδιά δεν ασχολούνται με τα αγροτικά και την περιουσία. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος , τις αρμόδιες αρχές, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Πρέπει αναγκαστικά να στραφούμε σε κάτι άλλο και στη Ζάκυνθο, επειδή δεν υπάρχει και νερό. Δεν έχουμε με τι άλλο να καλλιεργήσουμε. Θα πρέπει να αποχωρήσουμε τελείως από το επάγγελμα του αγρότη. Εγώ πριν τέσσερα χρόνια πλήρωνα μεροκάματο 35 ευρώ στους εργάτες για να τρυγήσουμε. Φτάσαμε να ζητάνε 60 ευρώ οι Ρoμά γιατί δεν υπάρχουν άλλοι να τρυγήσουν, εκτός ό,τι ζητάνε. Εμείς βγάζουμε απλά τα έξοδα μας δεν έχουμε κέρδος».

Ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε μάλιστα ότι πέρσι οι περισσότεροι σταφιδοπαραγωγοί επλήγησαν με τον περονόσπορο, ενώ και φέτος τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

«Το 2023 είχαμε οι περισσότεροι πάνω από 50% ζημιά λόγω της άνοιξης επειδή είχαμε μεγάλες βροχοπτώσεις και πρόβλημα με τον περονόσπορο. Η τιμή ανέβηκε επειδή δεν υπήρχε παραγωγή αλλά αν πάει στο 1,40 που πήγε πέρσι, θα έχουμε 50% ζημιά. Το 1,40 είναι οριακά να βγάλουμε τα έξοδα μας, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε».

Aνάλογη εικόνα όμως παρουσίασε και ο Τιμόθεος Χριστόφορος που επίσης ασχολείται με την παραγωγή της σταφίδας και σημείωσε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή νωρίτερα από άλλες χρονιές λόγω καιρικών συνθηκών. Αν το πάρουμε από άποψη περιβαλλοντικών συνθηκών η παρατεταμένη ξηρασία έχει ως αποτέλεσμα τη θερμική καταπόνηση των φυτών, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με έλλειψη νερού από το έδαφος γιατί δεν έχουμε την άνεση της άρδευσης, να δημιουργούνται προβλήματα στη θρέψη και την ανάπτυξη των καρπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες παραγωγές, καταστροφή ποσοστού παραγωγής από το αμπέλι πριν τον τρύγο και δημιουργία προβλημάτων για την επόμενη χρονιά. Είμαστε στη δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή που είχαμε το αντίθετο φαινόμενο. Βροχές έντονες και υψηλές θερμοκρασίες σε λάθος περίοδο δηλαδή στην περίοδο της ανάπτυξης του καρπού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από την υψηλή υγρασία και τη θερμοκρασία, όπως ο περονόσπορος».

Ο Χριστόφορος πρόσθεσε ότι πολλοί παραγωγοί σταφίδας έχουν οδηγηθεί στο ξερίζωμα των καλλιεργειών τους , ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργατικών χεριών.

«Έχουν προβεί παραγωγοί σε παρατεταμένες εκριζώσεις διότι πρώτον οι γηραιοί δεν αντέχουν άλλο, φτάσανε στο όριο της ηλικίας που μπορούν να καλλιεργήσουν. Δεύτερον οι νεότεροι βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη δουλειά με τις χαμηλές αποδοχές, την έλλειψη εργατικών χεριών που είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα γιατί κάποιες δουλειές γίνονται με τα μηχανήματα, αλλά υπάρχουν και δουλειές που γίνονται από ανθρώπους. Άνθρωποι δεν υπάρχουν να κάνουν δουλειά σε αμπέλι ή σε ελαιώνα ή σε οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια με αποτέλεσμα βλέποντας και το οικονομικό αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην θέλουν να ασχοληθούν με τα αμπελοειδή και τη σταφίδα. Το αποτέλεσμα είναι να παρατάνε την καλλιέργεια της σταφίδας, να ασχολούνται με τον τουρισμό ή οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα γιατί και στον τουρισμό υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών οπότε προτιμά ο υποψήφιος νέος αγρότης να ασχοληθεί με κάτι πιο ξεκούραστο».

Ο κ. Χριστόφορος κατέληξε ότι και το κόστος είναι τεράστιο και ουσιαστικά δυσβάσταχτο για όσους καλλιεργούν σταφίδα.

«Το κόστος ακόμα και για καλλιεργητές που έχουν μηχανικό τρόπο καλλιέργειας έχει φτάσει σε σημείο που δεν συμφέρει διότι όταν ένας αγρότης έχει 250 ευρώ τον μήνα ασφαλιστικές εισφορές ήτοι περίπου 3.000 τον χρόνο συν τα έξοδα παραγωγής, το κόστος συντήρησης αγροτικών μηχανημάτων, τα πετρέλαια και τα φυτοφάρμακα του συν τα μεροκάματα που έχουν εκτιναχθεί».

Ζημιά πάνω από 50% στη σταφίδα

Δυστυχώς η εικόνα και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου δεν είναι καλύτερη σχετικά με τη σταφίδα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Διονύση Βερτζάγια να αναφέρει ότι η ζημιά φτάνει στο 50%.

«Υπάρχει ζημιά λόγω του καύσωνα και οι παραγωγοί μέχρι αύριο μπορούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε χωριό να δηλώσουν για τα αμπέλια και τις σταφίδες. Έχουν γίνει αναγγελίες και η προθεσμία είναι μέχρι την Τετάρτη. Η ζημιά είναι πάνω από 50% αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει έτσι, όπως πάμε θα βγάλουμε φωτογραφίες για ενθύμιο να τις έχουμε από τη σταφίδα. Υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουμε την καλλιέργεια. Τα έξοδα είναι τεράστια, δεν αποζημιωνόμαστε και από την άλλη μεριά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Οι κίνδυνοι είναι η κλιματική αλλαγή, οι χαμηλές τιμές και ότι δεν αποζημιωνόμαστε. Υπάρχουν παραγωγοί που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους».

Πηγή: ImeraZante.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup