Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 09:33

Μαγνήτης για όλους το φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στην Αμαλιάδα!

Γράφτηκε από
Ad Slot

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το τριήμερο 13-14-15 Μαρτίου 2020 – Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται…

Το «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα- Αμαλιάδα 2020» στις 13-14-15 Μαρτίου στο κλειστό Γυμναστήριο Αμαλιάδας φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, κινούμενο στο δίπτυχο Ηλεία – Ελλάδα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη συμμετέχει στο Φεστιβάλ με στόχο την προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Μια στάση σε ότι αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό, που αναδεικνύει τις γεύσεις, τα αρώματα και την μουσική που τις συνοδεύουν. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα γίνουν εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά την τοπική οικονομία, ανθρώπους και προϊόντα και αναδεικνύουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας του.

Η προβολή και η αξιοποίηση της τοπικής και περιφερειακής γαστρονομικής κληρονομιάς της κάθε περιοχής αποτελεί το εργαλείο για την αποτελεσματική ανάδειξη των παραγωγικών πλεονεκτημάτων του αγροτικού τομέα της περιοχής μας και των αγαθών της τοπικής παραγωγής.

Όσοι επιθυμούν από τους παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές που ασχολούνται με αγροδιατροφικά προϊόντα να δηλώσουν συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να καταβάλλουν ως συμμετοχή το ποσό των 100 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α, ενώ συγχρόνως θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων τους. Πληροφορίες:

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Ε. και Προέδρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Βασιλόπουλου Θεόδωρου. Τηλ: 2613613216/276 στην Πάτρα και 2621360203/331 στον Πύργο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 15:59

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα «ταυτότητα» απέκτησε η  Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
    Νέα «ταυτότητα» απέκτησε η  Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, επισκέφθηκαν την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 εκπρόσωποι του νέου Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Στη συνάντηση παρουσιάστηκε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, το νέο λογότυπο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στο πλαίσιο του rebranding που πραγματοποιείται, καθώς και το Σχέδιο Δράσης για το έτος 2025.

    Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά από τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας σε διεθνείς και εθνικές εμπορικές εκθέσεις και δράσεις αγροδιατροφής, μέσα από τη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής και προώθησης τοπικών αγροτικών προϊόντων αλλά και σε προγράμματα καινοτομίας, είναι πλέον ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για της Δυτικής Ελλάδας.

    agrodiatr sympraxi pde 2

    Στους στόχους του νέου Δ.Σ. είναι η ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού κλάδου υπό την ομπρέλα του «Olympian Land», καθώς και η ανάπτυξη νέων συνεργειών τόσο με οργανισμούς και φορείς του δημοσίου, όσο και με επιχειρήσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη των ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΠΔΕ.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Δαουτίδης, ο Αντιπρόεδρος και Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ, Περιφερειακός Σύμβουλος Λυκούργος Σταυρουλόπουλος, ο Υπεύθυνος Έργων της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Μάριος Πραπόπουλος και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Περιφερειάρχη σε θέματα αγροτικής οικονομίας Δρ. Θεοφάνης Ζαχαράτος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΙΝΕ ΓΣΕΕ - Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας
    ΙΝΕ ΓΣΕΕ - Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας

    Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα την έκδοση - μελέτη με τίτλο Αγροτροφικό σύστημα: Συμβολή στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας, με συγγραφέα τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευάγγελο Νικολαΐδη.

    Σε μια περίοδο κατά την οποία η δημόσια συζήτηση για το αγροτροφικό σύστημα και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας γίνεται με όρους που υποτιμούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης (ποιότητα διατροφής, διατήρηση περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγική διαδικασία, συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη κ.λπ.), η παρούσα μελέτη επιχειρεί αναδείξει μια διαφορετική οπτική. Να συμβάλει στην αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος για την ελληνική οικονομία όπου το αγροτροφικό σύστημα θα επιδράσει ‒στο μέτρο που του αναλογεί‒ στην υπέρβαση των αποκρυσταλλωμένων αναπτυξιακών στρεβλώσεων των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι αποτελεσματικό σε οικονομικούς και δίκαιο σε κοινωνικούς όρους, θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα μεγιστοποιεί την εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα εντάσσεται με ανταγωνιστικούς όρους στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, θα είναι συμβατό με τις κλιματικές, τις περιβαλλοντικές και τις ενεργειακές προκλήσεις και ικανό να προσαρμόζεται τόσο σε δομικές αλλαγές όσο και σε συνθήκες κρίσεων.

    Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι η εκπλήρωση του αναπτυξιακού ρόλου του αγροτροφικού συστήματος είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις, οι οποίες τοποθετούνται τόσο εντός του ίδιου του αγροτροφικού συστήματος όσο και εκτός αυτού, δηλαδή στις κλαδικές διασυνδέσεις του με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής διατυπώνονται προτάσεις σε όρους αρχών, αξιών και υπέρβασης στερεοτυπικών αντιλήψεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται από στρατηγικό προσανατολισμό, ολιστική και συμπεριληπτική οπτική.

    To πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ ΓΣΕΕ inegsee.gr

    και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3LgebOF

    (Δελτίο Τύπου)

  • "Κερνάμε Ελλάδα": Παρουσία Αυγενάκη τα εγκαίνια - Μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση-θεσμός για την αγροδιατροφή (photos)

    Με τεράστια επιτυχία τα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων “ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2024” – Παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη και χιλιάδων επισκεπτών η πρώτη ημέρα»

    Με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα που ξεπέρασαν σε αριθμό αυτές των πέντε προηγούμενων διοργανώσεων και σκόρπισαν χαμόγελα ικανοποίησης σε όλους, σήμανε η έναρξη του 6ου Φεστιβάλ αγροδιατροφικών προϊόντων «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2024» και της 1ης έκθεσης αγροτικών μηχανημάτων «EURO AGRO EXPO», στους πανέμορφους χώρους του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αμαλιάδας.

    Στους χώρους του αθλητικού «στολιδιού» του Δήμου Ήλιδας ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επισκέφθηκε τα περίπτερα των δεκάδων εκθετών, αλλά υποδέχτηκε και τους χιλιάδες πολίτες που επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ κατά την πρώτη ημέρα του.

    Τα εγκαίνια του «ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2024» πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με σημαντικές παρουσίες, ανάμεσά τους και αυτή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους της Έκθεσης ο ίδιος ο κύριος Χριστοδουλόπουλος.

    Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ενώ τους κεντρικούς χαιρετισμούς πραγματοποίησαν -εκτός του κυρίου Αυγενάκη- οι συνδιοργανωτές του μεγάλου θεσμού και συγκεκριμένα από τον Δήμο Ήλιδας ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και από το Επιμελητήριο Ηλείας ο πρόεδρος κ. Κώστας Νικολούτσος.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τον κόσμο και εστίασε ιδιαίτερα στη μεγάλη αποδοχή του Φεστιβάλ στους κατοίκους της Περιφέρειας και στις προοπτικές που αυτό δίνει για το μέλλον.

    Μάλιστα, επεσήμανε ότι φέτος ο θεσμός είναι ιδιαίτερα ανανεωμένος και με μεγάλες καινοτομίες, έχοντας ως βασικό στόχο την προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πάντα με την υποστήριξη τοπικών φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα από ολόκληρη τη χώρα.

    «Μαθαίνουμε τα καλά της Ελληνικής γης, ενώ παράλληλα προωθούμε και την παραγωγή της Ηλείας. Μια παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας, αφού ο κύκλος των προϊόντων ολοκληρώνεται στις ιδανικές συνθήκες που έχει ο ευλογημένος αυτός τόπος», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος Ήλιδας και συνέχισε λέγοντας ότι το Φεστιβάλ αλλάζει και εξελίσσεται με την ένταξη μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων που στοχεύουν να φέρουν κοντά στην τοπική κοινωνία και οικονομία, ανθρώπους και προϊόντα που παρουσιάζουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου τους, στοχεύοντας στη σύγχρονη φυσιογνωμία του.

    Κλείνοντας επικεντρώθηκε σε ένα ακόμα στόχο που είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας στη σύγχρονη εκδοχή της, καθώς και στο γεγονός ότι ο θεσμός συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την περιοχή, όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός γαστρονομίας, αλλά και ο εκθεσιακός τουρισμός.

    Λίγο πριν το τέλος της όμορφης εκδήλωσης, βραβεύτηκαν πέντε επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα από τη Δυτική Ελλάδα για την πολυετή προσφορά τους στο χώρο, ενώ ακολούθησε σόου πυροτεχνημάτων.

    {gallery}new_images/ilialive/2024/05_May/Kername_Egkainia{/gallery}

  • Αμαλιάδα: Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» - Πρωταγωνιστής ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Ηλείας
    Αμαλιάδα: Έρχεται το 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» - Πρωταγωνιστής ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Ηλείας

    Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό της Ηλείας και τους επισκέπτες το 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας. Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ, στα οποία θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 20.00, και παράλληλα στο χώρο θα λειτουργήσει η έκθεση αγροτικών μηχανημάτων EURO AGRO EXPO.

    Τη συνδιοργάνωση του φεστιβάλ «υπογράφουν» ο Δήμος Ήλιδας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Ηλείας. Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Νίκο Κοροβέσης, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστα Νικολούτσος και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού & Τουρισμού του Δήμου Ήλιδας Γιώργο Κράλλη, όπου απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να επισκεφθούν το χώρο του φεστιβάλ, να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα

    Έγινε θεσμός

    Το στόχο, η φετινή να είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις, έθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και τόνισε: «Πιστεύουμε ότι το φετινό φεστιβάλ, όπως και τα προηγούμενα πέντε, θα αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, τις διατροφικές συνήθειες μας και θα βοηθήσει τους αγρότες με την καινούργια προσθήκη της έκθεσης αγροτικών μηχανημάτων. Διαθέσαμε το φανταστικό χώρο του αθλητικού μας κέντρου και παρείχαμε ότι μας ζητήθηκε, για να κάνουμε φέτος μία από τις καλύτερες διοργανώσεις του Φεστιβάλ. Θα βοηθήσουμε σε ό, τι μας ζητηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας».

    Για ένα φεστιβάλ-θεσμό που ήρθε για να μείνει στο Νομό, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, και τόνισε τη διάθεση της Περιφέρειας να στηρίζει πάντα τέτοιες δράσεις που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια. «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» είναι μια μεγάλη προβολή για την Ηλεία. Θα αναδείξει την αγροδιατροφή μας, τα προϊόντα μας και ότι άλλο θετικό έχει ο Νομός να δώσει στην κοινωνία» δήλωσε.

    Αναδεικνύεται ο πλούτος της περιοχής

    «Είναι μία σημαντική προσπάθεια που στόχο έχει να αναδείξει τον πλούτο της αγροτικής παραγωγής του νομού» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας. Υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής και δήλωσε πως «Τέτοιες εκθέσεις τονώνουν την προβολή των προϊόντων σε εσωτερικό επίπεδο και συμπληρώνουν την μεγαλύτερη προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια για προβολή των προϊόντων στο εξωτερικό». Τέλος απήυθυνε κάλεσμα προς όλους τους παραγωγούς να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της Ολυμπιακής γης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τόνισε τα θετικά στοιχεία που προσφέρει στην Ηλεία το Φεστιβάλ που εκτός από την προβολή των προϊόντων προσθέτει τεχνογνωσία, δηλώνοντας «Θα υπάρχει σημαντική παρουσία εξοπλισμού, απαραίτητη για αγρότες ή επαγγελματίες στο χώρο της διατροφής, ούτως ώστε να μπορέσει πέρα από το εκθεσιακό του αντικείμενο στο θέμα του αγροτουρισμού, να προσθέσει κάτι και στην γνώση και τεχνογνωσία που είναι απαραίτητη για τις αγροτουριστικές διαδικασίες.

    Πιστεύουμε κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο και η θεματολογία φέτος νομίζω βοηθάει στην εξέλιξη του θεσμού».

    Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Τουρισμού Γιώργος Κράλλης, κάλεσε όλους τους πολίτες να απολαύσουν από κοντά την έκθεση, τα εδέσματα και να ψυχαγωγηθούν με τις παράλληλες εκδηλώσεις. «Περιμένουμε πλήθος κόσμου από όλη την Περιφέρεια και εκτός. Είναι μία έκθεση γαστρονομίας και πλέον έκθεση αγροτικής ανάπτυξης εφοδίων, μηχανημάτων και πολλών άλλων. Το τριήμερο του φεστιβάλ θα απολαύσει ο κόσμος πολλά μαγειρέματα, διάφορα χάπενινγκ που έχει ετοιμάσει ο δήμος και σας περιμένουμε με καλή διάθεση, εξυπηρετώντας σας και κάνοντάς σας να περάσετε ένα όμορφο τριήμερο», δήλωσε.

    - Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 24 Μαΐου 16:00- 22:00 , Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου 11:00- 22:00.
    - Το Σάββατο στις 11:00 π.μ. στο χώρο της έκθεσης θα γίνει ειδική ημερίδα, με θέμα «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

    Kername 2

    Kername 3

    Kername 4

    Kername 5

  • Από 24 έως 26 Μαΐου το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα
    Από 24 έως 26 Μαΐου το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα

    Σε «φουλ» ρυθμούς οι εργασίες για την τοποθέτηση των περιπτέρων του Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα.

    Παράλληλα με το Φεστιβάλ θα λειτουργεί η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων καθώς κα η Αγροτική Έκθεση Euro Agro Expo 2024.

    Η προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, είναι ο βασικός στόχος της επιστροφής του Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα Αμαλιάδα 2024 που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24-26 Μαρτίου στο Κλειστό γήπεδο των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης.

    Το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα Αμαλιάδα 2024, κινούμενο στο δίπτυχο Ηλεία – Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για το νομό μας και τη Δυτική Ελλάδα αλλά ολόκληρη τη Χώρα.

    Οι ετοιμασίες για την ημέρα των εγκαινίων βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και ήδη έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα περίπτερα που θα φιλοξενήσουν τους εκθέτες από όλη τη Χώρα και το εξωτερικό.

    Οι συμμετοχές για φέτος έχουν ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες και αναμένεται το Αθλητικό Κέντρο της Αμαλιάδας να «πλημμυρίσει» από κόσμο που θέλουν να δουν από κοντά την μεγάλη Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων αλλά και να γευθούν τις μοναδικές δημιουργίες των σεφ που διαχρονικά στηρίζουν την έκθεση Κερνάμε Ελλάδα.

    Οι οργανωτές και φέτος υπόσχονται πολλές εκπλήξεις που θα προβάλλουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, ενώ οι αγρότες της Ηλείας θα μπορέσουν να δουν από κοντά και να επιλέξουν αγροτικά μηχανήματα που βοηθούν στην παραγωγή τους.

    Σημειώνεται πως το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα Αμαλιάδας 2024 αποτελεί σημείο αναφοράς για τα εκθεσιακά δρώμενα της Δυτικής Ελλάδας. Μια στάση σε ό,τι αφορά στον γαστρονομικό τουρισμό, που αναδεικνύει τις γεύσεις, τα αρώματα και την μουσική που τις συνοδεύουν. Στo πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά την τοπική οικονομία, ανθρώπους και προϊόντα και παρουσιάζουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης φυσιογνωμίας του.

    Παράλληλα με το Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η Αγροτική Έκθεση Euro Agro Expo 2024, που αφορά τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, την Ελαιοκομία και τον Εξοπλισμό, όπου κορυφαίες εταιρείες του αγροτικού - γεωργικού κλάδου θα προβάλλουν τα προϊόντα και τις καινοτομίες τους.

    Euro Agro Expo 2024, ένα κορυφαίο γεγονός στην παρουσίαση αγροτικών, ελαιουργικών μηχανήματων και εργαλείων, σύγχρονων τεχνικών, νέας τεχνολογίας, εξοπλισμού, εφοδίων και γενικότερα προϊόντων και υπηρεσιών από όλο το φάσμα της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

    Ό,τι αφορά τον Αγρότη!!!

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας

    Παρασκευή 24 Μαΐου 16:00 – 22:00

    Σάββατο 25 Μαΐου 11:00 – 22:00

    Κυριακή 26 Μαΐου 11:00 – 22:00

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στις 7:00 μ.μ.

    Θα είμαστε όλοι εκεί!

    kername elada 24 amal 2

    kername elada 24 amal 3

    kername elada 24 amal 4

    Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ Πύργου

    Site

    www.kernamellada.gr

    https://www.euroagroexpo.gr/

    Facebook

    https://www.facebook.com/FestivalKernameEllada

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2103622205, 2103610265 και 6981313209 ή μέσω email στα [email protected]

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος για τη μεγάλη διοργάνωση του Φεστιβάλ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2024
    Στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος για τη μεγάλη διοργάνωση του Φεστιβάλ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2024

    Το μεγάλο Φεστιβάλ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ έρχεται για ακόμα μία χρονιά και συγκεκριμένα για την 6η του διοργάνωση, στην πόλη της Αμαλιάδας, σε μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 26 Μαΐου, στους πανέμορφους χώρους του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου.

    Στο πλαίσιο της προώθησης του μεγάλου Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη το πρωί του Σαββάτου, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από της 6» της ΕΡΤ, συνεργείο της οποίας φιλοξενήθηκε στους πανέμορφους χώρους του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αμαλιάδας.

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος, πλαισιωμένος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχος κ. Γιώργο Κράλλη και συνεργάτες του, επεσήμανε ότι, το ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ για το 2024 έρχεται ανανεωμένο και με μεγάλες καινοτομίες, με βασικό του στόχο την προώθηση των μοναδικών σε ποιότητα αγροδιατροφικών προϊόντων του τόπου μας και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πάντα με την υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων.

    Το φετινό Φεστιβάλ έχει και σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν κοντά στην τοπική κοινωνία και οικονομία, ανθρώπους και προϊόντα που παρουσιάζουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου τους, στοχεύοντας στη σύγχρονη φυσιογνωμία του.

    Ειδικότερα, στο πρόγραμμά περιλαμβάνεται «Έκθεση Προϊόντων Υψηλής Ποιότητας» όπου παραγωγοί θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και θα αναδείξουν την τοπική τους ταυτότητα, αλλά και η «Euro Agro Expo» στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού.

    xristod ert kername el 2

    xristod ert kername el 3

    xristod ert kername el 4

    xristod ert kername el 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ανοίγει η συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με την ομόλογό του M. Vučković
    Νέους δρόμους συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον τομέα της αγροδιατροφής, ανοίγει η συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με την ομόλογό του M. Vučković

    Κοινές δράσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από τις δύο χώρες της ΕΕ που μετέχουν από κοινού στο ΕΛΚ και στην EUMED-9

    Αίτημα του Έλληνα ΥπΑΑΤ στην Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους ώστε να μη διακινείται οίνος που προέρχεται από τη Βόρειο Μακεδονία με την ετικέτα «Μακεδονία»

    Συνάντηση με την υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά από πρόσκλησή της πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ.

    Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και στη συζήτηση των δύο υπουργών αλλά και των αντιπροσωπειών κυριάρχησε η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, με δεδομένο ότι Ελλάδα και Κροατία μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και στην ομάδα των Μεσογειακών χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των EUMED-9.

    Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας για αλλαγές στην ΚΑΠ ενώ κοινή είναι η στάση των δύο χωρών στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο της ΕΕ συζητείται και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και προέδρων κυβερνήσεων, όπου μετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ σε επίπεδο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, θα συζητηθεί στο τακτικό Συμβούλιο, στις 26 Μαρτίου.

    Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει το αίτημα του Έλληνα υπουργού προς την ομόλογό του να ενισχύσει η Κροατία τους ελέγχους για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων που παράγονται από την Ελλάδα και κυρίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η πρακτική των Σκοπίων να παρουσιάζουν ως προϊόν Μακεδονίας το κρασί που παράγεται στη Βόρεια Μακεδονία.

    Σημειώνεται ότι εντός ΕΕ, οίνος που παράγεται εκτός της περιοχής της Μακεδονίας της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να φέρει στην ετικέτα του οποιαδήποτε αναφορά στην προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του κυρία Marija Vučković δήλωσε:

    «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την αγαπητή φίλη, υπουργό Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και τις κοινές δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία ανήκουμε, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα επί μέρους θεσμικά ή άτυπα όργανα που από κοινού συμμετέχουμε, όπως το PPE και το EUMED-9. Μέσα από τη συμμετοχή μας και τη συνεργασία μας σε αυτά τα όργανα, προωθούμε κοινές δράσεις για δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των χωρών της ΕΕ:

    Το πρώτο αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, υπόθεση στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει και έχουν υιοθετηθεί πλήρως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θέση μας είναι ότι η ΚΑΠ πρέπει να γίνει πιο λειτουργική, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο φιλική στους αγρότες. Η ΚΑΠ υπάρχει για να στηριχθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και οι υπερβολές που επέβαλαν στην προηγούμενη περίοδο Σοσιαλιστές, Πράσινοι και η Αριστερά, προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Η «πράσινη μετάβαση» μπορεί να συμβαδίσει με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να γίνει αλλά με τρόπο πιο ομαλό. Η Κροατία στηρίζει τις 19 προτάσεις της Ελλάδας και αναμένουμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση επί των θεμάτων στο επόμενο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις 26 Μαρτίου.

    Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη δράσεων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα στηρίζει την πρόταση της Κροατίας για διάθεση του 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων αλλά και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ζήτημα που έχει αναδειχθεί στις συνεδριάσεις της EUMED-9, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρώπης, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση δεν έχει σύνορα. Παράλληλα θέσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς είναι εμφανές ότι οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν, αλλά και την επένδυση σε προληπτικούς μηχανισμούς, όπως είναι το «αγροτικό 112» που προωθεί η χώρα μας. Καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στη χάραξη πολιτικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

    Επίσης ζήτησα από την Marija Vučković, η Κροατία να ενισχύσει τους ελέγχους για περιορισμό και απάλειψη του φαινομένου διακίνησης οίνων με το όνομα «Μακεδονία» που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

    Συζητήσαμε επίσης διμερή ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και πρωτοβουλίες για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας, η τόνωση του εμπορίου και η συνεργασία σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

    Η Ελλάδα και η Κροατία έχουν κοινά προβλήματα, άρα και κοινά συμφέροντα, τα οποία απαιτούν συνεργασία για την προώθησή τους. Το γεγονός ότι είμαστε οι δυο μοναδικές χώρες της ΕΕ που μετέχουν στις συναντήσεις Υπουργών κυβερνήσεων EPPκαι τις συνόδους της EUMED-9 δημιουργεί μια ιδιαίτερη συγκυρία και δίνει τη δυνατότητα για μεγιστοποίηση της κοινής μας επιρροής πάνω στα θέματα που αφορούν τις χώρες μας».

    Στις διμερείς συζητήσεις μετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Γεωργίας της Κροατίας, Tugomir Majdak και Zdravko Tušek, Anita Sever-Koren, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, ΕΕ και Διεθνούς Συνεργασίας, Željka-Gudelj Velaga, Διευθύντρια της Διεύθυνσης στήριξης γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Mladen Fruk, Διευθυντής Επαγγελματικής Υποστήριξης για την Αγροτική Ανάπτυξη, Petra Badovinac, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας και Εμπορικών Σχέσεων και Irena Georgievski, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας. Μετείχαν επίσης η πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, Αντωνία Κατζουρού, ο Μιχαήλ Χαροκόπος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ζάγκρεμπ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο αγροδιατροφικός κλάδος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών
    Ο αγροδιατροφικός κλάδος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών

    Ξεπέρασαν τα €42 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές στο α’ δεκάμηνο του 2023, παρά τη μείωσή τους κατά 7,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων, αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στα €50 δισ. στο σύνολο του έτους, όντας η δεύτερη καλύτερη επίδοση διαχρονικά. Οι εξαγωγές -που χωρίς τα πετρελαιοειδή μειώθηκαν ελάχιστα κατά 0,4% συγκριτικά με πέρυσι- υποστηρίχθηκαν κυρίως από τον αγροδιατροφικό κλάδο (τρόφιμα, λίπη-έλαια, ποτά-καπνά) οι εξαγωγές του οποίου ήταν αυξημένες κατά €1,3 δισ.

    Τα ως άνω δεδομένα προκύπτουν από τα προσωρινά στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

    Όπως μεταφέρει ο ΣΕΒΕ, η αξία των εξαγωγών τον Οκτώβριο 2023 ανήλθε σε 4,421,3 δισ. ευρώ, από 4,849,4 δις. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 8,8%, ήτοι 428,1 εκατ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 7,214,3 δισ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,793,0 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 19,4% και 32% αντίστοιχα.

    Εξαιρώντας τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 2,980,4 δισ. ευρώ, έναντι 3,021,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 (-1,4%), οι εισαγωγές ανήλθαν σε 5,178,2 δισ. ευρώ (-6,5%) και το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 2,197,8 δισ. ευρώ (-12,7%).

    Πίνακας 2. Εξωτερικό εμπόριο αγαθών, χωρίς πετρελαιοειδή, Οκτώβριος 2022/2023

    Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, ΕΤ: Ετήσια Τάση, *προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα Ιανουάριος- Οκτώβριος 2023, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 3.276,3 εκατ., δηλαδή 7,1% και ανήλθαν σε € 42.867,5 εκατ. έναντι € 46.143,8 εκατ. πέρυσι και οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 9.586,8 εκατ. (-12,2%) από € 78.262,0 εκατ. πέρυσι σε € 68.675,2 εκατ. φέτος. Το εμπορικό έλλειμμα ήταν αισθητά βελτιωμένο από τα € 32.118,2 εκατ. στα € 25.807,7 εκατ.

    Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με το 2022 καθώς από € 29.696,4 εκατ. πέρυσι διαμορφώθηκαν σε € 29.566,7 φέτος, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά € 1.690,7 εκατ. και από € 52.361,2 εκατ. στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 διαμορφώθηκαν σε € 50.670,5 εκατ. στο διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2023.

    Πίνακας 3. Εξωτερικό εμπόριο αγαθών, Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022/2023

    Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, ΕΤ: Ετήσια Τάση, *προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

    Σε κλαδικό επίπεδο, τα τρόφιμα ( € 507 εκατ. +8,8%), τα μηχανήματα και οχήματα ( € 231,3 εκατ. +5,8%), τα διάφορα βιομηχανικά ( € 3,9 εκατ. +0,1%), τα λίπη και έλαια ( € 614,8 εκατ. +89,4%) και τα ποτά και καπνά ( € 165,4 εκατ. +18%) σημείωσαν αύξηση εξαγωγών, τα χημικά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ αντίθετα, σε πτωτική πορεία βρέθηκαν τα βιομηχανικά προϊόντα ( € 697,6 εκατ. -10,1%), οι πρώτες ύλες ( € 195,4 εκατ. -13,1%) και τα μη ταξινομημένα προϊόντα ( € 81,6 εκατ. -13,8%).

    εξαγωγές

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο