Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 15:40

Στις 12-13/12 το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αλιευτικές δυνατότητες και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στο επίκεντρο.

Οι αλιευτικές δυνατότητες για το 2022 καθώς και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022, το Συμβούλιο θα επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τα συνολικά όρια αλιευμάτων και τις ποσοστώσεις για τα κύρια αποθέματα της ΕΕ για το 2022.

Η συμφωνία θα αφορά ιχθυαποθέματα που βρίσκονται στα ενωσιακά και μη ενωσιακά ύδατα καθώς και στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο.

Το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τους ευρωπαίους υπουργούς είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων παραβιάζουν τους κανόνες εμπορικής συμπεριφοράς. Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι ευάλωτη σε τέτοιες πρακτικές λόγω ανισορροπιών μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες και οι μικρότερες επιχειρήσεις συχνά στερούνται διαπραγματευτική ισχύ ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντάς τους.

Έτσι, οι υπουργοί της ΕΕ θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με τρόφιμα και της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Στόχος του σχεδίου είναι η θέσπιση ειδικών μέτρων για την προστασία του εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ από απειλές όπως η πρόσφατη πανδημία του κοροναϊού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ασθένειες που πλήττουν τα ζώα, οι ενεργειακές ελλείψεις ή η κατάρρευση των σχέσεων με εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021 13:35

Σχετικά Άρθρα

  • Στις Βρυξέλλες ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης  για τον Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας  και Αλιείας της Ε.Ε
    Στις Βρυξέλλες ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης  για τον Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας  και Αλιείας της Ε.Ε

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, για να συμμετάσχει στο διήμερο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023.

    Το πρόγραμμα του Συμβουλίου περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

    • Κανονισμός για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις για το 2024 στη Μεσόγειο θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.
    • Κανονισμός για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις για το 2024, 2025 και 2026, στον Ατλαντικό και στη Βόρεια θάλασσα.
    • Η κατάσταση των αγορών, σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία.
    • Απολογισμός του πρώτου έτους εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ.
    • Κανονισμός για τα φυτά που παράγονται με νέες γονιδιωματικές τεχνικές και για τα συναφή τρόφιμα και ζωοτροφές.
    • Κανονισμός για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
    • Κανονισμός για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Έλληνας υπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εύρυθμη αγορά και διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας
    Εύρυθμη αγορά και διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας

    Το Συμβούλιο Γεωργίας υπογραμμίζει τη σημασία μιας εύρυθμης ενιαίας αγοράς για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

    Τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας εστίασαν στην ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων και στη διασφάλιση της ισχύος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα και της ασφάλειας σε περιόδους κρίσης εγκρίθηκαν ομόφωνα.

    Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και εστίασαν στην πρόταση της Επιτροπής για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών. Το Συμβούλιο, υπό την προεδρία για τελευταία φορά από τον Σλοβένο Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Joze Podgorsek, σημείωσε επίσης την προετοιμασία των στρατηγικών σχεδίων για την κοινή γεωργική πολιτική.

    Οι υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν ομόφωνα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα και της ασφάλειας σε περιόδους κρίσης. Το σχέδιο εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της στρατηγικής «Farm to Fork». Θα βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα θέματα υγείας των φυτών και των ζώων και η έλλειψη βασικών εισροών όπως τα λιπάσματα, η ενέργεια και η εργασία. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο χαιρετίζει το προτεινόμενο σχέδιο και τονίζει την ανάγκη προετοιμασίας του συστήματος τροφίμων για πιθανούς κινδύνους και αξιοποίησης των διδαγμάτων από την πανδημία COVID-19 για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη τονίζουν τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και θεωρούν ότι η διασυνοριακή κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα πρέπει να διατηρηθεί σε περίπτωση κρίσης.

    Οι υπουργοί διεξήγαγαν επίσης μια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη γεωργία. Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων παραβιάζουν τους κανόνες επιχειρηματικής συμπεριφοράς, προκαλώντας ανισορροπίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό συχνά αφήνει τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις σε υποδεέστερη θέση χωρίς διαπραγματευτική δύναμη. «Η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι μία από τις προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας, και για εμένα προσωπικά, διότι ως πρώην Διαμεσολαβητής των σχέσεων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων παρακολουθώ τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού και τις σχέσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων προσοχή, με έμφαση στη θέση των αγροτών ως τον πιο αδύναμο διαπραγματευτή», δήλωσε ο υπουργός Podgorsek.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ και την εξαγωγή από την ΕΕ ορισμένων προϊόντων που σχετίζονται με την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών. Ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης για την παραγωγή αγαθών όπως η σόγια, τα βοοειδή, το φοινικέλαιο, το ξύλο, το κακάο ή ο καφές. Ως κύριος εισαγωγέας αυτών των προϊόντων, η ΕΕ μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό της στην αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών παγκοσμίως, επιτρέποντας στην αγορά της ΕΕ μόνο προϊόντα χωρίς αποδάσωση και νόμιμα προϊόντα. "Χαιρετίζω τον προτεινόμενο κανονισμό για προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών. Καθώς τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον, ελπίζω και επιθυμώ με τη θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων για τους φορείς εκμετάλλευσης που εξάγουν εμπορεύματα που προκαλούν αποψίλωση των δασών στην ΕΕ.

    Οι Υπουργοί σημείωσαν επίσης την πρόοδο της προετοιμασίας των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ στα κράτη μέλη. Η προθεσμία για την υποβολή των σχεδίων στην Επιτροπή είναι η 1η Ιανουαρίου 2022. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην αγορά χοιρινού κρέατος και τις αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και των πρώτων υλών ζωοτροφών.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας Κ. Μπαγινέτας
    Στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας Κ. Μπαγινέτας

    Βρυξέλλες, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2021

    Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες 12 & 13 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτα, συζητήθηκαν οι αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα για το έτος 2022.

    Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2022, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία καθορισμού των ορίων αλιευμάτων και των εθνικών ποσοστώσεων για τα ιχθυαποθέματα στα ύδατα της ΕΕ και εκτός ΕΕ, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης μέχρι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Αναμένεται να καθοριστούν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για τα περισσότερα εμπορικά αποθέματα ιχθύων, μαζί με εθνικές ποσοστώσεις για κάθε είδος, βάσει πρότασης που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές συμβουλές, τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ) και τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ) που έχει καθοριστεί για κάθε είδος.

    sumvoulio alieias2

    Από ελληνικής πλευράς, όσο αφορά στη Μεσόγειο, όπου δραστηριοποιείται ο αλιευτικός μας στόλος, σημειώσαμε την ανάγκη να επιδιωχθεί μια προσέγγιση στη βάση της βιωσιμότητας για την προστασία των αποθεμάτων, αλλά και της αλιευτικής δραστηριότητας εν γένει, τονίζοντας ότι προσβλέπουμε σε μια ικανοποιητική διευθέτηση που θα μπορέσει να παρέχει σταθερότητα στον κλάδο. Τονίσαμε, επίσης, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουμε για την αλιεία του ερυθρού τόνου, του ξιφία και του μακρύπτερου τόνου, αλιεύματα στα οποία δραστηριοποιούνται οι παράκτιοι αλιείας μας.

    sumvoulio alieias3

    Επιπλέον, το Συμβούλιο έλαβε ενημέρωση από την Προεδρία σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον κανονισμό ελέγχου της αλιείας. Η Επιτροπή παρουσίασε πληροφορίες σχετικά με μια στρατηγική προσέγγιση για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των δημόσιων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF).

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch