Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 19:26

Συνάντηση εργασίας Κεδίκογλου - Ζαχαράκη για την ανάπτυξη και προώθηση του αλιευτικού τουρισμού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο αλιευτικός τουρισμός τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου και η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ καθώς και ο ιδρυτής της ομάδας Fishing Trips, κ. Γιώργος Λουρδής διερευνήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία χορήγησης της ειδικής άδειας αλιευτικού τουρισμού σε επαγγελματίες αλιείς, επισημάνθηκαν οι διάφορες αστοχίες, αδυναμίες και ελλείψεις του και συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσής του με σκοπό την παροχή νέων και περισσότερων κινήτρων. Ειδικώς, τονίστηκε η ανάγκη αναζήτησης, ανάδειξης και αξιοποίησης νέων ή και υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων και εξειδικευμένων προγραμμάτων απευθυνόμενων στους επαγγελματίες του κλάδου με ενδιαφέρον την απόκτηση της ειδικής άδειας αλιευτικού τουρισμού.

Κοινός τόπος των δύο Υφυπουργών υπήρξε η βούληση για τη μεταξύ τους στενή συνεργασία και τη δημιουργία νέων συνεργειών με στόχο την αποτελεσματική προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στην χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε η σύσταση ειδικής διυπουργικής ομάδας εργασίας, της οποίας αντικείμενο θα αποτελέσει η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης πρότασης στρατηγικής, βασισμένη στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, τις ανάγκες που αυτή διαμορφώνει, τη δυναμική του κλάδου αλλά και τις διεθνώς ακολουθούμενες καλές πρακτικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η δυνατότητα ανάληψης περαιτέρω κοινών πρωτοβουλιών και διοργάνωσης δράσεων ενημέρωσης σε σχέση με τον αλιευτικό τουρισμό και τις προοπτικές του.

Όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός Τουρισμού, κα. Σοφία Ζαχαράκη «Ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού στην οποία ειδικά η Ελλάδα μπορεί να αξιώνει ρόλο πρωταγωνιστή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει τόσο για το εθνικό μας τουριστικό προϊόν και την ποιότητά του όσο κυρίως για την οικονομική ευημερία της ελληνικής περιφέρειας είναι τεράστια Παρόλα αυτά, παραμένει ακόμη και σήμερα μία ανεξερεύνητη ευκαιρία για την χώρα μας. Με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πολύτιμο συνεργάτη και παράγοντα καταλυτικής σημασίας, έχουμε εκκινήσει μία συνολική προσπάθεια για την επιτυχημένη σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό, στοίχημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του τουρισμού μας. Με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, κάνουμε ένα καίριο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αγγίζοντας και νέες περιοχές, δίνοντας νέες προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο.»

Υπό το πρίσμα αυτό, προτάθηκε η διοργάνωση της πρώτης κοινής δράσης ενημέρωσης σε σχέση με τον αλιευτικό τουρισμό στην Χαλκίδα, περιοχή αρκετά δοκιμασμένη ιδίως την τελευταία περίοδο, η οποία ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης με σημείο αναφοράς την αλιεία της.

Σχετικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε τα εξής:

«Ο αλιευτικός τουρισμός αναδεικνύει τον φυσικό θαλάσσιο πλούτο της χώρας μας και συμβάλει στην αξιοποίηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία. Αυτό αναμφίβολα αποτελεί μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανάπτυξης.

Πολύτιμος αρωγός στην προώθηση του αλιευτικού τουρισμού είναι και το Υπουργείο Τουρισμού όπου μαζί με την κα Σοφία Ζαχαράκη θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα σε ημερίδα που διοργανώνεται στη Χαλκίδα.

Ο αλιευτικός τουρισμός θα ξεκινήσει πιλοτικά από την περιοχή της Εύβοιας καθώς ο Βόρειος και Νότιος Ευβοϊκός κόλπος αποτελούν ιδανικά μέρη για τη δραστηριότητα αυτή που αποτελεί μία πολύ καλή πηγή εισοδήματος τόσο για τους αλιείς, όσο και για εκείνους που θέλουν να ιδρύσουν ανάλογες σχολές».

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 18:37

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στεγαστική κρίση – Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας - Αναλυτικά όλα τα προγράμματα
    Στεγαστική κρίση – Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας - Αναλυτικά όλα τα προγράμματα

    Στην προσπάθειά της να τιθασεύσει το «θηρίο» της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, για την εξομάλυνση του προβλήματος και την εξασφάλιση οικονομικής και ποιοτικής στέγασης και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες αλλά και τους ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας.

    Προγράμματα, που έχουν ως προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή μέσω της παροχής του αγαθού της στέγη , τη μείωση των ανισοτήτων αλλά και την αξιοποίηση χιλιάδων κενών κατοικιών γεγονός που θα εισφέρει εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους

    Βασικότερα προγράμματα είναι το ήδη πετυχημένο «Σπίτι μου Ι», ενώ θα ακολουθήσει με το νέο έτος το διευρυμένο «Σπίτι μου ΙΙ», καθώς και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», στο οποίο αναμένονται σύντομα σημαντικές βελτιώσεις.

    Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το στεγαστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι το 37% του εισοδήματος μιας οικογένειας καλύπτει το κόστος για το σπίτι, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι της τάξης του 20%, καθώς η αύξηση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ειδικά, στα αστικά κέντρα το πρόβλημα μεγεθύνεται με πάνω από 200.000 κατοικίες κλειστές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη – κυρίως παλαιές κατασκευές, που χρίζουν ανακαίνισης. Τα προγράμματα, που δεν περιορίζονται στα δύο παραπάνω και που θα κριθούν για την αποτελεσματικότητά τους τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στοχεύουν και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, ενός χρόνιου προβλήματος το οποίο θα έχει συνέπειες στο μέλλον της χώρας, εάν δεν περιοριστεί.

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναφερόμενη στο στεγαστικό πρόβλημα θα επισημάνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς και η Ελλάδα αντιμετωπίζει όπως άλλωστε και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, πρόβλημα επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης. Οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, νέοι που θέλουν να φύγουν επιτέλους από το πατρικό σπίτι και να κάνουν οικογένεια, αλλά και ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες είναι αλήθεια ότι πιέζονται και πιέζονται πολύ. Απέναντι σε αυτό το αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόβλημα για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει σημαντικές διεξόδους καθώς για πρώτη φορά υλοποιείται μια εθνική στεγαστική πολιτική ευρείας κοινωνικής απόδοσης. Οι πόροι που διατίθενται για τα διάφορα προγράμματα στεγαστικής αρωγής θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γνωρίζω όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι οι πολίτες ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα. Αποδεδειγμένα όμως, με στοχευμένο τρόπο, βοηθάμε να καλύψουν μια από τις ουσιαστικότερες ανάγκες τους, χιλιάδες άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Θα ήθελα να εξηγήσω για το "Σπίτι μου 1", κρίθηκε απολύτως επιτυχημένο και γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσουμε στο "Σπίτι μου 2" με διπλάσιο προϋπολογισμό και διπλάσιο αριθμό ωφελουμένων.

    Όλοι οι δικαιούχοι του πρώτου προγράμματος – μιλάμε για 9.155 ζευγάρια - είναι νέοι άνθρωποι με περιορισμένο εισόδημα. Οι περισσότερες εκταμιεύσεις δανείων πήγαν σε ανθρώπους 34 – 39 ετών, με μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος στα 18.618 ευρώ. Από 31 - 34 ετών ο μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος ήταν ακόμη χαμηλότερος, στα 16.500 ευρώ. Χωρίς αυτό το πρόγραμμα αυτοί οι νέοι, δεν θα είχαν καμία τύχη να απευθυνθούν για δάνειο. Όχι μόνο έλαβαν το δάνειο αλλά οι διαδικασίες εκταμίευσης ως προς την ταχύτητα και την ευκολία, είναι πρωτόγνωρες. Μαζί με τη δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025, σχεδόν 30.000 οικογένειες, νέοι, νεαρά αλλά και λίγο μεγαλύτερα ζευγάρια θα φύγουν από τον "βραχνά" του ενοικίου. Θα έχουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο που θα αντιστοιχούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο»

    Σπίτι μου Ι & ΙΙ

    Το πρόγραμμα – συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ - «Σπίτι μου Ι», μέσω του οποίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αποκτήσει 9.155 νέα ζευγάρια (ηλικίας 25-39 ετών) το δικό τους σπίτι, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 7.500 συμβάσεις και έχουν γίνει περίπου 7.200 εκταμιεύσεις, έδειξε ιδιαίτερη δυναμική και αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους και γι’ αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τον επόμενο χρόνο στο «Σπίτι μου ΙΙ», με διευρυμένα κριτήρια, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και συνολικά 20.000 ωφελούμενους.

    Συγκεκριμένα, το νέο βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» μεγαλώνει τη «βεντάλια» των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται οι δικαιούχοι, με τους ενδιαφερόμενους να είναι όχι μόνο όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο, δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

    Οι σημαντικότερες αλλαγές του προγράμματος είναι:

    - Το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη, όπως και το συμβόλαιο αγοράς, που θα φτάσει τις 250.000 ευρώ και το δάνειο τις 190.000 ευρώ. Έτσι, άτομα ή ζευγάρια (25-50 ετών), με εισόδημα 20.000 ευρώ για άγαμους, 28.000 για ζευγάρια συν 4.000 για κάθε παιδί και 31.000 για μονογονεϊκή οικογένεια συν 5.000 ευρώ για επιπλέον παιδί, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία έως 250.000 ευρώ και 150 τ.μ., κατασκευής έως το 2007.

    - Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση των τρίτεκνων το άτοκο δάνειο θα ανεβαίνει στο 75% και το έντοκο θα περιορίζεται στο 25% και θα αφορά 20.000 δικαιούχους.

    - Η προέγκριση, που θα λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

    - Δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου (στο προηγούμενο πρόγραμμα έπρεπε εντός 60 ημερών από την αίτηση του δανειολήπτη η τράπεζα να ελέγχει την πλήρωση των αιτούμενων κριτηρίων). - Στο όριο των 150 τ.μ. δεν περιλαμβάνονται πλέον οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και θέσεις στάθμευσης. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ τρία προγράμματα που αφορούν την επιδότηση για ανακαίνιση κατοικιών. Το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω 2024» είναι ήδη ανοιχτό για αιτήσεις, ενώ τα προγράμματα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

    Ανακαινίζω – Νοικιάζω

    Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα συναρμόδια υπουργεία, δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ανακαίνισης «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχει δεχθεί περίπου 2.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί απ’ αυτές 985.

    Η πρώτη αλλαγή αφορά την αύξηση της επιδότησης, η οποία πλέον ανέρχεται στο 60%, με μέγιστο ποσό τα 8.000 ευρώ και η δεύτερη αφορά το ανώτατο ποσό για την ανακαίνιση αυξάνεται στα 13.000 ευρώ, από 10.000 που ήταν. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ακίνητά υπό τον βασικό όρο ότι το ακίνητο θα διατεθεί στη συνέχεια προς ενοικίαση.

    Τα υπόλοιπα κριτήρια του προγράμματος παραμένουν αμετάβλητα. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι πρέπει να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%, το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και η επιφάνεια του ακινήτου όχι μεγαλύτερη από 100 τ.μ. Επίσης, το πρόγραμμα αφορά δικαιούχους που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών, και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

    Βάσει του προγράμματος, η ανακαίνιση των ακινήτων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, ώστε τα ακίνητα να είναι έτοιμα προς ενοικίαση. Σε περίπτωση που η ενοικίαση δεν πραγματοποιηθεί, προβλέπονται κυρώσεις, όπως η επιστροφή της επιδότησης που χορηγήθηκε για την ανακαίνιση.

    Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω» είναι 50.000.000 ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

    «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

    Το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025, στοχεύει στη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών τους, προσφέροντας άτοκα δάνεια χωρίς ηλικιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η ευρεία αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή ηλικίας.

    Η έλλειψη ειδικών κριτηρίων επιλογής, όμως, σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους. Με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις τράπεζες, το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες.

    Το πρόγραμμα καλύπτει μια σειρά από βασικές εργασίες βελτίωσης κατοικιών, όπως:

    - Θερμομόνωση

    -Πράσινη στέγη

    - Αντικατάσταση κουφωμάτων

    - Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

    - Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

    - Συστήματα θέρμανσης και ψύξης

    Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του, έγκειται στην πλήρη επιδότηση των τόκων από το εν λόγω πρόγραμμα, καθιστώντας τα δάνεια άτοκα για τους δικαιούχους. Το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει έως και τα 25.000 ευρώ, με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 7 χρόνια.

    Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική ελάφρυνση στους πολίτες μέσω των άτοκων δανείων. Αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες και οδηγίες όταν δημοσιευθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή του, όπου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

    Ακόμη έξι προγράμματα

    Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τρέχουν ακόμη έξι, μικρότερης εμβέλειας, αλλά απολύτως στοχευμένα προγράμματα για τη διευκόλυνση στέγασης κυρίως σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Σοφία Ζαχαράκη σχετικά υπογραμμίζει τους λόγους που οδήγησαν το υπουργείο να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, για προσιτή στέγαση και ειδικά για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

    «Μπήκαν σε πρώτη προτεραιότητα και με απόλυτη μέριμνα, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος, άνεργοι, άποροι ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συμπολίτες μας που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης, νοικοκυριά και άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, όσοι φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους και συγγενείς αλλά και όσοι διαμένουν σε σπίτια που τους έχει διαθέσει το κράτος. Κάποια από τα προγράμματα, διασφαλίζουν όχι μόνο ασφαλή στέγη αλλά και επιδοτούμενη εργασία, ψυχοκοινωνική στήριξη. Να αναφέρω πχ το πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία", το οποίο βελτιώσαμε περαιτέρω. Για τρία χρόνια το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα πληρώνει το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά. Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 συν 1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Είναι ξεκάθαρο νομίζω ότι δεν μας ενδιαφέρει απλώς να "παρκάρουμε" έναν άνθρωπο ή μια οικογένεια μέσα σε ένα σπίτι θεωρώντας ότι κάναμε το χρέος μας. Θέλουμε να έχει την ευκαιρία να σταθεί γενικώς στα πόδια του, να φτιάξει μια καλή ζωή».

    Κοινωνική Αντιπαροχή

    Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και με δαπάνες του αναδόχου και εκμίσθωση διαμερισμάτων. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

    Στέγαση και Εργασία

    Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά.

    Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

    Πρόγραμμα Κάλυψη

    Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με προτεραιότητα σε µονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Οι οικογένειες αυτές έχουν 176 ανήλικα παιδιά. Στο πρόγραμμα εντάσσονται 300 ακίνητα ιδιοκτητών.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε € 21,5 εκατ.

    Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

    Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

    Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές και ορεινές περιοχές, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία των παραπάνω υπαλλήλων.

    Έχουν ήδη συγκεντρωθεί και καταγραφεί, σε συνεργασία µε την ΕΕΤΑΑ, ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες με έντονο στεγαστικό έλλειμμα (πχ ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς Δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους.

    Επίδομα Στέγασης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

    Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυτή τη στιγμή, παρέχει επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστους άτομα ή ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, με καθόλου ή πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ύψος του επιδόματος ισούται με το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος µε ανώτατο όριο το ποσό των 362€.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • 10.000 ευρώ εάν εγκατασταθείτε σε αυτές τις περιοχές: Το πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής
    10.000 ευρώ εάν εγκατασταθείτε σε αυτές τις περιοχές: Το πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής

    Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών που θέλουν να εγκατασταθούν στον κεντρικό και βόρειο Έβρο.

    Πρόγραμμα ενίσχυσης μέχρι και 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου εξήγγειλε από τον Έβρο, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

    Η υπουργός, η οποία συμμετείχε στο υπουργικό κλιμάκιο που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στον Έβρο, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, κίνητρα για επανακατοίκηση στις περιοχές του βορείου και κεντρικού Έβρου, μειωμένο επιτόκιο δανεισμού των δίτεκνων του νομού Έβρου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και άλλες κοινωνικές παρεμβάσεις.

    Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε η υπουργός, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχύονται έως 10.000 ευρώ 1.000 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.

    Τι προβλέπει το πρόγραμμα
    1. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
    1. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

    Η επιλογή των δικαιούχων θα βασίζεται στη λογική της μετεγκατάστασης τους στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

    Αναφορικά με την εξίσωση των δίτεκνων με τους τρίτεκνους για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», όπως ανακοίνωσε η Σοφία Ζαχαράκη, οι οικογένειες με δυο παιδιά του Νομού Έβρου θα δικαιούνται την επιδότηση του 75% στο συγκεκριμένο στεγαστικό πρόγραμμα, όπως ισχύει και για τους τρίτεκνους/πολύτεκνους.

    Παράλληλα το ΥΚΟΙΣΟ θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,515 εκατ. ευρώ όπως η:

    • Αξιοποίηση ακινήτου στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο για τη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένταξη της δομής στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (1.500.000 ευρώ)
    • Πλήρη κάλυψη Voucher για τα ΚΔΑΠ της περιοχής (715.000 ευρώ)
    • Ανακαίνιση παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ
    • Επέκταση Προσωπικού Βοηθού σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
    • Επέκταση σχολικών γευμάτων σε όλους τους δήμους του Νομού Έβρου, περιλαμβανομένης και της Σαμοθράκης (προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ)
    • Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 40.000€ για 2 έτη (20.000 ευρώ ανά έτος). Η χρηματοδότηση θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εργοδοτικές εισφορές, δαπάνες συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης (2.500.000 ευρώ).

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ζαχαράκη: Έρχονται μέτρα για το δημογραφικό - Τι εξετάζεται
    Ζαχαράκη: Έρχονται μέτρα για το δημογραφικό - Τι εξετάζεται

    «Θα χρηματοδοτήσουμε κατοικίες και επιχειρήσεις για άτομα με αναπηρία», τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προανήγγειλε το πρωί της Παρασκευής (9/8) η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη.

    «Σε όλες τις χώρες βλέπουμε να κατρακυλάει ο μέσος όρος γονιμότητας, ακόμη και σε αυτές που επενδύουν δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Η υπουργός τόνισε ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά και επιλογών ή αλλαγών στάσης ζωής ως προς την τεκνοποίηση, ενώ ως προς τα μέτρα και το συλλογικό σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε:

    «Εκπονούμε και επικαιροποιούμε από το 2022 μια Εθνική Στρατηγική που φτάνει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως το δανειακό πρόγραμμα "Σπίτι Μου". Πάνω από 6.988 ζευγάρια έχουν ήδη εκταμιεύσει το δάνειό τους κι έχουν πάρει το σπίτι τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου αυτός ο αριθμός θα έχει ανέλθει στα 9.155, καθώς στόχευσή μας είναι να διευρύνουμε και το ηλικιακό».

    «Θα χρηματοδοτήσουμε κατοικίες και επιχειρήσεις για άτομα με αναπηρία»

    Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα βγει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Στέγασης & Εργασίας, ενώ αναμένονται βελτιωτικές πρακτικές και στο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

    «Όταν μιλάμε για δημογραφικό, εννοούμε και αύξηση βρεφονηπιακών σταθμών, όπου θα δοθούν πάνω από 173.000 vouchers και πάνω από 11.000 παιδάκια θα βρίσκονται σε σταθμό, με την κάλυψη να αφορά και κάθε παιδί με αναπηρία. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 1.000 προσωπικούς βοηθούς , με πρόθεση του πρωθυπουργού να είναι η οριζόντια εφαρμογή χωρίς ηλεκτρονική κλήρωση», τόνισε η υπουργός.

    Τέλος, σημείωσε πως το υπουργείο θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσό, ώστε πάνω από 3.000 κατοικίες ατόμων με αναπηρία να ανακαινιστούν με μικρές παρεμβάσεις, ενώ θα χρηματοδοτηθούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Θα βγάλουμε και πρόγραμμα για 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού να μπουν στον χώρο της εργασίας», ενημέρωσε καταλήγοντας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-77-1.1 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027
    Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-77-1.1 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027

    31 εκατ. ευρώ για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών

    Κώστας Τσιάρας: Ενισχύουμε τα συνεργατικά σχήματα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνεται η έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για τη Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της Γεωργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027- ύψους 31 εκ. ευρώ.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/), από την Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ έως και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00. Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν ή να συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής».

    Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

    Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:

    • 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
    • 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση
    • Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη
    • Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000,00 €.

    Σημειώνουμε ότι, ειδικά για ομάδες παραγωγών που έχουν ιδρυθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο 2023, αυτές πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση στήριξης πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυσή τους, αλλιώς θα χάσουν το πρώτο έτος μετά την αναγνώρισή τους. Θα οριστικοποιήσουν έγκαιρα την αίτηση και ακολούθως θα δύναται αυτή να τροποποιηθεί.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο