Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Κομισιόν και συνδικαλιστών - Τι προτείνει η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να προχωρήσει σε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να επιδοτεί τους αγρότες με βάση τα εισοδήματά τους αντί για το μέγεθος των αγροκτημάτων τους.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες των εμπλεκομένων
Αυτό προτείνει μεταξύ άλλων έκθεση που παρουσιάστηκε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχαν ξεκινήσει μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών στην Ευρώπη την άνοιξη με αφορμή τους νέους περιβαλλοντικούς και άλλους κανονισμούς της ΕΕ.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες των εμπλεκομένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλούνται οι «Financial Times».
Περιβαλλοντικά πρότυπα
Ειδικά όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ουσιαστικά προτείνεται αντί να δίνεται απευθείας στήριξη στους αγρότες με βάση τη γη που διαθέτουν και να συνδέεται η στήριξη αυτή με περιβαλλοντικά πρότυπα, να χορηγούνται οι επιδοτήσεις «σε ενεργούς αγρότες που τις χρειάζονται περισσότερο», όπως σημειώνεται, με τις σχετικές αποφάσεις να βασίζονται στην «οικονομική βιωσιμότητα» των αγροτών αυτών. Τα ποσά είναι τεράστια αφού ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ ανέρχεται σε 387 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που γίνονται στην έκθεση με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ – Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη»» είναι να ενθαρρύνονται οι ευρωπαίοι καταναλωτές να καταναλώνουν λιγότερο κρέας, ακόμη και εάν χρειαστεί να δοθούν φορολογικά κίνητρα για αυτό, και να δοθούν κίνητρα σε κτηνοτρόφους να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο. Περιλαμβάνεται επίσης η αμφιλεγόμενη πρόταση να μπορούν οι αγρότες να πωλούν εθελοντικά τα αγροκτήματά τους σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ζωικού κεφαλαίου.
Συστάσεις
Η διαβούλευση μεταξύ ΕΕ και αγροτών ξεκίνησε στο πλαίσιο της προσπάθειας από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν να κερδίσει τη στήριξη περισσότερο αγροτών πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Την επίβλεψη της έκθεσης είχε ο γερμανός ακαδημαϊκός Πέτερ Στροσνάιντερ ο οποίος προήδρευσε παρόμοιας διαβούλευσης στη Γερμανία το 2021.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η έκθεση παρουσιάζει μια αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών για τον αγροτικό τομέα, ακολουθούμενη από μια σειρά συστάσεων. Αυτές οι προτάσεις θα καθοδηγήσουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που θα υλοποιηθεί τις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας της προέδρου Φον ντερ Λάιεν».
Στόχος είναι να οικοδομηθεί συναίνεση μεταξύ των βασικών συμφερόντων από ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα ακόμη και σε περιόδους πόλωσης γύρω από τη δημόσια συζήτηση για τα αγροδιατροφικά ζητήματα, σημειώνεται.
Η διατήρηση αυτής της προσέγγισης, με τη συνέχιση της ενθάρρυνσης του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διαφορετικών απόψεων, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μόνιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικίλα και βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν θα αξιολογήσει τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει παράγοντες από όλον τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον κόσμο της επιστήμης, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπονούν στρατηγικές για να καταστήσουν τα αγροδιατροφικά συστήματα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΑΠ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων, αναφέρεται ακόμη.
Πηγή: Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ» - In.gr