Πρωτογενής Τομέας

Οι εξαγωγές δίνουν προοπτικές στο γλυκό καλαμπόκι, μειωμένη η εγχώρια ζήτηση

Οι εξαγωγές δίνουν προοπτικές στο γλυκό καλαμπόκι, μειωμένη η εγχώρια ζήτηση

Η καλλιέργεια γλυκού καλαμποκιού δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή στην Ελλάδα η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι η πιο χαμηλή στην ΕΕ. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για τις εξαγωγές.

Η εταιρεία Άρδας Frost από την Ορεστιάδα στον Έβρο προωθεί στην ελληνική αγορά το γλυκό καλαμπόκι κατεψυγμένο σε σπυρί. Καταψύχετε σε 30 λεπτά το αργότερο από την στιγμή που γίνει η συλλογή του. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Μιχάλης Στράντζαλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη στις παραποτάμιες περιοχές των ποταμών Άρδα και Έβρου όπου τα εδάφη και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες.

Συνεργαζόμαστε με συμβολαιακή γεωργία με τους παραγωγούς. Ο κύκλος καλλιέργειας είναι 90 ημέρες. Κάνουμε δύο σπορές κάθε χρόνο. Σε δύο ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή για την σπορά που κάναμε τον Μάιο. Θα ακολουθήσει η νέα σπορά και η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Έχουμε μια καλή συνεργασία με την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης για απορρόφηση αρκετά μεγάλων ποσοτήτων γλυκού καλαμποκιού κάθε έτος, της τάξης των 800 τόνων.

Φέτος η κρίση της Ουκρανίας οδήγησε πολλούς παραγωγούς στο ξηρό καλαμπόκι γιατί υπάρχει η εκτίμηση για μια καλή τιμή παραγωγού. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που καλλιεργούν 1.700 στρέμματα με γλυκό καλαμπόκι. Σπέρνουμε ειδικές ποικιλίες. Από το κοτσάνι που παίρνουμε στο χωράφι χρησιμοποιούμε μόλις το 33% της παραγωγής.

Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 115 ευρώ ο τόνος (11,5 λεπτά το κιλό). Φέτος η τιμή φτάνει στα 140 ευρώ ο τόνος (14 λεπτά το κιλό). Το κόστος καλλιέργειας πέρσι ήταν στα 140 ευρώ το στρέμμα, ενώ φέτος αυξήθηκε στα 200 ευρώ το στρέμμα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα.

Η κατανάλωση μας οδηγεί για την καλλιέργεια. Στην χώρα μας καταναλώνουμε περίπου 1.500 τόνους ετησίως και είναι η πιο χαμηλή στην Ευρώπη. Γίνονται και εισαγωγές από Σερβία, Ουγγαρία και Πολωνία με γλυκό καλαμπόκι σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με το δικό μας».

Ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης, υπεύθυνος στο Τμήμα Σπόρων Κηπευτικών της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ, που διαθέτει υβρίδια στην ελληνική αγορά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλυκό καλαμπόκι καταναλώνεται ψητό ή βραστό ή πωλείται σαν κατεψυγμένο. Ανήκει στις καλλιέργειες που έχουν φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί το καλλιεργούν σε λίγα στρέμματα στην χώρα μας».

Ο κ. Τρύφωνας Σαράντης ιδιοκτήτης της εταιρείας Θερμοκήπια Σαράντη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ασχολούμαστε με την καλλιέργεια βρώσιμου γλυκού καλαμποκιού. Μιλάμε για το νωπό καλαμπόκι που το ψήνουμε και όχι τον σπόρο. Η εποχή συγκομιδής του είναι στα μέσα του καλοκαιριού και αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί. Η παραγωγή μας κυμαίνεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ρόκες (τεμάχια) νωπού καλαμποκιού ετησίως. Το καλλιεργούμε συμβολαιακά σε περίπου 1.000 στρέμματα και εξάγουμε όλη την παραγωγή μας.

Το καλαμπόκι αποτελεί μέρος της βασικής διατροφής πολλών λαών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, καλή διατηρησιμότητα και είναι κατάλληλο για κονσερβοποίηση, κατάψυξη και βράσιμο. Συνεργαζόμαστε εδώ και 30 χρόνια με εταιρεία από την Αγγλία, στην οποία εξάγουμε με βάση συμφωνίας. Φέτος το κόστος καλλιέργειας στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 30%. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι οι αγροτικοί κλήροι είναι μικροί και έχουν υψηλό κόστος».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup