Κυριακή, 23 Αυγούστου 2020 09:01

Ηλεία: Ξεκίνησε το κυνήγι παρά τις αντιξοότητες

Γράφτηκε από τον

Το κυνήγι ξεκίνησε και στην Ηλεία όπως και σε όλη την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου, εν μέσω κορωνοϊού. Η επαφή με τη φύση ίσως αυτή τη φορά είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τους κυνηγούς.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr μίλησε για την έναρξη της νεάς σεζόν.

“Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να είναι κυρίως υγιείς, γιατί αυτό είναι το πρώτο μέλημα, να δείχνουν μεγάλη προσοχή κατά την διάρκεια του κυνηγιού και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ξεκινήσαμε να βγάζουμε στο σύλλογο άδειες, κοντεύουμε να βγάλουμε στις 500, στα ίδια επίπεδα ήταν περίπου και πέρυσι το πλήθος των αδειών. Οπότε πιστεύω όπως και πέρυσι θα κινηθούμε και φέτος. Ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ οι συνάδελφοι κυνηγοί, είναι να βοηθήσουν στην προστασία του δάσους. Σε σε όποια περιοχή κυνηγάει ο καθένας, θα πρέπει να προσέχει μήπως δει καπνό ή οτιδήποτε ύποπτο για πυρκαγιά και να ενημερώσει αμέσως ή την δασική υπηρεσία ή την πυροσβεστική, οπότε άμεσα να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε σε αυτό το θέμα της φύλαξης των δασών” σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

Συμπλήρωσε πως οι κυνηγοί θα πρέεπι να προσέχουν με το κυνήγι πλησίον κατοικημένων περιοχών καθώς ήδη υπήρξαν παράπονα από πολίτες. “ Να ενημερώσουμε τους κυνηγούς, ότι χθες είχαμε κάποια παράπονα από κατοικημένες περιοχές ότι υπήρχαν κυνηγοί, που κυνηγούσαν κοντά, σύμφωνα με τη νομοθεσία η απόσταση από την κατοικημένη περιοχή για κυνήγι είναι τα 300 μέτρα. Πριν τα 300 μέτρα δεν επιτρέπεται να κυνηγάμε” σχολίασε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 01:31

Σχετικά Άρθρα

  • Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο
    Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο

    Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Υπουργική Απόφαση, για τη ρύθμιση θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025 που έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.

    Στην απόφαση, εκτός από τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, καθορίζονται τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, καθώς και άλλες ειδικές και γενικές ρυθμίσεις.
    Ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Κωστής αναφέρει ποια είναι τα επιτρεπόμενα είδη για το κυνήγι στο νησί καθώς και σε ποιες περιοχές το κυνήγι απαγορεύεται.
    «H κυνηγητική περίοδος είναι από 20 Αυγούστου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου. Επιτρέπεται και φέτος ό,τι επιτρεπόταν παλιά. Επιτρέπεται δηλαδή το τρυγόνι, η τσίχλα, η μπεκάτσα για την Ζάκυνθο. Ο λαγός επιτρέπεται από τις 15 Σεπτέμβρη ως τις 10 Ιανουαρίου. Εμείς αυτά τα είδη έχουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Όσον αφορά τα τρυγόνια παλιά τον Σεπτέμβρη περνούσαν από εδώ. Σήμερα όμως δεν υπάρχει πέρασμα. Έχει αλλάξει πέρασμα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πολύ ελάχιστα μπορούν να εμφανιστούν στην Ζάκυνθο. Δεν είναι όπως ήταν παλιά. Αυτό οφείλεται περισσότερο και στον φωτισμό που υπάρχει παντού σήμερα. Οι βίλες είναι παντού φτιαγμένες στα βουνά. Το κυνήγι απαγορεύεται εκεί που είναι το καταφύγιο θηραμάτων στο Βραχίονα. Υπάρχουν και πινακίδες. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι σε περιοχές που έχουν καεί».

    Καθώς το κυνήγι στο νησί έχει πάψει να είναι αποδοτικό, πολλοί ζακυνθινοί κυνηγοί στρέφονται σε περιοχές εκτός του νησιού, όπως σημειώνει ο κος Κωστής.
    «Όσον αφορά το κυνήγι στην Ζάκυνθο για εμάς τους κυνηγούς δεν υπάρχει τίποτα. Για αυτό αναγκαζόμαστε σχεδόν το 80% των αδειών που βγαίνουν να είναι γενικές, διότι οι κυνηγοί φεύγουν εκτός Ζακύνθου. Οι κυνηγοί πηγαίνουν Γρεβενά, Γιάννενα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη. Αυτό γίνεται από τέλος Οκτώβρη και μετά».

