Ανάγκη διαφοροποίησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας - «Δύσκολη» η φετινή χρονιά από πλευράς τιμών

Ανάγκη διαφοροποίησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας - «Δύσκολη» η φετινή χρονιά από πλευράς τιμών
Την ανάγκη διαφοροποίησης της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας, μέσω στροφής σε πιο εμπορικούς σπόρους και αγορές με λιγότερο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, υπογράμμισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Euricom, Γεωργία Κωστηνάκη, Επικεφαλής του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδας (ΣΟΕ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. H κ. Κωστηνάκη τόνισε την ανάγκη επιλογής σπόρων που θα καλύπτουν τόσο τις ποσοτικές ανάγκες των παραγωγών όσο και τις ποιοτικές απαιτήσεις των μεταποιητών. Το φετινό θέμα της ημερίδας, στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων, είχε τίτλο: «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα».

Η κ. Κωστηνάκη υποστήριξε ότι η προμήθεια σπόρων δεν πρέπει να γίνεται από μία μόνο εταιρεία, ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός και να συγκρατείται το κόστος παραγωγής, το οποίο έχει ήδη ανοδική τάση. Αναφερόμενη στην πιστοποίηση σπόρων, τόνισε ότι πρέπει να συνδέεται με την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ελληνικού ρυζιού και όχι με τις επιδοτήσεις.

Όσον αφορά τις φετινές τιμές, εκτίμησε ότι:

  • Οι τιμές στα μακρύσπερμα και τις καρολίνες θα κινηθούν ικανοποιητικά.
  • Στα μεσόσπερμα, παρά τη διαθεσιμότητα, “οι τιμές του δεν πιστεύω ότι θα μας εκπλήξουν θετικά”, εκτίμησε.

Υιοθέτηση καλών πρακτικών

Η κ. Κωστηνάκη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «ανακαλύψει κάτι νέο», αλλά να υιοθετήσει επιτυχημένα παραδείγματα, όπως αυτό της Ιταλίας.

Συνεργασία παραγωγών και μεταποιητών

Ο Πρόεδρος & CEO, Αρναουτέλης ΑΕΒΕ; Πρόεδρος, Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, Γιάννης Αρναουτέλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απευθείας σύνδεση παραγωγών και μεταποιητών. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης νέων σπόρων στην ορυζοκαλλιέργεια, σημειώνοντας ότι έως το 2025 θα υπάρχουν επιλογές που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεταποίησης, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.

Ο κ. Αρναουτέλης υπογράμμισε τη σημασία στην Ελλάδα να καταστεί ευρέως γνωστό ότι το ρύζι είναι ελληνικό, αναφέροντας ότι:

  • Το 1/3 της παραγωγής καταναλώνεται στην Ελλάδα.
  • Τα 2/3 εξάγονται, κυρίως σε χώρες της Μεσογείου.

«Κάνουμε σοβαρή προσπάθεια όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ορυζοκαλλιέργεια ώστε να αυξήσουμε την κατά κεφαλήν κατανάλωση ρυζιού στη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν ισχύει η παράδοση που ήθελε τους Έλληνες πλήρεις με «ζάχαρη, λάδι και ρύζι».

Ρόλος της συνεργασίας

Για τη σημασία της συνεργασίας και τη δύναμη της ένωσης δυνάμεων μίλησε ο παραγωγός ρυζιού στη Χαλάστρα, Αχιλλέας Καμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη συνεργασία, το προϊόν βρίσκεται σήμερα σε εξαιρετική θέση. «Τεκμηριωμένα κιόλας, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το έργο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μέσω της συνεργασίας, οι παραγωγοί ρυζιού της Χαλάστρας δημιούργησαν – μεταξύ άλλων – σημαντικές υποδομές, όπως αποθήκες logistics, ενώ απέκτησαν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, τόνισε την άμεση ανάγκη υλοποίησης εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχήτης Χαλάστρας, καθώς, όπως είπε, «το νερό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και αναγκαίο για την ορυζοκαλλιέργεια».

«Το ρύζι είναι κουλτούρα...»

«Το ρύζι είναι κουλτούρα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Α' Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί είναι υπέρ της χρήσης πιστοποιημένων σπόρων. Ωστόσο, επισήμανε πως θα ήταν λάθος να συνδεθεί αυτή η χρήση με τη συνδεδεμένη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Β' Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης, απαντώντας σε ερώτηση για την ύπαρξη δύο συνεταιρισμών στην Χαλάστρα, σημείωσε: «Πολλές φορές ο ανταγωνισμός ή ο συναγωνισμός είναι αυτός που μας κάνει ακόμα καλύτερους». Συμπλήρωσε ότι «οι δύο συνεταιρισμοί συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Marketing, BASF Ελλάς, Μαρία Αϊβάζογλου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα σκευάσματα ζιζανιοκτονίας δεν έχουν πια τα αποτελέσματα που είχαν και στο  πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι γίνονται ήδη προσπάθειες συνδυασμού των σκευασμάτων που υπάρχουν με στόχο να προκύψουν νέα που θα δώσουν λύσεις στα θέματα των παραγωγών.

Τα βραβεία Αγρότης της Χρονιάς αποτελούν μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Agrenda, η οποία, σε συνεργασία με την Tsomokos Communication, συνθέτουν τον καμβά της φετινής εκδήλωσης.

 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα