Μετά την κτηνοτροφία που χάνεται στην περιοχή της Φολόης, οι κάτοικοι αποζητούν ένα εισόδημα στις εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως το κάστανο και το καρύδι. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή στο κάστανο καταγράφει μια ανοδική πορεία και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Οι προοπτικές είναι καλές και από τους 150-200 τόνους μπορεί να ανέβει η παραγωγή στους 500. Φέτος όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Από τη μια οι καιρικές συνθήκες και από την άλλη οι τιμές που έδωσαν στην αρχή οι έμποροι, απογοήτευσαν τους παραγωγούς. Γνωρίζουν πως η καλλιέργεια του κάστανου μαζί με το καρύδι μπορεί να καλύψει τις απώλειες από την κτηνοτροφία, η Ηλεία είναι ένας από τους μεγάλους νομούς στην παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Και το ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές όπως η Ιταλία και η Σερβία, είναι μεγάλο για το κάστανο της περιοχής. Εμείς περιηγηθήκαμε στους καστανιώνες της Φολόης και μιλήσαμε με τους παραγωγούς για τα φετινά προβλήματα.
Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος από το Λάλα, με την οικογένειά του διατηρεί έναν από τους πιο νέους καστανιώνες στην περιοχή. «Φέτος είχαμε μεγάλες δυσκολίες και στην παραγωγή και στην τιμή. Μας έχουν ρίξει τις τιμές από τα 2-2,5 ευρώ τις άλλες χρονιές, στα 80 λεπτά με ένα ευρώ. Από τις καιρικές συνθήκες και τον αέρα η παραγωγή υπέστη ζημιά. Η συγκομιδή του κάστανου είναι δύσκολη, με μεγάλο κόστος στα εργατικά. Με τον αέρα έπεσε η μισή παραγωγή κάτω. Η συντήρηση της καλλιέργειας είναι δύσκολη και με μεγάλο κόστος. Με τις τιμές που παίρνουμε το αποτέλεσμα είναι μηδέν για εμάς. Το πρόβλημα για την οικονομία του τόπου είναι μεγάλο. Η καλλιέργεια έχει προοπτική για τον τόπο και ζήτηση υπάρχει. Πρέπει όμως να υπάρξει η ανάλογη στήριξη από το κράτος για να κρατήσουμε ένα εισόδημα. Η κτηνοτροφία θα εξαλειφθεί και ελπίζουμε στις καλλιέργειες αυτές να κρατηθούμε» ανέφερε.
Ο Νίκος Καραμπέτσος από την Αχλαδινή σημείωσε πως ζήτηση υπάρχει, όμως οι τιμές στο ξεκίνημα είναι χαμηλές. «Έρχονται οι έμποροι να πάρουν στην αρχή το προϊόν πολύ χαμηλά. Μετά έρχονται και σιγά – σιγά ανεβάζουν την τιμή, κάνοντας ένα παζάρι. Τη μεγάλη ποσότητα την αγοράζουν χαμηλά. Ξεκίνησαν φέτος από τα 40 λεπτά και τώρα στο τέλος πληρώνουν 2-2,5 ευρώ. Υπάρχουν και μεσάζοντες στους εμπόρους και διαμορφώνουν την κατάσταση, με διάφορες φήμες για να πέσουν οι τιμές. Ο μεσάζοντας ωφελείται περισσότερο. Η καλλιέργεια έχει προοπτική, ιδιαίτερα τώρα που χάνεται η κτηνοτροφία. Κάστανα και καρύδια αναπληρώνουν το εισόδημα, ενώ και το κεράσι που είχαμε εδώ μετά από μια ασθένεια δεν επανήλθε».
Η Παναγιώτα Μαντά από την Αχλαδινή τόνισε πως το κάστανο της Φολόης είναι πολύ καλό, το θέμα όμως είναι η τιμή. «Ξεκίνησαν από τα 40-60 λεπτά. Αν η τιμή του πήγαινε εκεί που έπρεπε στα 2,5 ευρώ μέσα από το χωράφι θα μπορούσαμε να ζήσουμε με δέκα στρέμματα. Όμως με τις χαμηλές τιμές και τα εργατικά που είναι πολλά, δεν βγαίνει εισόδημα».
Η Γεωργία Βασιλοπούλου από το Λάλα δήλωσε πως η παραγωγή είναι μεγάλη, αλλά οι χαμηλές τιμές δεν βοηθούν. «Ο κόπος για τη συγκομιδή είναι μεγάλος, τα μεροκάματα ακριβά και τα έξοδα πολλά. Πέρασε και η κακοκαιρία και χτύπησε την παραγωγή αρκετά νωρίς. Τα πρώτα τα πήραν οι έμποροι πολύ χαμηλά, το καλό κάστανο τώρα το παίρνουν σε καλύτερη τιμή. Έχουμε αρκετές ποικιλίες, όπως Τριπόλεως, μαρόν, Λαρίσης. Τώρα μαζεύουμε το μαρόν. Το κάστανο είναι πολυτελές προϊόν που μπορεί στο σούπερ μάρκετ να το αγοράζει ο κόσμος ακριβά και σε εμάς αυτή τη τιμή να μην επιστρέφει. Οι έμποροι έρχονται λένε πως έχουμε καλό κάστανο και να προχωρήσουμε στη συγκομιδή, μετά λένε πως δεν είναι καλό και ρίχνουν τις τιμές. Και εκεί από το να το πετάξεις, το δίνεις σε χαμηλή τιμή»…
Η οικογένεια της Παναγιώτας Γιαννακοπούλου διατηρεί καστανιώνα μέσα στο δάσος της Φολόης, δίπλα στις δρύες. Παραπονιέται για τις καιρικές συνθήκες που κατέστρεψαν γενικότερα την παραγωγή στην περιοχή αλλά και τις τιμές. «Δεν εσοδέψαμε τίποτα φέτος. Περιμέναμε και το κάστανο και το καρύδι και δεν πήγαν καλά. «Φινιάσανε» και κολλήσαν πάνω στα δέντρα. Ότι πέφτει το διαλέγουμε με μεγάλο κόπο και λίγα έσοδα. Οι βροχές σε λάθος εποχή, η ζέστη, το χαλάζι έκαναν ζημιά σε όλες τις παραγωγές. Το κάστανο παλιότερα 15-20 Οκτώβρη έως το Νοέμβρη. Φέτος 20 Σεπτέμβρη τα κάστανα είχαν πέσει στο έδαφος, το Νοέμβρη δεν τον προλαβαίνουν. Όσο για την φετινή τιμή είναι εξευτελιστική. Δουλεύεις από το πρωί έως το βράδυ και πας στον έμπορο και σου λέει 1,20 ευρώ το πολύ καλό κάστανο. Δεν συμφέρει να το μαζέψεις. Αλλού ξεκίνησαν από 40 λεπτά. Το μεροκάματο αυτό δεν πληρώνεται με τέτοιες τιμές. Να παίρνουν σε αυτές τις τιμές το κάστανο και να το βλέπεις στο σούπερ μάρκετ με 6,70 και 7 ευρώ. Ο παραγωγός έτσι απελπίζεται…» μας είπε.