Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 20:03

Συνάντηση Αραχωβίτη - Παππά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι διεθνείς συμφωνίες για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων και ο στρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει η χώρας μας στον τομέα της ψηφιακής γεωργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα στο ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου καθώς και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Κατά την συνάντηση ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τη σημασία διατήρησης των κονδυλίων για τη νέα ΚΑΠ τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα. Επεσήμανε επίσης το πόσο σημαντικό είναι για την χώρα το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, τονίζοντας την διαφορετικότητα στη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας, με τις μικρές και μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις σε σχέση με άλλα Κράτη-Μέλη αλλά και το σημαντικό ρόλο που παίζει η γεωργία για τον κόσμο της υπαίθρου και την ελληνική οικονομία. Επιπλέον διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το νέο μοντέλο εφαρμογής της ΚΑΠ ζητώντας αφενός περεταίρω απλοποίηση για τους γεωργούς και την διοίκηση αφετέρου μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμφωνίες τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την χώρα η προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων ως εργαλείο στήριξης των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων στην διεθνή αγορά και ζήτησε την αποφασιστική συμβολή της Επιτροπής σε όλες τις συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Επίσης τόνισε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ για τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Τέλος υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης για μια γεωργία σύγχρονη, ποιοτική και πρωτοπόρο όπου η ψηφιακή εποχή θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Παππάς μίλησε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης με την συνεργασία των δύο Υπουργείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με δημόσιες υποδομές και στόχο να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσα από ολοκληρωμένο φάσμα αναλυτικών δεδομένων και γεωργικών συμβουλών προς τους γεωργούς μας. Ζήτησε δε κατά την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος την συμβολή της Ε.Επιτροπής.

Ο κ. Hogan ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της στη διατήρηση των κονδυλίων για την ΚΑΠ τονίζοντας ότι για να μην υπάρξουν μειώσεις στην ΚΑΠ θα πρέπει να αυξηθούν οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό προϋπολογισμό. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι με τον νέο τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ θα μειωθεί το διοικητικό άχθος για γεωργούς και διοίκηση.
Σε ότι αφορά στις διεθνείς συμφωνίες επεσήμανε ότι δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία χωρίς προστασία της Φέτας και ότι σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με Βιετνάμ, Ιαπωνία, Μεξικό έγινε πολύ καλή δουλειά. Αναφέρθηκε στη σημασία αξιοποίησης των προγραμμάτων προώθησης για τα ελληνικά προϊόντα ενώ για την ψηφιακή γεωργία δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που η κυβέρνηση την έχει θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα της και εκδήλωσε την προθυμία της Επιτροπής να συζητήσει τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Η επίσκεψη του Phil Hogan στην Αθήνα συνεχίστηκε με συμμετοχή σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αναγόρευσή του, ως Επίτιμου Διδάκτορα.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί και ο Επίτροπος

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε πως «... σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Υπουργείο μας. Έχουμε τη χαρά μαζί με τον συνάδερφο, το Νίκο τον Παππά να φιλοξενούμε τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια ώρα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με το σχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και, με τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για την ψηφιακή γεωργία που η χώρα μας αναλαμβάνει ένα ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αναλύσαμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά ώστε η τελική διαμόρφωση των κανονισμών να είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Phil Hogan, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, υπογράμμισε τα εξής: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο Υπουργούς που μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την απλοποίηση, για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και για την κατάλληλη χρήση των οικονομικών πόρων που είναι διαθέσιμοι για τη γεωργία. Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, η οποία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού. Βεβαίως εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας, οι οποίοι έχουν εκμεταλλεύσεις κυρίως μικρές και μεσαίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα ποιοτικά προϊόντα, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές στις παγκόσμιες αγορές αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, είναι μια πολιτική 60 ετών και είναι η πιο πετυχημένη πολιτική της Ε.Ε η οποία είναι και πλήρως Κοινή μεταξύ των Κρατών-Μελών. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους γεωργούς αλλά και τους παραγωγούς εν γένει να παράγουν αυτές τις κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητας και οι οποίες αποτελούν, αν θέλετε, ζηλευτά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι έχουμε συγκεκριμένα κονδύλια προώθησης προϊόντων όπως παραδείγματος χάρη για τη φέτα. Έχουμε πράγματι στηρίξει πάρα πολύ την ελληνική φέτα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Μάλιστα τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ΄έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα.

Έχω συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2014 και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας, και αναφέρομαι σε αυτό το σημείο σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Άρα λοιπόν αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από αυτή την προστασία.
Μιλήσαμε επίσης για την ψηφιοποίηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται στον τομέα της γεωργίας.

Στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα έχουμε νέα προγράμματα για την ψηφιοποίηση. Επίσης η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Οι Υπουργοί επίσης μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων. Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων, έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τους δυο Υπουργούς τον Σταύρο Αραχωβίτη και τον Νίκο Παππά, για την πρόσκληση να έρθω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ήθελα να πω ότι προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί όχι μόνο η ελληνική γεωργία αλλά να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η γεωργία στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σημείωσε σχετικά τα εξής: «Θα ήθελα, ξεκινώντας να ευχαριστήσω τον Σταύρο Αραχωβίτη, για την εντατική δουλειά που έκαναν από κοινού οι ομάδες μας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να συζητήσουμε ένα έργο ώριμο, που αφορά τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με τον Επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για τα καλά του λόγια και να υπογραμμίσω ότι όπως εργαστήκαμε για την ωρίμανση της πρώτης φάσης του έργου, της ανάπτυξης μιας δημόσιας υποδομής, η οποία θα διαμορφώσει δημόσια δεδομένα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρές καλλιέργειες στις αξιοποίηση συμβουλών, έτσι θα δουλέψουμε από κοινού με το Σταύρο αλλά και την Επιτροπή για τη δεύτερη φάση του έργου που θα αφορά ακριβώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες στην υπηρεσία των απλών ανθρώπων. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι και νομίζω ότι τα σταθερά βήματα προς το μέλλον μπορούμε από κοινού να τα συνεχίσουμε.»

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 21:17

Σχετικά Άρθρα

  • Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων
    Παππάς για Novartis: Μεθόδευση για να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;», είπε ο Νίκος Παππάς για την αποχώρηση του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

    Για μεθόδευση με σκοπό την κατάρρευση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς σχολιάζοντας την απόφαση άρσης της προστασίας των μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

    «Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε λέγοντας ότι «Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με αυτά που κατέθεσαν στην Αμερική. Πρόκειται για τάση εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι υπάρχει λόγος να υπάρξει προστασία στους μάρτυρες. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».

    Ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «δεν έπρεπε να πάει στη Δικαιοσύνη απευθείας η υπόθεση. Θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, γιατί έτσι θα υπήρχαν και περισσότεροι μάρτυρες».

    «Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στη Βουλή. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης; Θα μπαίνει και θα φεύγει;»

    Αναφορικά με την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη στιγμή που ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα, είπε πως ο πρωθυπουργός ήταν «ασεβής ως προς τους θεσμούς, δειλός γιατί δεν κάθισε να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, διότι εφαρμόζει τον νόμο που εμείς ψηφίσαμε ανελλιπώς από το 2019 και μεταξύ μας, είπα και στην βουλή, τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έπρεπε να τον λέμε «νόμο Παππά - Μητσοτάκη» γιατί τον εφαρμόζει έκτοτε».

    «Προκάλεσε μια πόλωση σε ένα θέμα στο οποίο απομονώθηκε και από την άλλη έχουμε από το τέλος Σεπτεμβρίου ζητήσει ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν υπάρχει. Θα έρθει εδώ ο κ. Φιντάν να τον δει ο κ. Γεραπετρίτης και θα ακούμε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εμείς δεν θα ξέρουμε τίποτα;», είπε ο κ. Παππάς.

    Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό είπε ακόμη πως «είναι επιλογή που καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιδεικνύει αλαζονεία που δεν συνάδει με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στην Βουλή. Τι θα κάνει; Θα μπαίνει κάθε μέρα και θα φεύγει;».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νίκος Παππάς: Ιστορικό μας χρέος η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
    Νίκος Παππάς: Ιστορικό μας χρέος η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε τη σημασία ενότητας και κοινοβουλευτικής δράσης ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Μήνυμα ενότητας και κοινοβουλευτικής δράσης εξέπεμψε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην «γαλάζια» κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    «Η δουλειάς μας μέσα στο κοινοβούλιο είναι συγκολλητική και πολλαπλασιαστική ύλη για το κόμμα μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, δίνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κινηθεί στο κοινοβουλευτικό τερέν το προσεχές δίμηνο της εσωκομματικής σύγκρουσης με το έκτακτο Συνέδριο και τις εκλογές για τη ηγεσία του κόμματος. «Τα μέλη του κόμματος, οι άνθρωποι που μας κατέταξαν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό περιμένουν από εμάς. Να αξιοποιούμε κάθε βήμα, κάθε δυνατότητα παρέμβασης, ότι υπάρχει ισχυρό έδαφος αντιπολίτευσης» επεσήμανε.

    Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για εμάς ιστορικό χρέος. Δεν είναι μία μάχη για το παρελθόν αυτή. Είναι μία μάχη για το άμεσο μέλλον. Κάθε παρέμβασή μας μέσα στη βουλή να είναι μήνυμα ενότητας και αντεπίθεσης αυτού του χώρου». Και αυτό διότι, όπως σημείωσε η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τις κεντρικές, κορυφαίες, ιστορικές ευθύνες της ΝΔ από την πρόσφατη ιστορία. Δεν θέλει να θυμόμαστε ότι το 2010 είχαμε τυπική χρεοκοπία και ότι μέχρι το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Θέλει να θυμόμαστε ένα εξάμηνο, λέει, του 2015. Και κάνει μία συστηματική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας όπου οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας εγκαλούν την παράταξη που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Και να τη βγάλει με την κοινωνία όρθια. Και ενώ δεν είχε τη δυνατότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δημόσιων δαπανών που έχει ο κ. Μητσοτάκης».

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο Νίκος Παππάς τόνισε πως η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν. «Είμαστε η κυβέρνηση που είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα. Που είχαμε καταφέρει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Είμαστε η κυβέρνηση που πετύχαμε το διπλωματικό προβάδισμα για την Ελλάδα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ του συνεχούς διαλόγου με την Τουρκία διαχρονικά, αλλά με σαφείς «κόκκινες» γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

    Μιλώντας για την Οικονομία ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως η προς τα κάτω αναθεώρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας για το τρέχον έτος από 2,5% σε 2,2% είναι καθρέφτης των λανθασμένων συνταγών. «Έρχεται η Κυβέρνηση και περνάει κάτω από τον πήχη για τις επενδύσεις που η ίδια είχε θέσει. Θέτει τον πήχη για τις επενδύσεις στον προϋπολογισμό του 2024 (Δεκέμβριος 2023) στο 15,1%. Έρχεται στη συνέχεια και επανατοποθετεί τον πήχη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο στο 6,7% για το 2024 στο σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2023-2028, επαληθεύοντας το αναπτυξιακό της έλλειμα ως προς τις επενδύσεις. Η αναιμική αύξηση της απασχόλησης (πρόβλεψη για 1,2% το 2024 και 0,8% το 2025) δεν αποτελεί απάντηση στην ανεργία και στις ανάγκες της κοινωνίας» υποστήριξε.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά
    Παππάς: Περιμένουμε από τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Αριστερά

    Κάλεσμα προς τη ΝΔ να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά και τον Προοδευτικό χώρο απηύθυνε ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή.

    «Επειδή κοντοζυγώνει η συζήτηση και επειδή στους θεσμούς δεν υπάρχουν άβατα, καλούμε τις προοδευτικές δυνάμεις να εξετάσουμε τη στήριξη ενός προσώπου από την αριστερά - προοδευτικό χώρο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε αρχικά και προσέθεσε ότι «όπως εμείς κάναμε την υπέρβαση και προτείναμε ένα δικό σας στέλεχος, της δικής σας παράταξη -κι αν ω μη γένετο ακόμα κυβερνάτε εσείς - περιμένουμε να ακούσουμε τη δική σας πρόταση γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άβατα», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι παρών. Για να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός. Για να ηγηθούμε ως κόμμα, όπως οι συλλογικές μας αποφάσεις προστάζουν, μιας μεγάλης προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς μιλώντας στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «την προοδευτική πορεία δεν πρόκειται να την ανακόψει καμία προσπάθεια της Ν.Δ. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης, καμία επιχείρηση κατατεμαχισμού της προοδευτικής παράταξης δεν πρόκειται να επικρατήσει. Κανένα σενάριο ρευστοποίησης της ιστορικής μνήμης δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει».

    Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τη δική σας πολιτική, η Ελλάδα ήταν 21η στην Ευρώπη στην ανάπτυξη κατά την τετραετία 2019-2023, σύμφωνα με τη Eurostat. Με σωρευτική ανάπτυξη 5,8% ή 1,4% κατ’ έτος. Παρόλο που είχατε το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τη δυνατότητα δημοσίων δαπανών. Παρόλο που άνοιξαν οι γραμμές χρηματοδότησης και δημόσιο χρήμα ήταν διαθέσιμο. Με τη δική σας πολιτική είμαστε 23οι στην Ε.Ε. στον μέσο μισθό».

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη και θερίζετε υπερπλεονάσματα»

    «Καλλιεργήσατε υπερκέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπερέσοδα για το δημόσιο και θερίζετε υπερπλεονάσματα -στα 4,2 δις ευρώ το πρώτο οκτάμηνο- χρήματα που λείπουν από την κοινωνία και την αγορά. Εργαλειοποιείτε την ακρίβεια, συμπιέζετε τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω στα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, η πολιτική σας δεν ακυρώνει, αλλά μάλλον ενισχύει τις πιθανότητες μιας νέας κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τη ΝΔνα ψηφίσει την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευση, ώστε «να ψηφίσουμε μαζί την τροπολογία μας ώστε: 1. Να κάνουμε υποχρεωτικό και για τον δανειστή το προϊόν του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά τους ευάλωτους. 2. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να έχει γνώση των προτάσεων ρύθμισης. 3. Να δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας από την οριστική υποβολή της αίτηση. Και από αύριο να συζητήσουμε τη διεύρυνση του ορισμού του ευάλωτου».

    Καλωσόρισε, τέλος, τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, που δήλωσε ότι είναι υπέρ κάθε συνεργασίας που πλήττει τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας. «Και καλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να στηρίξουν την πρότασή μας. Όπως και τους διαμαρτυρόμενους συντηρητικούς».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η Ακρίτα - Δεν την έκανε δεκτή ο Παππάς
    ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η Ακρίτα - Δεν την έκανε δεκτή ο Παππάς

    «Έκρινα ότι έχω ηθικό χρέος να παραιτηθώ», έγραψε η Έλενα Ακρίτα στα social media μετά τον θόρυβο για τον «γιο της πλύστρας».

    Η Έλενα Ακρίτα παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο Νίκος Παππάς δεν τη δέχθηκε, όπως γνωστοποίησε η ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook. Όπως ανέφερε υπέβαλε την παραίτησή της από «ηθικό χρέος».

    «Παρά το γεγονός ότι ζήτησα συγγνώμη για το λάθος μου, έκρινα ότι έχω ηθικό χρέος να παραιτηθώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Έστειλα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΟ θέτοντας την έδρα μου στη διάθεση του κόμματος», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Ο Νίκος Παππας δεν αποδέχτηκε την παραίτηση μου, εκτιμώντας πως, στην προκειμένη περίπτωση, η δημόσια παραδοχή, αναγνώριση και η ανασκευή είναι αρκετή. Έτσι προχωρώ στη ζωή. Με σωστά, με λάθη πάντα με γνώμονα το αξιακό μου σύστημα και τη συνείδησή μου».

    Η παραίτηση της Έλενας Ακρίτα ήρθε μετά το θόρυβο που προκάλεσε ανάρτησή της. Αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να σχολιάσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έκανε μια ανάρτηση με φωτογραφία από την τηλεόραση του σπιτιού της στην οποία φαινόταν η δημοσκόπηση του Open που έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση.

    «Τώρα στο Open, ο ΣΥΡΙΖΑ πέμπτος. Καλά το πάμε, ο κόσμος μάς αποθεώνει, συνεχίζουμε με μπρίο το ίδιο βιολί. Προσφυγή στις κάλπες χτες», έγραψε. Όμως αυτό που τράβηξε την προσοχή των χρηστών ήταν η εσωτερική πισίνα που φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας.

    Απαντώντας σε όσους την επέκριναν για τη πισίνα στο σπίτι της έγραψε μεταξύ άλλων: «Τον χορτασμένο μην φοβάσαι, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι. Που μπήκε στην πολιτική με τρύπιο σώβρακο και βρέθηκε με κολοσσιαία περιουσία». Η πισινά ξεχάστηκε και τα social media την έβαλαν στο «στόχαστρο» για την επίμαχη φράση της.

    Screenshot_2024-09-20_162502_b1d4e.png

    Η ίδια ζήτησε «συγγνώμη» γιατί απέδωσε λανθασμένα στον Λένιν τη φράση «μη φοβασαι τον χορτασμένο, το γιο της πλύστρας να φοβάσαι». «Λάθος που έχουμε κάνει πολλοί, κι εγώ ανάμεσα τους παραπάνω από μια φορά. Ο Λένιν δεν θα είχε γράψει ποτέ κάτι τόσο απαξιωτικό κι εγώ όφειλα να το έχω αξιολογήσει και διασταυρώσει. Ειλικρινά λυπάμαι». «Εγώ ζητάω συγγνώμη ντόμπρα και σταράτα. Να δούμε πότε θα ζητήσουν συγγνώμη κάποιοι άλλοι», συμπλήρωσε.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο