Πρωτογενής Τομέας

Σε επαγρύπνηση ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας για τους κτηνοτρόφους του: Ενημέρωση για την πανώλη των αιγοπροβάτων στο Πανόπουλο

Σε επαγρύπνηση ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας για τους κτηνοτρόφους του: Ενημέρωση για την πανώλη των αιγοπροβάτων στο Πανόπουλο

Ενημερωτική σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους για των πανώλη των αιγοπροβάτων πραγματοποίησε την Κυριακή ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο παλιό Δημαρχείο στο Πανόπουλο, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Διεύθυνση ΠΕ Ηλείας, παρουσία του Δημάρχου, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας, κ. Νίκου Κοροβέση και της Κτηνιάτρου-Διευθύντριας της Δ/νσης Κτηνιατρικής ΠΕ Ηλείας, κας Παναγιώτας Σπυροπούλου.

Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα στην περιοχή της Νεμούτας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κτηνοτρόφων του και επιδιώκοντας τη συνεχή ενημέρωση από τους ειδικούς για την εξέλιξη και τις διαστάσεις της νόσου.

panopoulo enimer panoli 2

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε σύσσωμη η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δράσεων, κα Αθηνά Ηλιοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Λινάρδος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Κρέζος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Παραγωγής, κ. Κώστας Σοφιανός, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης, κ. Πέτρος Γκούβας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Μπαντούνας και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, δόθηκαν στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους οδηγίες προφύλαξης των ζώων τους, καθώς η πανώλη αποτελεί μεταδοτική ιογενή ασθένεια που προσβάλλει αίγες και πρόβατα, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα είναι ο υψηλός πυρετός, δύσπνοια, αδυναμία και υπνηλία, διάρροια, υγρά στο πρόσωπο του ζώου και δυσοσμία από το στόμα. Η μετάδοσή της γίνεται όταν το ζώο έρθει σε επαφή με άλλο ζώο που νοσεί, αλλά και μέσω των εκκρίσεων, όπως σάλια, ούρα, δάκρυα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό και τα μέσα μεταφοράς των ζώων.

Είναι σημαντικό, σε περίπτωση υποψίας ασθένειας, να ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιοι και να απομονωθεί το ζώο που νοσεί, καθώς και το κοπάδι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς του νοσήματος. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε οποιαδήποτε παράνομη αγοραπωλησία ζώων, ενώ σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.

panopoulo enimer panoli 3

Η ανησυχία της κατάστασης, με την ταχεία εξάπλωση της νόσου και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας των ζώων οδήγησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κήρυξη σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κτηνοτρόφοι:

  • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
  • Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
  • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
  • Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά τη μεταφορά ζώων και προϊόντων.
  • Περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των επισκεπτών που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
  • Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες (χρόνος ανώτατης επώασης της νόσου, δηλαδή που μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αυτής) και χώρος απομόνωσης των ζώων που νοσούν
  • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως και εργαλείων, εξοπλισμού (να μην προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις).
  • Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων.
  • Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
  • Απεντόμωση, μυοκτονία, καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
  • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

panopoulo enimer panoli 4

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup