Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο του Πύργου, αντέδρασαν οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ στην κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές στη σταφίδα και ευρύτερα με την τύχη της καλλιέργειας. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην Πατρών - Πύργου και έπειτα με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έκαναν πορεία έως το διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας. Εκεί μετέβησαν στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου που απουσίαζε και κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και έπειτα επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν επί μακρόν τα θέματα που τους απασχολούν.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι “… μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για το θέμα που έχει προκύψει με την σταφίδα, με τα αδιάθετα αποθέματα. Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να λύσει αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να αγοράσει τα αδιάθετα αποθέματα και να τα διαθέσει στη λαϊκή κατανάλωση.. Ο καταναλωτής παίρνει την σταφίδα πανάκριβη από το σουπερμάρκετ, την παίρνει τα 40 γραμ. με 2 €. Μπορεί να λυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μην πέσει η τιμή της σταφίδας. Πρέπει μάλλον να ανέβει η τιμή και να μειωθεί το κόστος παραγωγής αλλά και να διασφαλιστεί με μία κατώτερη εγγυημένη τιμή. Εμείς θα είμαστε εδώ και στη συνέχεια, για να παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση”.
Ο κ. Βομπίρης αναγνώρισε πως γίνονται κινήσεις από την Κυβέρνηση, ωστόσο δεν διασφαλίζεται το θέμα της τιμής της σταφίδας. “Βλέπουμε ότι υπάρχει μία διάθεση να αγοράσει την σταφίδα το κράτος από την Παναιγιάλειο από κει και πέρα όμως δεν έχει κάνει καμιά δήλωση για την διασφάλιση της τιμής της σταφίδας. Εμάς το πρόβλημά μας είναι αυτό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Στα τόσα χρόνια κυβέρνησης, έχουν καταφέρει από 200.000 τόνους σταφίδα να έχουμε 20.000 τώρα και πάνε να ξεκληρίζουν περαιτέρω τους σταφιδοκαλλιεργητές. Δεν έχουμε κάποιο άλλο μήνυμα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση την δική μας”.
Ο σταφιδοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος Σοπίου, Χρήστος Σταυρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι “… ήρθαμε σήμερα εδώ να διαμαρτυρηθούμε για το θέμα της σταφίδας, διότι μας έχουν βάλει στη μέση οι έμποροι και η Παναιγιάλειος. Το υπουργείο πρέπει να πάρει απόφαση τι θα κάνει με εμάς τους αγρότες. Εμείς ξέρουμε να καλλιεργούμε και να φροντίζουμε τα χωράφια μας. Κοιτάξτε να δείτε τι ζημιά έχουμε πάθει πόσο μικρά είναι τα σταφύλια μας. Έτσι είναι τα κτήματά μας, έχουν πάθει ζημιά από τον πάγο και περιμένουμε τις αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να ζήσουμε.Πρέπει το υπουργείο να μεριμνήσει για την σταφίδα, γιατί είναι ο μαύρος χρυσός όπως έλεγαν και παλιά. Έχει ρίξει μέχρι και κυβέρνηση η σταφίδα. Δυστυχώς όμως δεν βλέπω να παίρνει θέση το υπουργείο και τσακώνονται εις βάρος μας μας οι έμποροι. Εμείς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει και σε λίγο θα αρχίσει ο τρύγος και δεν θα ξέρουμε ποια θα είναι η τιμή της σταφίδας”…
Στην συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, στο διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας όπου του επεδόθη και σχετικό ψήφισμα( με όλα τα αγροτικά αιτήματα), οι παραγωγοί ζήτησαν να υπάρξει ουσιαστική στήριξη από το υπουργείο χαρακτηρίζοντας «παιχνίδια» σε βάρος τους τα όσα έχουν γίνει με τα αδιάθετα αποθέματα σταφίδας και την κατάρρευση των τιμών.
Από την πλευρά του ο κ Βασιλόπουλος μετά την διεξοδική συζήτηση που έγινε για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν με την καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πριν διογκωθεί το πρόβλημα είχε ενημερώσει και εγγράφως το υπουργείο για την λήψη μέτρων ενώ το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών: «Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η στήριξη των παραγωγών μας. Αναμένουμε τα μέτρα από το υπουργείο για την στήριξη της κορινθιακής σταφίδας και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν άμεσα ευεργετικά με μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς η αγορά δεν θα λειτουργεί ανασταλτικά προεξοφλώντας την περαιτέρω πτώση των τιμών του Αυγούστου, εξαιτίας της νέας εσοδείας. Θα επιμείνουμε σε ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για την Περιφέρειά μας και την χώρα μας γενικότερα».