Αυξημένο εμφανίζεται φέτος το ενδιαφέρον των παραγωγών της Ηλείας για την καλλιέργεια καρπουζιού, καθώς η σταθερή τιμή πώλησης στα 0,35€ το κιλό τα τελευταία δύο χρόνια καθιστά την καλλιέργεια ιδιαίτερα ελκυστική. Αντίθετα, οι καλαμποκοπαραγωγοί βρίσκονται σε δίλημμα καθώς αν και η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε στα 0,28€ το κιλό η αβεβαιότητα τους κάνει να σκέφτονται σοβαρά τη μετάβαση στο καρπούζι.
Η γεωπόνος και αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γεωργία Κακαλέτρη, ανέφερε ότι η οριστική εικόνα για το αν θα αυξηθεί η καλλιέργεια του καρπουζιού, θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο, όταν ξεκινήσουν οι φυτεύσεις των υπαίθριων εκτάσεων. Τα θερμοκήπια, όπως επεσήμανε, όπου οι φυτεύσεις ξεκίνησαν ήδη από τις 10 Ιανουαρίου, έχουν σταθερό αριθμό στρεμμάτων και δεν έχουν αυξηθεί.
«Τα στρέμματα στο καλαμπόκι είχαν μειωθεί πέρυσι λόγω χαμηλών τιμών, όμως φέτος η τιμή ανέβηκε στα 28 λεπτά, γεγονός που κάνει τους παραγωγούς να διστάζουν για το αν πρέπει να συνεχίσουν με το καλαμπόκι ή να στραφούν στο καρπούζι. Οι φυτεύσεις καρπουζιού στα θερμοκήπια είναι δεδομένες και σταθερές, όμως το αυξημένο ενδιαφέρον εστιάζεται στις υπαίθριες φυτεύσεις του Απριλίου, όταν ο καιρός θα έχει ζεστάνει. Γιατί και για τον Μάρτιο έχουν δοθεί οι παραγγελίες. Επειδή φοβούνται όμως όλοι τον καιρό, μήπως έχει κρύο, διστάζουν να φυτέψουν νωρίς, μήπως τα κάψει ο πάγος. Μιλάμε για τα καρπούζια που είναι φυτεμένα εξωτερικά αλλά σκεπασμένα, σε χαμηλή κάλυψη. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον όμως για τις φυτεύσεις του Απριλίου που ο καιρός αρχίζει και ζεσταίνει» σημείωσε η κα Κακαλέτρη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 90% της παραγωγής καρπουζιού προορίζεται για εξαγωγή, ενώ μόλις το 10% καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά. Η κυρίαρχη ποικιλία που καλλιεργείται όπως έκανε γνωστό η κα Κακαλέτρη αυτή την περίοδο είναι το στρογγυλό καρπούζι, και όχι οι γνωστές «βαρέλες». Από την άλλη το baby καρπούζι, γνωστό και ως άσπερμο, δεν καλλιεργείται στα θερμοκήπια, καθώς απαιτεί ειδικές τεχνικές γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ανοιχτές εκτάσεις.
Τα προβλήματα της καλλιέργειας
Οι καρπουζοπαραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι πέρυσι με σοβαρό πρόβλημα της μελίγκρας, που οφειλόταν στις καιρικές συνθήκες. «Όταν επικρατεί κρύο, οι ασθένειες είναι λιγότερες. Αντίθετα, η ζέστη και η υγρασία τις πολλαπλασιάζουν» επισημαίνει η κα Κακαλέτρη.
Επιπλέον, το ζήτημα των εργατών γης αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο για τους παραγωγούς. Οι διαθέσιμοι εργάτες είναι ελάχιστοι, ζητούν υψηλά μεροκάματα και συχνά δεν δέχονται να εργαστούν με εργόσημο, καθώς λαμβάνουν επιδόματα. Αυτό δημιουργεί οικονομική πίεση στους παραγωγούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδά τους.
Η αβεβαιότητα για το καλαμπόκι
Η μικρή αύξηση της τιμής του καλαμποκιού στα 0,28€ το κιλό έχει βάλει ξανά σε σκέψεις τους παραγωγούς, που είχαν αρχίσει να το εγκαταλείπουν. Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη φετινή χρονιά θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι φυτεύσεις του καλαμποκιού ξεκινούν μετά τις 20 Μαρτίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η φετινή καλλιεργητική περίοδος διαφαίνεται κρίσιμη για τους παραγωγούς της Ηλείας, με το καρπούζι να κερδίζει έδαφος, αλλά το καλαμπόκι να διατηρεί την αβεβαιότητα. Όλα θα κριθούν στις τελικές επιλογές των παραγωγών και, φυσικά, στις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες.