Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 13:39

Μυδοκαλλιέργεια: Σε αφανισμό τα μύδια του Θερμαϊκού Κόλπου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ελληνική μυδοκαλλιέργεια γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πιερία

Σε ολοκληρωτική καταστροφή οδηγούνται οι μυδοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου. Ο αφανισμός των μυδιών είναι πρωτοφανής και αφορά όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο, με συνέπεια να μην έχει απομείνει τίποτα στις καλλιέργειες και να έχει καταστραφεί μαζικά και ο γόνος.

Οι μυδοκαλλιεργητές κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση του κλάδου προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει παραγωγή ούτε την επόμενη χρονιά.

Το μέγεθος του προβλήματος με τη μυδοκαλλιέργεια διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη στην περιοχή κλιμακίου των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του Α.Π.Θ., υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα και παρουσία του Γιώργου Κεφάλα και εκπροσώπων του Δήμου Δέλτα και των μυδοκαλλιεργητών.

Το 90% των μυδιών εξάγονται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία

Επισημαίνεται ότι η ελληνική μυδοκαλλιέργεια γίνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στο Θερμαϊκό Κόλπο, (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία). Το παραγόμενο προϊόν είναι αναγνωρισμένη υψηλής ποιότητας και κατά 90% εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι έλεγχοι

Οι μυδοκαλλιεργητές, οι οποίοι ζητούν την στήριξη της πολιτείας, εκτιμούν ότι η αιτία της ολοσχερούς καταστροφής είναι οι υψηλές θερμοκρασίες στο θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας του φετινού παρατεταμένου καύσωνα.

Ωστόσο, το κλιμάκιο έλαβε δείγματα νερού και σάρκας μυδιών, στα οποία θα γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις, ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που εκπροσωπούνται σήμερα στο διευρυμένο κλιμάκιο, θα είναι σε συνεχή συνεργασία το επόμενο διάστημα, για να αποτιμηθούν και να τεκμηριωθούν με στοιχεία της έκτασης του προβλήματος, αλλά και για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούμε προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι μυδοκαλλιεργητές. Σκοπεύουμε να δουλέψουμε και να απευθυνθούμε συντονισμένα στην κυβέρνηση, γιατί είναι επίσης απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν ειδικά μέτρα στήριξης του κλάδου το 2025, που δεν θα υπάρξει παραγωγή, σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό Κόλπο», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ EUROKINISSI

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 10:53

Σχετικά Άρθρα

  • Τσιάρας: Θέλουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των μυδιών
    Τσιάρας: Θέλουμε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια των μυδιών

    Σύσκεψη ΥπΑΑΤ με μυδοκαλλιεργητές

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της κλιματικής κρίσης και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, οι μυδοκαλλιεργητές συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

    Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φάνης Παππάς, και οι εκπρόσωποι των μυδοκαλλιεργητών.

    «Θέλουμε να επιβιώσει ο κλάδος, να επιβιώσει η καλλιέργεια και να αυξηθεί η παραγωγή του μυδιού», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι «το μύδι είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για τη χώρα μας». Ο Κώστας Τσιάρας, ενώπιον των καλλιεργητών, δεσμεύτηκε, αφενός να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των πληγέντων παραγωγών και, αφετέρου, να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του, των μεσογειακών χωρών, για να αναζητηθεί, από κοινού, τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και στήριξης του κλάδου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αποτρόπαιο θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή αγελάδα επιπλέει στον Θερμαϊκό
    Αποτρόπαιο θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή αγελάδα επιπλέει στον Θερμαϊκό

    Μια νεκρή αγελάδα εντόπισαν ψαράδες να επιπλέει στον Θερμαϊκό Κόλπο. Συγκεκριμένα, το ζώο εντοπίστηκε να επιπλέει ανοιχτά του Αγγελοχωρίου.


    Το κουφάρι της αγελάδας φαίνεται να επιπλέει στο νερό, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που ακούγονται στην αρχή του βίντεο για την έντονη δυσοσμία.

    Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν το νεκρό ζώο προέρχεται από τις πληγείσες και περιοχές της Θεσσαλίας.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο