Η παρατεταμένη ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξη των καρπών, ενώ η απουσία χαμηλών θερμοκρασιών δεν βοήθησε το δέσιμο και την ωρίμανση τους.
Παρά τις δυσκολίες όμως, οι παραγωγοί εκφράζουν την ελπίδα για καλύτερες τιμές, τόσο για τη χυμοποίηση όσο και για την πώληση. Όπως επισημαίνουν, οι καταναλωτές προτιμούν την ποιότητα που προσφέρει η περιοχή, ειδικά από παραγωγούς που φρόντισαν για το σωστό πότισμα και ψεκασμό, γεγονός που πιστοποιεί ένα βέβαιο καλό προϊόν.
Ο Νικόλαος Σούτας, παραγωγός και έμπορος πορτοκαλιών, μιλώντας στο Gaia365.gr επεσήμανε πως:
«Φέτος, λόγω της παρατεταμένης ζέστης, η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Όσοι ποτίσαμε συχνά και φροντίσαμε τα περιβόλια μας με τα κατάλληλα φάρμακα, καταφέραμε να έχουμε καλή ποιότητα. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές, γεγονός που μας δίνει μια αισιοδοξία, ειδικά σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται φέτος».
Καθυστερημένη συγκομιδή και αυξημένα κόστη
Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να παρατείνουν για τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου την συγκομιδή αφήνοντας τον καρπό να ωριμάσει, ενώ όπως επισημαίνουν φέτος το κόστος παραγωγής ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, λόγω της ανάγκης για περισσότερα ποτίσματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για καλύτερες τιμές.
Από την πλευρά τους οι έμποροι προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να καλύψουν το κενό των εργατικών χεριών, φέρνοντας αλλοδαπούς εργάτες γης για βοήθεια κατά την περίοδο συγκομιδής έτσι ώστε να είναι και οι ίδιοι εντός του χρονοδιαγράμματος.
Αισιοδοξία για καλές τιμές
Με τις περσινές τιμές για τα πορτοκάλια να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό, οι παραγωγοί ελπίζουν ότι και φέτος θα είναι εξίσου ικανοποιητικές, αφού η ζήτηση, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή, δημιουργεί προσδοκίες για ακόμη καλύτερες απολαβές.