    Σε όλα όσα απαιτούνται για την έκδοση κυνηγετικής άδειας αλλά και για την αναθεώρηση αυτής αναφέρεται στην συνέχεια ο κος Κωστής.
    «Αυτοί που κατέχουν άδεια κυνηγιού μπορούν αρχές Αυγούστου να τις ανανεώνουν. Για τις καινούριες άδειες για τους καινούριους κυνηγούς πρέπει να έχουν δελτίο κατοχής όπλου στο όνομά τους ή να βγάλουν χαρτί από την αστυνομία ότι είναι κατάλληλοι να κρατάνε όπλο. Πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου και χρειάζονται ακόμα δύο φωτογραφίες και την ταυτότητά τους. Αναθεώρηση της άδειας χρειάζεται όταν κανείς δεν την έχει θεωρήσει ποτέ μέσα σε μία επταετία. Αυτοί πρέπει να την βγάλουν από την αρχή και να δώσουν εξετάσεις στο Δασαρχείο. Σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τα προβλεπόμενα, το Δασαρχείο κάνει μηνύσεις και από εκεί και πέρα πάει στο δικαστήριο και ορίζεται ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο. Από εμάς έχει γίνει έκκληση, γινόταν και θα γίνεται για να συμμορφώνονται όλοι».

    Την δυσαρέσκεια του κυνηγετικού συλλόγου προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται αποκλειστικά στο κυνήγι του τρυγονιού εκφράζει τέλος ο κος Κωστής.
    «Είχαμε κάποια θέματα με κάποιες οργανώσεις που, αφού λένε ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γενικά, δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά με το ανοιξιάτικο κυνήγι τον Απρίλη. Μας ενοχλεί πάρα πολύ, διότι έρχονται οι ακτιβιστές και γυρίζουν μέσα στις περιουσίες. Μπορεί να λένε ότι κυνηγάνε τους παράνομους και τους λαθροθήρες, αλλά λαθροθήρες δεν είναι όλος ο κόσμος. Για αυτό είμαστε αντίθετοι σε κάποια θέματα και προσπαθούμε να μην γίνει το χειρότερο. Βλέπουμε παράλογα πράγματα. Σε ιδιοκτησίες με πορτόνια και περιφραγμένες, μπαίνουν μέσα. Με ποιο δικαίωμα μπαίνουν και ποιοι είναι αυτοί; Τόσο μεγάλο κακό έχει γίνει με το τρυγόνι; Η μεγάλη σφαγή του τρυγονιού και σε όλα τα πουλιά γίνεται, καθώς μεταναστεύουν σε μεσογειακές χώρες. Γιατί δεν πάνε εκεί; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο, για το αν πιάσει μία φωτιά ας πούμε; Η καταστροφή του πλανήτη είναι μόνο το κυνήγι του τρυγονιού τον Απρίλη; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την μέλισσα που σχεδόν το 80% από τα μελίσσια έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανομβρίας;»

    Πηγή: Ιmerazante.gr

  • Κυνήγι στην Ηλεία 2024: Με αισιοδοξία ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον
    Κυνήγι στην Ηλεία 2024: Με αισιοδοξία ξεκινά η κυνηγετική περίοδος - Με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον

    Επίσημα ξεκινά σήμερα η κυνηγετική περίοδος με τους λάτρεις του κυνηγιού να ετοιμάζονται για την αγαπημένη τους ασχολία. Καθημερινά, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι στο νομό δέχονται τα μέλη τους για την ανανέωση της άδειάς τους και όπως δηλώνουν παρακάτω οι πρόεδροι, ο αριθμός μέχρι στιγμής είναι πολύ ικανοποιητικός, παρά τις μικρές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί φέτος.

    Οι πρόεδροι των συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας, δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες, ενημερώνουν για τις όποιες αλλαγές και ρυθμίσεις και εύχονται σε όλους μια καλή κυνηγετική περίοδο με ασφάλεια και σεβασμό στο περιβάλλον, τον συνάδελφο και τα θηράματα.

    Βασίλης Μαντάς - Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

    DSC 0626 2

    «Ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί είναι πολύ ικανοποιητικός με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Οι τιμές φέτος, μετά την μικρή αύξηση των 7 ευρώ, κυμαίνονται για την τοπική άδεια στα 130 ευρώ, την περιφερειακή στα 150 ευρώ και την γενική στα 180 ευρώ. Η μικρή αύξηση δεν λειτούργησε καθόλου ανασταλτικά για τους κυνηγούς που περίμεναν με αγωνία την έναρξη του κυνηγιού, ενώ το ποσό αυτό μοιράζεται στο Πράσινο Ταμείο, για τα έξοδα της Ομοσπονδίας και ένα ευρώ πηγαίνει στο ταμείο του Συλλόγου. Από σήμερα επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου μόνο στις ζώνες, ενώ από τις 15/9 και μετά παντού. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, μετά από μια μεγάλη περίοδο απαγόρευσης, επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που είχαν καεί, μετά από τη φυσική αναδάσωση, ελέγχους του Δασαρχείου Πύργου στις περιοχές των ορίων του και εισηγήσεις των συλλόγων Πύργου και Ολυμπίας. Θέλω να ευχηθώ μια καλή κυνηγετική περίοδο σε όλα τα μέλη μας και τους κυνηγούς, με σεβασμό στη φύση, και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και προσοχή».

    Κώστας Μουσάς - Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

    Mousas 1

    «Ο σύλλογος μας έχει ανοίξει από 1η Αυγούστου όπου ξεκίνησε η διαδικασία θεώρησης των αδειών. Υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη μας, κυρίως για αυτούς που θέλουν σήμερα με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, να κάνουν παραδοσιακά την πρώτη τους εξόρμηση. Ο αριθμός των μελών που έχει προέλθει μέχρι στιγμής είναι αρκετά ικανοποιητικός παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ευνοεί καθώς όλοι ζούμε ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι με αυξημένες θερμοκρασίες. Ωστόσο, με το καλό, θα πάρουμε όλοι τα όπλα να κάνουμε την βόλτα μας και να ευχηθούμε καλή χρονιά!

    Τα θηράματα τα οποία ενδιαφέρουν τους κυνηγούς αυτή την περίοδο και βάσει της ρυθμιστικής επιτρέπονται, είναι κατά παράδοση το τρυγόνι και το ορτύκι και κατά τόπους η φάσα ενώ από πέρυσι κατά παρέκκλιση λόγω της αύξησης του πληθυσμού ξεκινάει και το κυνήγι του αγριόχοιρου .Τις ημέρες που όλοι γνωρίζουμε, Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, επιτρέπεται το κυνήγι με σκυλιά δίωξης. Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά και ασφαλή κυνήγια με σεβασμό στο περιβάλλον το συνάδελφο και το θήραμα».

    Φωτογραφία αρχείου: freepik/antonmaster

  • Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα
    Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

    Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

    • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

    Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

    Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι' αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

    • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

    Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

    Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

    • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

    Ο πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη

    Α/Α

    ΕΙΔΟΣ

    ΖΩΝΕΣ

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    ΗΜΕΡΕΣ

    ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ

    ΑΝΑ ΚΥΝΗΓΟ/ΕΞΟΔΟ

    ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ:

    1.

    Αγριοκούνελο

    (Oryctolagus cuniculus)

    20/8 - 14/9

    15/9-10/3

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    2.

    Λαγός

    (Lepus europaeus)

    15/9-10/1

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    3.

    Αγριόχοιρος

    (Sus scrofa)

    20/8-14/9

    15/9-28/2

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Αλεπού

    (Vulpes vulpes)

    20/8-14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    5.

    Πετροκούναβο

    (Martes foina)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    ΠΟΥΛΙΑ α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α.

    1.

    Σιταρήθρα

    (Alauda arvensis)

    20/8 - 14/9

    15/9 -10/2

    Όλες

    10

    2.

    Φάσα

    (Columba palumbus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    3.

    Αγριοπερίστερο

    (Columba livia)

    20/8-14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Ορτύκι

    (Coturnix coturnix)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    12

    5.

    Τρυγόνι

    (Streptopelia turtur)

    20/8 - 14/9

    15/9 - μέχρι τη συμπλήρωση

    του εθνικού

    ορίου κάρπωσης

    και όχι

    αργότερα από 30/10

    Όλες

    4

    6.

    Τσίχλα

    (Turdus philomelos)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    25

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    7.

    Δενδρότσιχλα

    (Turdus viscivorus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    8.

    Κοκκινότσιχλα

    (Turdus iliacus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    9.

    Γερακότσιχλα

    (Turdus pilaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10.

    Κότσυφας

    (Turdus merula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    11.

    Καρακάξα

    (Pica pica)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    12.

    Κάργια

    (Corvus monedula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    13.

    Κουρούνα

    (Corvus corone)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    14.

    Ψαρόνι

    (Sturnus vulgaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    15.

    Μπεκάτσα

    (Scolopax rusticola)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10

    16.

    Πετροπέρδικα

    (Alectoris graeca)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    2

    17.

    Νησιώτικη Πέρδικα

    (Alectoris chukar)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    4

    18.

    Φασιαvός

    (Phasianus sp., Κυνηγετικός)

    15/9-31/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    ΠΟΥΛΙΑ: β) Υδρόβια και παρυδάτια

    1.

    Σφυριχτάρι

    (Mareca penelope)

    15/9 -10/2

    Όλες

    12

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    2.

    Κιρκίρι

    (Anas crecca)

    15/9-10/2

    Όλες

    3.

    Πρασινοκέφαλη

    (Anas platyrhynchos)

    15/9-10/2

    Όλες

    4.

    Σουβλόπαπια

    (Anas acuta)

    15/9-10/2

    Όλες

    5.

    Σαρσέλα

    (Spatula querquedula)

    15/9-10/2

    Όλες

    6.

    Χουλιαρόπαπια

    (Spatula clypeata)

    15/9-10/2

    Όλες

    7.

    Κυνηγόπαπια

    (Aythya ferina)

    15/9-10/2

    Όλες

    8.

    Τσικνόπαπια

    (Aythya fuligula)

    15/9-10/2

    Όλες

    9.

    Φαλαρίδα

    (Fulica atra)

    15/9-10/2

    Όλες

    10.

    Ασπρομετωπόχηνα

    (Anser albifrons)

    15/9-10/2

    Όλες

    11.

    Νερόκοτα

    (Gallinula chloropus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    12.

    Μπεκατσίνι

    (Gallinago gallinago)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    13.

    Καλημάνα

    (Vanellus vanellus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έναρξη κυνηγετικής περιόδου 2023-2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί της Ηλείας
    Έναρξη κυνηγετικής περιόδου 2023-2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί της Ηλείας

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η πρώτη ημέρα της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό́ έτος 2023- 2024 είναι η σημερινή, με τους απανταχού κυνηγούς να επιστρέφουν και πάλι στα δάση προκειμένου να ασκήσουν την αγαπημένη τους ασχολία μέχρι και τις 29 Φεβρουάριου 2024.

    Με μια σχετική καθυστέρηση ανακοινώθηκε η ρυθμιστική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία φέτος παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε θηλαστικά, πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.α. και πουλιά υδρόβια και παρυδάτια.

    Επιπλέον, προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών αλλά και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων σύμφωνα με το είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός ημερησίως.

    Περιγράφονται επίσης αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

    Περισσότερο φως σε όλη αυτή την διαδικασία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις και οι κυνηγοί της Ηλείας κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός του νομικού πλαισίου, αντιμέτωποι με πρόστιμα, έριξαν με δηλώσεις τους ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, το μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς.

    Άπαντες στάθηκαν επίσης στις προϋποθέσεις αυτές που συμβάλουν έτσι ώστε το κυνήγι να ασκείται με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους ίδιους τους κυνηγούς όσο όμως και για τους γύρω τους.

    Παναγιώτης Λάττας- Δασάρχης Πύργου

    “Το κυνήγι δεν είναι σπορ, δεν είναι σκορ και προβολή στο διαδίκτυο των θηραμάτων”

    Lattas

    «… ήδη οι κυνηγετικοί σύλλογοι του Πύργου και της Ολυμπίας έχουν αρχίσει να μας φέρνουν άδειες για θεώρηση το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένους κυνηγούς. Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε ότι το κυνήγι είναι ένα γεγονός για την ψυχική και σωματική υγεία, είναι μία εκδρομή, μία άθληση μέσα στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον.

    Θέλουμε τους κυνηγούς ανθρώπους που αγαπάνε να ζουν στο φυσικό περιβάλλον και να μπορούν να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν να διατηρήσουν αυτό το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σπορ, δεν είναι σκορ, προβολή στο διαδίκτυο των θηραμάτων.

    Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε κυνηγούς όπως είναι και η πλειοψηφία τους αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα περιστατικά που δυσφημίζουν τον κλάδο των κυνηγών.

    Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία εικόνα ότι το κυνήγι αποτελεί μία δραστηριότητα στην φύση που είναι κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης των δασών το κυνήγι θεωρείται μέσω διαχείρισης της άγριας ζωής».

    “Απαραίτητη η στολή με έντονο ερυθρό χρώμα για την προστασία των κυνηγών”

    «Αυτό που θα πρέπει να επιμείνουμε από την πρώτη μέρα του κυνηγιού είναι ότι οι φίλοι κυνηγοί που ασχολούνται με τον αγριόχοιρο, τον λαγό και ορισμένα πτερωτά ότι πρέπει να έχουν στολή.

    Να έχουν στολή η οποία να έχει έντονο ερυθρό χρώμα στον κορμό του σώματος τους έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτοί και να μην έχουν ατυχήματα.

    Είναι πολύ βασικό αυτό έτσι ώστε όταν πάνε να ξεκουραστούν να μην τραυματίζονται και να μην δημιουργούνται ατυχήματα. Άρα το θέμα της ασφάλειας είναι το κορυφαίο».

    “Μελέτη στη ρυθμιστική και στο νομικό πλαίσιο”

    «Τώρα σε ότι αφορά το κυνήγι και τους περιορισμούς, οφείλουν να διαβάσουν προσεκτικά την ρυθμιστική που είχε εκδώσει τόσο το υπουργείο σου κι εμείς που είναι πλέον στο διαδίκτυο έτσι ώστε να ενημερωθούν για το πλαίσιο που υπάρχει.

    Το σημαντικό είναι ότι το αγριογούρουνο αρχίζει από τις 20 Αυγούστου βέβαια χωρίς σκύλους δίωξης, κανονικά αρχίζει από τις 15 Σεπτεμβρίου όπως και τα περισσότερα θηράματα, άρα πρέπει να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες έναρξης των θηραμάτων».

    “Καταχώρηση των τρυγονιών που θηρεύτηκαν σε ηλεκτρονική εφαρμογή σε smartphone ή αποστολή sms

    «Με το τρυγόνι δεν έχει αλλάξει τίποτα, βέβαια έχουμε μία καθυστέρηση με την εφαρμογή στην οποία οι φίλοι κυνηγοί πρέπει να καταχωρούν τα τρυγόνια που θηρεύονται για όσους έχουν smartphone ενώ για τους υπόλοιπους να χρησιμοποιούν SMS έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύτηκαν.

    “Αποστάσεις από τους οικισμούς”

    «Αυτό που πρέπει επίσης να επισημάνουμε είναι ότι οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν πλαίσια κυρίως στους οικισμούς ότι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία απόσταση ασφαλείας 250 m από το κέντρο του οικισμού όπως επίσης και στις μεμονωμένες κατοικίες ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμες ή παράνομες».

    Επίσης πρέπει να έχουν 300 m απόσταση από τις ακτές και αυτήν την περίοδο που πολλοί αγρότες μαζεύουν την σταφίδα τους και αργότερα τους ελαιώνες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ασκείται το κυνήγι παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες αλλά μεγάλη προσοχή».

    Άλκης Κωνσταντόπουλος- Μέλος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

    “Προβλήματα με το ηλεκτρονικό παράβολο”

    DSC 0619 2

    «… φέτος είχαμε κάποιες αλλαγές που αφορούσαν κυρίως στον τρόπο έκδοσης των αδειών με ηλεκτρονικό παράβολο. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο θέμα της έκδοσης της άδειας γιατί το παράβολο βγαίνει ατομικά για τον κάθε κυνηγό με αποτέλεσμα να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και οι κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν επιβαρυνθεί με έναν μεγάλο όγκο εργασιών.

    Η ρυθμιστική που είχαμε φέτος είχε τα εξής δύο σημεία. Το ένα είναι ότι το κυνήγι του τρυγονιού παραμένει ως έχει αλλά θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή των τρυγονιών που θηρεύει ο κάθε κυνηγός. Υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή στο τηλέφωνο του ή με SMS θα ενημερώνει για τα τρυγόνια τα οποία έχει θηρεύσει και όταν συγκεντρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός, τότε αυτόματα το υπουργείο θα βγάλει ανακοίνωση ότι σταματάει το κυνήγι του τρυγονιού».

    “Χωρίς σκύλους δίωξης το κυνήγι του αγριόχοιρου – Θέμα που πρέπει να τακτοποιηθεί”

    «Επίσης, η διαφορά που υπάρχει είναι ότι από τις 20 του μήνα αρχίζει και η θύρα του αγριόχοιρου αλλά μόνο στις περιοχές που θεωρούνται περιοχές διάβασης. Οι ζώνες διάβασης υπάρχουν στην εφαρμογή στον ηλεκτρονικό χάρτη που μοιράζεται δωρεάν σε όλους τους κυνηγούς και εκεί φαίνεται σε ποιες περιοχές μπορούν να ξεκινήσουν το κυνήγι του αγριόχοιρου.

    Υπάρχει βέβαια ακόμα μία λεπτομέρεια η οποία πρέπει να ρυθμιστεί καθώς επειδή υπάρχει ειδική μνεία για την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης, στην ρυθμιστική αυτή δεν αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κυνήγι του αγριόχοιρού ο σκύλος δίωξης από τις 20 του μήνα αλλά από τις 15 Σεπτέμβρη. Αυτό είναι ένα θέμα που πιστεύω όμως ότι τις επόμενες ημέρες να τακτοποιηθεί».

    “Κανένα δείγμα αφρικανικής πανώλης στην Ηλεία”

    «Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας, είναι ο υπερπληθυσμός σε κάποια μέρη. Ευτυχώς δεν έχουμε κάποιο δείγμα αφρικανικής πανώλης το οποίο θα ήταν πάρα πολύ ανησυχητικό. Αυτό όμως που σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να λέμε είναι ότι πρέπει να χειριζόμαστε τα θηράματα με προσοχή και τηρώντας κάποιους κανόνες ασφαλείας.

    “Πυροβολούμε μόνο όταν έχουμε δει το θήραμα– Φοράμε ευδιάκριτα ρούχα στο δάσος”

    «Οι κανόνες αυτοί πρέπει να τηρούνται σε όλη τη διάρκεια της θήρας. Είναι συγκεκριμένες υποχρεώσεις από το νόμο που έχουν να κάνουν με την χρήση πορτοκάλι γιλέκο και οποιαδήποτε άλλη χρήση όπως για παράδειγμα το καπέλο που μπορεί να κάνει τον κυνηγό πιο ευδιάκριτο στο δάσος.

    Πρέπει πάλι να έχουμε ασφαλίσει το όπλο μας, να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι άλλοι κυνηγοί σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε χώρο που υπάρχουν και άλλοι και να μην πυροβολούμε ποτέ χωρίς να έχουμε δει το στόχο ή να μην έχουμε αναγνωρίσει το θήραμα.

    Επίσης είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος βγαίνει να κυνηγήσει να σέβεται και τους άλλους χρήστες της υπαίθρου είτε αυτή είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι είτε περιπατητές ή οτιδήποτε άλλο.

    Το δάσος δεν είναι ιδιοκτησία μας και πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί που είναι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς».

    “Απαγορεύεται από την κυνηγετική δεοντολογία η έκθεση των θηραμάτων στα social media ”

    «Το να εκθέτεις με αυτό τον τρόπο τα θηράματα είναι κάτι που απαγορεύεται από την κυνηγετική δεοντολογία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται αυτό, δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Εάν εμείς θέλουμε να τραβήξουμε την φωτογραφία μας για να το έχουμε στις αναμνήσεις μας αυτό μας αρκεί.

    Δεν είναι ανάγκη να το δημοσιεύουμε. Γιατί κακά τα ψέματα η εικόνα μερικές φορές είναι και παραπλανητική. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να βγάλει τα θηράματα από ένα πολυήμερο κυνήγι στον Έβρο και θα δεις έναν αριθμό από υδρόβια που μοιάζει τεράστιος.

    Αν είσαι κυνηγός μπορείς να καταλάβεις ότι αυτά μπορεί να είναι θηράματα 10 ημερών. Αν όμως τα δει κάποιος συγκεντρωμένα φαντάζει σαν να έγινε μία μεγάλη θανάτωση πέρα από τα όρια. Άρα λοιπόν, πολλές φορές οι εικόνες μας δείχνουν κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργούν αντιδράσεις, αγανάκτηση και καταγγελίες».

    “Σεβασμός και φροντίδα στους κυνηγετικούς σκύλους”

    «Επίσης θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και αναφέρομαι στους κυνηγούς που κυνηγούν θηράματα με σκυλιά. Να έχουν ασφάλεια τα σκυλιά μας όταν τα μεταφέρουμε να είναι σωστά κλουβιά, αεριζόμενα με το κατάλληλο μέγεθος προκειμένου να χωράει άνετα ο σκύλος και μιλάω για τις ελάχιστες εξαιρέσεις που βλέπουμε κι εμείς και τις έχουμε καταδικάσει με κλουβιά ακατάλληλα για την μεταφορά του σκύλου».

    Βασίλης Μαντάς - πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Πύργου

    “Στα περσινά επίπεδα η κυνηγετικές άδειες – Μεγάλο πρόβλημα η απαγόρευση των σκύλων δίωξης στον αγριόχοιρο”

    DSC 0626 2

    «Ξεκινήσαμε κανονικά τις άδειες στον Κυνηγετικό Σύλλογο, θεωρώ ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και μέχρι τις 15 του μήνα που θεωρητικά θα ξεκινήσει ο λαγός και το γουρούνι θα αυξηθούν. Η κίνηση των αδειών είναι περίπου στα περσινά πλαίσια, δηλαδή η τοπική έχει 123, η περιφερειακή 143 και η γενική 173.

    Συγκριτικά με πέρσι οι αλλαγές είναι η μείωση στην θήρευση του τρυγονιού και για τον αγριόχοιρό ότι ξεκινά μαζί με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου δηλαδή στις 20 του μήνα. Στις ζώνες δηλαδή που επιτρέπεται το τρυγόνι, μόνο στις ζώνες.

    Υπάρχει επίσης κάτι το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο καθώς σε μία παράγραφο αναφέρεται ότι απαγορεύονται τα σκυλιά δίωξης στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Το συγκεκριμένο θήραμα δεν γίνεται χωρίς σκυλιά δίωξης. Αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

    Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα από μέλη μας που αναφέρονται σε αυτή την παράγραφο και κάνουμε ενέργειες μήπως μπορέσει να αλλάξει αυτό καθώς είναι άτοπο και δεν στέκει. Εύχομαι σε όλους καλή κυνηγετική περίοδο υγεία, σεβασμό στη φύση και στο θήραμα, στους κτηνοτρόφους και στους συνάδελφους κυνηγούς».

  • Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος: Αναλυτικά ο πίνακας με τα 36 θηρεύσιμα είδη
    Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος: Αναλυτικά ο πίνακας με τα 36 θηρεύσιμα είδη

    Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος η οποία θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη, περιγράφονται αναλυτικά τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν.

    Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ
    Τα 36 είδη εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
    1. Θηλαστικά

    2. Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά.

    3. Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια

    Δείτε αναλυτικά τους πίνακες
    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

    Σε απόφαση, που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024. Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) προβλέπεται πως το κυνηγετικό έτος 2023-2024 ξεκινάει στις 20 Αυγούστου του 2023, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

    Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024.

    Στην ΥΑ παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: 1. Θηλαστικά 2. Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., 3. Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια. Ακόμη προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδό του.

    Περιγράφονται, αναλυτικά, οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων (ειδικές και γενικές) αναφορικά με το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

    Ενδεικτικά επισημαίνεται πως απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά. Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση, με θέμα: «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024».

    Πηγή: cnn.gr

  • Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου: Βραβεύτηκαν τα νιάτα και η εμπειρία - Από τον παρορμητισμό των 19 στην εμπειρία των 100
    Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου: Βραβεύτηκαν τα νιάτα και η εμπειρία - Από τον παρορμητισμό των 19 στην εμπειρία των 100

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μια νεαρή κοπέλα ως το νεότερο μέλος αλλά και ένας βετεράνος του κυνηγιού, ο οποίος μπορεί να έχει διαγράψει μια πορεία 100 χρόνων στη ζωή αλλά το κυνήγι εξακολουθεί να αποτελεί την μεγάλη του αγάπη, βραβεύτηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου στο πάρκο Ξυστρή.

    Σύσσωμοι οι κυνηγοί της περιοχής έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση που εκτός από τις βραβεύσεις είχαν την δυνατότητα να βρεθούν από κοντά, να συζητήσουν για την αγαπημένη τους ασχολία αλλά και να διασκεδάσουν με τα τραγούδια και την ορχήστρα του Γιώργου Μπέκιου.

    Αρχικά την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πύργου για την φιλοπεριβαλλοντική του δράση, τόνισε ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο αγώνα και την ίδια προσπάθεια το έργο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος δηλώνοντας ότι οι κυνηγοί συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Μαντάς, ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον αιωνόβιο πλέον κυνηγό Γιάννη Βαρώτσο με καταγωγή από την Αλφειούσα, ο οποίος ήρθε για την εκδήλωση από την Πάτρα όπου και διαμένει πλέον.

    Ο Γιάννης Βαρώτσος ακολούθως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο στον πρόεδρο όσο και στα μέλη του συλλόγου για την τιμή που του έκαναν τονίζοντας ότι «…για μένα δεν ήταν απλώς ένα χόμπι αλλά ήταν τρόπο ζωής. Υπηρέτησα στην αστυνομία και όταν πήρα σύνταξη ασχολήθηκα περισσότερο με το κυνήγι. Είμαι 100 χρονών, έχω γεννηθεί το 1923 και δεν σκοπεύω να τα παρατήσω».

    Στην βράβευση του κ. Βαρώτσου προέβη ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια σχολιάζοντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες, τόνισε ότι νικητής της βραδιάς θα είναι σίγουρα το γλέντι και η χαρά.

    Αμέσως μετά ακολούθησε πραγματικό γλέντι με τα δημοτικά τραγούδια του Γιώργου Μπέκιου αλλά και πλούσιο φαγοπότι με γουρουνοπούλα και κρασί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

    kunigoi 2

    kunigoi 3

    kunigoi 4

    kunigoi 5

    kunigoi 6

    kunigoi 7

    kunigoi 8

    kunigoi 9

    kunigoi 10

    kunigoi 11

    kunigoi 12

  • Στον Δήμαρχο Πύργου το προεδρείο του Κυνηγετικού Συλλόγου - Παραχωρήθηκε έκταση για τις δραστηριότητες του
    Στον Δήμαρχο Πύργου το προεδρείο του Κυνηγετικού Συλλόγου - Παραχωρήθηκε έκταση για τις δραστηριότητες του

    Το προεδρείο του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του συλλόγου, ο κ. Αντωνακόπουλος παραχώρησε στο σύλλογο αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων στις παρυφές της πόλης για τις δραστηριότητές του.

    Τον Δήμαρχο Πύργου επισκέφτηκαν, ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Μαντάς, οι αντιπρόεδροι Άλκης Κωνσταντόπουλος και Γιάννης Αντωνόπουλος και τα μέλη Φώτη Αναγνωστόπουλος και Διονύσης Τσιότρας, όπου υπέγραψαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά της παραχώρησης. Τα μέλη του προεδρείου ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Αντωνακόπουλο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά τους και τη στήριξη του στις δράσεις του συλλόγου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Αγριογούρουνα για τις γιορτές προσέφεραν οι κυνηγοί στα ιδρύματα “Βασιλειάδα” και “Αγ. Χαράλαμπος”
    Πύργος: Αγριογούρουνα για τις γιορτές προσέφεραν οι κυνηγοί στα ιδρύματα “Βασιλειάδα” και “Αγ. Χαράλαμπος”

    Πέντε αγριογούρουνα αποφάσισαν να δωρίσουν ενόψει των εορτών των Χριστουγένννων οι κυνηγοί του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, στα ιδρύματα “Βασιλειάδα” και “Αγ. Χαράλαμπος”, προκειμένου να γευτούν και οι ηλικιωμένοι που διαμένουν εκεί το άγριο αυτό θήραμα.
    Μάλιστα το ένα από αυτά ήταν μια προσφορά της Κυνηγετικής Ομάδας των Τριποτάμων.

    Χθες το πρωί από το ίδρυμα της Ι.Μ Ηλείας “Βασιλειάδα” ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλης Μαντάς, αναφέρθηκε στην πράξη αυτή, ενώ παράλληλα έστειλε ένα μήνυμα που αποδέκτες είχε τους κυνηγούς και αφορούσε στην σπουδαιότητα των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά την διάρκεια του κυνηγιού, προκειμένου να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

    kunigoi xoiro 2

    «Ύστερα από μία προσφορά που έγινε από μία Κυνηγετική Ομάδα των Τριποτάμων με αρχηγό τον Σπήλιο Βλάχο, μας έκαναν προσφορά δύο αγριογούρουνα, τα οποία με την προτροπή των ίδιων και την δική μας εμείς τα δώσαμε στα ιδρύματα της Βασιλειάδας που είμαστε αυτή τη στιγμή και στον άγιο Παντελεήμονα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του ΔΣ την κυνηγητική ομάδα αυτή, να είναι όλοι υγιείς και να έχουν καλές γιορτές. Πάνω απ’ όλα να έχουν ασφαλή και καλά κυνήγια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια συμβάντα όχι καλά για την κυνηγετική οικογένεια. Πολύ μεγάλη προσοχή γιατί όλοι θέλουμε να γυρίσουμε ασφαλείς πίσω στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας».

    Παρόν στην επίσκεψη στην “Βασιλειάδα” ήταν και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ο οποίος ανέφερε πως «…στόχος μας είναι να μπορέσουμε κι εμείς να βοηθήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε τον ανήμπορο κόσμο ο οποίος φιλοξενείται στα ιδρύματα τόσο της Μητροπόλεως όσο και στα κρατικά ιδρύματα. Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς συλλόγους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας προσφέραμε πέντε αγριογούρουνα. Ένα στο ίδρυμα Άγιος Χαράλαμπος και τα υπόλοιπα τέσσερα στο ίδρυμα Βασιλειάδα προκειμένου να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε κι εμείς και οι κυνηγοί περισσότερο διότι οι κυνηγοί είναι αυτοί που προσέφεραν αυτά τα αγριογούρουνα, τις άγιες αυτές ημέρες, όσο ένα δώρο προκειμένου να γευτούν και αυτοί, αυτό το άγριο θήραμα που υπάρχει στον τόπο μας. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους με υγεία. Η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας διακρίνει αυτές τις ημέρες…»

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι «Για άλλη μία φορά οι κυνηγετικές οργανώσεις, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου, η Ομοσπονδία και φυσικά τα μέλη μας, πάνω από όλα, οι κυνηγοί που κάνουν τις δωρεές αυτών των θηραμάτων, προσπαθούμε με τον τρόπο μας κι εμείς να συνεισφέρουμε ένα μικρό δώρο στους ηλικιωμένους, τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας που φιλοξενούνται σε αυτά τα ιδρύματα. Ευχόμαστε να έχουν υγεία, να έχουμε όλοι καλές γιορτές και μία ακόμα φορά να επισημάνουμε ότι όσο κι αν είναι ωραίο το κυνήγι και υπάρχει και αυτή η ανταπόδοση στην κοινωνία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχουμε όλοι μας, είναι η ασφάλεια για να μην υπάρχουν δυσάρεστα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού».

    kunigoi xoiro 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