Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 19:33

Διυπουργική σύσκεψη για τη διάσωση 
των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο που ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάσωσης των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών (ξύλινων καϊκιών κ.ά.), ώστε να μην οδηγηθούν στη διάλυση, στα πλαίσια του Μέτρου 6.1.10.

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2108 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα διασωθούν όσα σκάφη οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να εγκριθούν ως παραδοσιακά διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είχαν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020) «Οριστική Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Μιχάλης Μυτιληνάκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Οι φορείς ενημερώθηκαν για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μέτρο και δεσμεύτηκαν για την άμεση κινητοποίηση τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους του, ώστε να διασωθούν τα υπό διάλυση παραδοσιακά σκάφη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΑΑ&Τ τους ενημέρωσε ότι έχουν υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και η Υπουργική Απόφαση που ήταν απαραίτητες για να μπορούν μέσα από το Μέτρο 6.1.10 οι δικαιούχοι αλιείς να επιλέξουν τη διάσωση, αντί της διάλυσης του αλιευτικού τους σκάφους, ώστε να κηρυχθεί ως «παραδοσιακό» από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όλοι οι φορείς εξέφρασαν τη βούλησή τους να διασωθούν τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 19:33

Σχετικά Άρθρα

  • Συναγερμός στο Λιμενικό: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών νότια της Σάμου - Τέσσερις άνθρωποι αναζητούνται
    Συναγερμός στο Λιμενικό: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών νότια της Σάμου - Τέσσερις άνθρωποι αναζητούνται

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή Σαμιοπούλα, νότια της Σάμου, από το Ενιαίο ΚέντροΈρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

    Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, για παροχή συνδρομής σε σκάφος στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.

    Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσε στο σημείο, εντόπισε πολυεστερικό μηχανοκίνητο σκάφος με δεκαοκτώ 18 αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Κατά δήλωσή των ανωτέρω, στο σκάφος επέβαιναν 22 άτομα και τέσσερις εξ αυτών βρέθηκαν στη θάλασσα.

    Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα σκάφος της δύναμης Frontex, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α.

    Οι διασωθέντες μεταφέρονται από το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Βαθύ Σάμου, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι νότιοι άνεμοι εντάσεως 2-3 μποφόρ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών
    Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 «Οριστική παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων».

    Μετά από πολύμηνη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων αλιέων-ιδιοκτητών και φορέων, που θα τα υποδεχθούν, απεφεύχθη η διάλυσή τους και τα σκάφη αυτά θα εκτίθενται ως μουσειακά εκθέματα.

    Ήδη τα σκάφη μεταφέρονται στον τόπο έκθεσής τους, ώστε να αποτελέσουν υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε σχετικά:

    «Έπειτα από πολλούς μήνες, φτάνουμε στο τέλος μιας διαδικασίας, η οποία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο μας. Η διάσωση της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης της χώρας μας, πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό για την Πολιτεία. Η διάσωση αυτών των ξύλινων αλιευτικών σκαφών αποτελεί εφαλτήριο και για άλλες δράσεις στις οποίες σχεδιάζουμε να προβούμε, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μην ζήσουμε ξανά την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Τα εύσημα όμως για όλη αυτή την προσπάθεια ανήκουν στους ίδιους τους αλιείς, οι οποίοι παρά την όποια καθυστέρηση που υπήρξε εξαιτίας της γραφειοκρατίας, δεν υπαναχώρησαν από τον κοινό στόχο που θέσαμε. Φυσικά συγχαρητήρια αξίζουν και στους φορείς, οι οποίοι ανέλαβαν να υιοθετήσουν τα εν λόγω σκάφη, με δικά τους έξοδα, παραμένοντας προσηλωμένοι στους στόχους και τις αξίες που θέσαμε στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας».

    Επισυνάπτεται η «7η Τροποποίηση - Συμπλήρωση της αριθ. 3610/29-12-2017 Απόφασης Ένταξης και Χρηματοδότησης Πράξεων, στο πλαίσιο της αριθ. 1710/07.11.2017 πρόσκλησης όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 4619/14-11-2018 όμοιά της, «Υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη πράξεων στο Μέτρο 6.1.10 ?Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων», με κωδικό ΟΠΣ 2449, στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020»

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς