Πρωτογενής Τομέας

88η ΔΕΘ: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες οι αγρότες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

88η ΔΕΘ: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες οι αγρότες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Για το τι πραγματικά θα ανέμεναν να εξαγγελθεί από το βήμα στην 88η ΔΕΘ μιλούν στον ΟΤ εκπρόσωποι των συνεταιριστών και των αγροτών

Με εξαγγελίες, που περιλαμβάνουν τη μονιμοποίηση της απαλλαγής του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από το 2025 και ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια συνεταιρισμών και αγροτών, φαίνεται ότι ανεβαίνει στη 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσότακης.

«Ψίχουλα» η εξαγγελία για το αγροτικό πετρέλαιο λένε οι αγρότες – Κόστος παραγωγής, τιμές στα προϊόντα και ζημιές, ψηλά στην ατζέντα τους

Εξαγγελίες για τις οποίες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας κρατούν μικρό καλάθι, καθώς τα χρόνια και επιτακτικά προβλήματα που απαιτούν άμεσα λύσεις για να μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους, όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το κόστος παραγωγής, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κάτω ή στα όρια του κόστους παραγωγής, οι «ανοιχτές» τιμές, οι μικρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έχουν οξύνει κατά πολύ τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας.

Μάλιστα, η νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο χαρακτηρίζεται ως ψίχουλα καθώς απευθύνεται σε λίγους και το ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους είναι μικρό. Αντίστοιχα, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια αφορά μικρή μερίδα του αγροτικού κόσμου, περίπου 700 συνεταιρισμούς και 18.000 αγρότες.

Όμως ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και τι πραγματικά θα ανάμεναν να εξαγγελθεί από το βήμα της 88ης ΔΕθ; Στο ερώτημα αυτό απαντούν στον ΟΤ εκπρόσωποι των αγροτών και των συνεταιρισμών, δίνοντας το στίγμα για τα μέτρα που έχει πραγματικά ο πρωτογενής τομέας.

Πάντως ως είθισται οι αγρότες θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό διαδηλώνοντας έξω από την 88η ΔΕΘ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργανώνεται το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 5.30 το απόγευμα.

Θωράκιση του πρωτογενούς τομέα

Την ανάγκη θωράκισης του πρωτογενούς τομέα της χώρας ανέφερε στον ΟΤ ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Παύλος Σατολιάς, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν κατατεθεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό από την Ένωση συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να χαραχτεί εθνική στρατηγική για τη γεωργία και στήριξη του πραγματικού παραγωγού.

Το αγροτικό κίνημα ζητά να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ αλλά να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ, καθώς υπάρχει κίνδυνος για το πότε θα πάρουν τις ενισχύσεις οι αγρότες, αλλά και η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ. Ψηλά στη λίστα, είναι τα μεγάλα έργα προκειμένου να θωρακιστεί ο αγροτικός κόσμος απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και η στήριξη τόσο των νέων αγροτών όσο και των Αγροτικών Συνεταιρισμών. «Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, καθώς μέσω αυτών θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σατολιά.

«Όπως και να έχει ο αγροτικός κόσμος και η παραγωγή περνάει κρίση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, με την έλλειψη των εργατικών χεριών, την κλιματική κρίση που μας παρασύρει», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, προβλέποντας ότι «στο μέλλον τα προϊόντα θα είναι λιγότερα και ακριβότερα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, γι’ αυτό αναμένουμε πρωτοβουλίες από την πολιτεία στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του πρωτογενή τομέα της χώρας».

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, στις ζημιές και στις τιμές των προϊόντων αποτελούν τα φλέγονται ζητήματα που αναζητούν λύσεις από τους παραγωγούς.

«Περιμένουμε εξαγγελίες που θα στηρίζουν πραγματικά το αγροτικό εισόδημα», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδα, προειδοποιώντας ότι αναμένεται μια δύσκολη χρονιά, καταστροφική για τα περισσότερα προϊόντα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Ως πρωταρχικό ζήτημα, ο κ. Μαρούδας, θέτει την μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο από την αντλία, στα 7 λεπτά/Kwh το αγροτικό ρεύμα και η επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών με κατάργηση του ΦΠΑ.

Εγγυημένες τιμές

Συγχρόνως, απαραίτητο είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Μαρούδας «κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Ταυτόχρονα, ζητείται ένας ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο: «Οι αποζημιώσεις που δίνει είναι ψίχουλα.

Τώρα οι αλλαγές που προωθούνται στον κανονισμό είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, καθώς θα πληρώνουμε περισσότερα ασφάλιστρα και θα λαμβάνουμε μικρότερες αποζημιώσεις κάτι το οποίο ως αγροτικό κίνημα δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Τέλος, το αγροτικό κίνημα ζητά να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ αλλά να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης, τα οποία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκάδες χρόνια και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Πηγή: ΟΤ - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup