Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 19:20

Οδηγίες προς τους αμπελουργούς για τις Δηλώσεις Συγκομιδής 2019 - 2020

Γράφτηκε από τον
Ad Slot
Εγκύκλιος του τμήματος αμπέλου, οίνου και αλκοολούχων ποτών για την συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30η Νοεμβρίου 2019.
Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 ισχύουν τα εξής:
1. Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, με την επιφύλαξη του σημείου δύο (2) του παρόντος, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ? εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 2017/273 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/274.
Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:
α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.
2. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
3. Οι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:
α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).
Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί
4. Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.
5. Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών- παραστατικών στην εν λόγω Δ.Α.Ο.Κ, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

H υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

6. Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:

α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

7. Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

8. Σε περιπτώσεις όπου οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στις δηλώσεις συγκομιδής κρίνονται ανακριβείς ή ελλιπείς και εφόσον αυτές είναι ουσιώδους σημασίας, τότε για την εφαρμογή του προγράμματος των επενδύσεων σε οινοποιητικές επιχειρήσεις η καταβλητέα ενίσχυση μειώνεται κατά ποσοστό αντίστοιχο της διαπραχθείσας παράβασης, όπως αυτό ορίζεται στην σχετική με το πρόγραμμα νομοθεσία.

9. Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

10. Στις αρμοδιότητες των Δ.Α.Ο.Κ, για την τήρηση του Αμπελουργικού Μητρώου, περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση/έλεγχος για τη χρήση ορθών και ενημερωμένων στοιχείων των αμπελοτεμαχίων για τα οποία υποβάλλεται δήλωση συγκομιδής.

11. Αναφορικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (Υ.Α 6266/146471/30-12- 2016 (Β ? 21)), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει κατά την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής να δηλώσουν και τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα συμπληρώνοντας το αντίστοιχο πεδίο αίτησης ανά αγροτεμάχιο, λαμβάνοντας υπόψη το έτος φύτευσης του ώστε να εξασφαλίζεται η προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα με βάση την ηλικία του αμπελώνα η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τριετίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 13:38

Σχετικά Άρθρα

  • Η ΔΑΟΚ Ηλείας για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024
    Η ΔΑΟΚ Ηλείας για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024

    Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας ανακοινώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) έως την 15η Δεκεμβρίου 2023.

    Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων ισχύουν τα εξής:

    1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.

    Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:

    α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Στην περίπτωση αυτή στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» συμπληρώνεται η ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ»

    β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

    γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Αυτοί μόνο έχουν δικαίωμα παρασκευής οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ»

    2) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή. Σε αυτή την περίπτωση όσοι θέλουν να υποβάλλουν συμπληρώνουν στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και το ανώτερο όριο παραγωγής είναι τα 1.700 κιλά σταφυλιών.

    3) Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

    α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).

    Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

    β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

    4) Οι αμπελουργοί δύναται να οδηγήσουν συγκεκριμένη ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη ,

    συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ»

    5) Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.

    Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την Δ.Α.Ο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στην Δ.Α.Ο., η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

    Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

    6) Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:

    α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

    (ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) ΠΡΟΣΤΙΜΟ

    1- 10 200 €

    10,1 - 30 500 €

    30,1 - 50 1.000 €

    50,1 - 100 2.000 €

    άνω των 100 5.000 €

    β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

    ΠΙΝΑΚΑΣ

    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

    ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΟΜΙΣΘΕΙΣΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ

    ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ (Καθυστέρηση από 1 έως 15 εργασιμες ημέρες)

    (ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ )

    έως 1.000 100 €

    από 1.000,1 έως 10.000 500€

    από 10.000.1 έως 50.000 700 €

    από 50.001 έως 100.000 1.000 €

    άνω των 100.000 1.500 €

    7) Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής καθώς και στις περιπτώσεις που τα σταφύλια δεν προορίζονται για παραγωγή οίνου αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρώιμη συγκομιδή, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

    8) Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως

    «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η

    εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΚΕΟΣΟΕ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τον αμπελοοινικό τομέα
    ΚΕΟΣΟΕ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τον αμπελοοινικό τομέα

    Πιέσεις από τους φορείς υγείας

    Η εισαγωγή από την Ιρλανδία δραστικών προειδοποιήσεων στα αλκοολούχα ποτά για την υγεία φαίνεται ότι έδωσε ώθηση στους ίδιους προβληματισμούς και άλλων χωρών, στις οποίες οι υγειονομικές και πολιτικές αρχές το αιτιολογούν ανάλογα.

    Για το ερευνητικό Ιστιντούτο Inserm, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, δεν υπάρχει αμφιβολία: «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όλη η κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία».

    Η εποχή του γαλλικού παραδόξου έχει τελειώσει: τώρα, από το πρώτο ποτό, το αλκοόλ χαρακτηρίζεται από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες ως επιβλαβές. Ξεκινώντας από τη Γαλλία, μια έκθεση του ερευνητικού Ινστιτούτου Inserm που εκδόθηκε από τη Santé Publique France τον Ιούνιο του 2023 επιβεβαιώνει ότι : «Καθώς κάθε κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία, είναι απαραίτητο να περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτό και να μειωθεί η «ελκυστικότητά» του. Η συλλογική τεχνογνωσία του ερευνητικού ινστιτούτου διαψεύδει την ίδια την ύπαρξη θετικής επίδρασης, δηλώνοντας ότι «τα «προστατευτικά» αποτελέσματα στη βάση του περίφημου γαλλικού παράδοξου, είναι αβάσιμα».

    Ο ΠΟΥ θέλει να κινητοποιήσει περισσότερο τα κράτη μέλη

    Τι πρέπει να περιμένουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος μόλις ανέλαβε το έργο της προετοιμασίας ενός σχεδίου εγγράφου συζήτησης, για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών στο πλαίσιο του Codex, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του τον περασμένο Μάιο στον Καναδά ? Χωρίς αμφιβολία στο θέμα της ιεράρχησης και ανάληψης φακέλων, καμία χώρα-μέλος δεν ήθελε να αναλάβει το έργο της προετοιμασίας αυτού του εγγράφου, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στον ΠΟΥ. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σχέδιο δεν υιοθετείται εθελοντικά από ένα κράτος στον Codex», εκμυστηρεύεται μια ανώνυμη πηγή που γνωρίζει το θέμα. Όταν γνωρίζουμε τη θέση του ΠΟΥ σε αυτό το θέμα, μπορούμε να φανταστούμε το επίπεδο αντικειμενικότητάς του, ενώ οι συγκρούσεις συμφερόντων είναι προφανείς. Εδώ και αρκετό καιρό, ο ΠΟΥ έχει γνωστοποιήσει ότι θα ήθελε τα κράτη μέλη να είναι πιο ενεργά στην επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, ιδίως με ενδείξεις υγείας που συνδέονται με τον καρκίνο, υποκαθιστώντας το νομικό κενό σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, τα αλκοολούχα ποτά είναι από τα πιο ελεγχόμενα προϊόντα στον κόσμο.

    Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει προτείνει συγκεκριμένο τύπο μηνύματος, αλλά η μορφή του αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες, σίγουρα θα είναι παρόμοια με αυτή που υιοθετεί η Ιρλανδία. Η θέση των επαγγελματιών παραμένει λεπτή, γιατί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι πιέζουν την κατανάλωση εις βάρος της δημόσιας υγείας, αλλά η έλλειψη πλαισίου και λεπτομερειών στα μηνύματα που στέλνονται είναι το λιγότερο ,…λυπηρό γεγονός. Ενώ πολλές από τις πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες που έχουν κάνει θραύση, συνδέουν το αλκοόλ με τον καρκίνο, δεν είναι αρκούντως επιστημονικές και μάλλον είναι προκατειλημμένες, υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται φραγμοί ,ενάντια σε άρθρα που δείχνουν θετικά αποτελέσματα για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Πράγματι, ο απόηχος από οικονομολόγους και νομικούς του κλάδου υποδηλώνει , ότι ορισμένοι ερευνητές δεν έχουν δημοσιεύσει άρθρα, τα οποία δεν βρίσκουν αρνητική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας. Άρθρα που δεν δημοσιεύονται γιατί δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή συντακτική γραμμή.

    Πολλαπλασιασμός προειδοποιήσεων υγείας

    Πρέπει να τονισθεί ότι παρατηρείται , ένα γενικό φαινόμενο που αφορά τα θέματα επισήμανσης, στο οποίο το αλκοόλ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήδη μελετούν ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, πέρα ​​από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν το σχέδιό της για την καταπολέμηση του καρκίνου. Έτσι, οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι «βρίσκονται στη διαδικασία μελέτης της μορφής που θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια επισήμανση και του τρόπου με τον οποίο θα εποπτευόταν, έργο που τους έχει ανατεθεί από το νορβηγικό Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας» . Ο Øyvind Giæver, Επικεφαλής του Τμήματος Προσδιοριστικών Παραγόντων Υγείας, διευκρίνισε ότι η Γενική Διεύθυνση Υγείας στη Νορβηγία «παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αυτό το θέμα στην Ευρώπη, όπως την πρόσφατη πολιτική της Ιρλανδίας σχετικά για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών και στη συνέχεια το έγγραφο της επιτροπής της ΕΕ « Beating Cancer», στο οποίο προτείνονται προειδοποιήσεις για την υγεία, καθώς και τη δραστηριότητα του ΠΟΥ Ευρώπης, σε αυτό το θέμα».

    Η Λιθουανία μελετά επίσης αυτή τη δυνατότητα, καθώς και η Χιλή ,που κοινοποίησε στον ΠΟΕ την περασμένη άνοιξη ένα σχέδιο κανονισμού σχετικά με προειδοποιήσεις για την υγεία και τις ενδείξεις για την ενεργειακή αξία των αλκοολούχων ποτών. Δύο από τα προτεινόμενα εικονογράμματα δείχνουν ένα ποτήρι κρασί.

    Μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Codex το 2025, ο ΠΟΥ θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επισήμανση και τις δηλώσεις που θα πρέπει να εμφανίζονται . Αυτό υποδηλώνει ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον κλάδο, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διεθνές επίπεδο.

    Πηγή: In.gr

  • ΚΕΟΣΟΕ: Βάλλεται ο αμπελοοινικός τομέας από τις συνεχόμενες κρίσεις
    ΚΕΟΣΟΕ: Βάλλεται ο αμπελοοινικός τομέας από τις συνεχόμενες κρίσεις

    Συνάντηση Στ. Αραχωβίτη-Φ. Κουρεμπέ με το προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ.

    Συνάντηση στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, μετά από πρόσκληση της οργάνωσης, είχε την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, ο Τομέαρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτ. Πολιτικής του κόμματος Θ. Κουρεμπές με τον πρόεδρο Χ. Μάρκου και τον Δ/ντα Σύμβουλο Π. Κορδοπάτη.

    Από τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ εκφράστηκαν οι μεγάλες ανησυχίες για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος βάλλεται από τις συνεχόμενες κρίσεις. Τόσο η πανδημία όσο και η ακρίβεια απειλούν με κίνδυνο αναστολής κάθε καλλιεργητική φροντίδα.

    Καθημερινά καταγράφεται αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της κρίσης στην ενέργεια, τα αγροεφόδια, το νερό άρδευσης και τα καύσιμα. Παράλληλα, οι τιμές των σταφυλιών έχουν απολέσει μέχρι και 42% της τιμής τους στον παραγωγό σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη πλέον. Η οργάνωση θέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι κ.κ. Αραχωβίτης και Κουρεμπές επισήμαναν ότι θα πρέπει τώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, πριν είναι πολύ αργά, ώστε να ανακοπεί η τάση εγκατάλειψης της παραγωγής που διαφαίνεται πλέον έντονα.

    «Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε προτείνει λύσεις. Δυστυχώς για τους ανθρώπους της παραγωγής, η Κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του συνολικού προβλήματος και να λειτουργούν σαν κομματάρχες παλιάς κοπής: "κατόπιν ενεργειών μου". Δεσμευτήκαμε ότι θα αναδείξουμε όλα τα ζητήματα του αμπελοοινικού κλάδου αλλά και θα προωθήσουμε τις λύσεις άμεσα και με κάθε μέσο που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

    • Σε άμεση προτεραιότητα η μείωση των ΕΦΚ στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα), όπως ήδη κάνουν πολλές χώρες της ΕΕ. Η επιστροφή του ΕΦΚ σε όλους τους αγρότες είναι πλέον ώριμη και αδήριτη ανάγκη.
    • Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
    • Άμεση επίλυση του θέματος της ενίσχυσης του μέτρου της Αναδιάρθρωσης που αντιμετωπίζεται ως εισοδηματική ενίσχυση κι όχι ως επένδυση.
    • Ουσιαστικό και άμεσο έλεγχο της αγοράς για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ελληνοποιήσεις.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Συγκομιδή 2020: Με τιμές σταφυλιών 2019 στηρίζουν τους αμπελουργούς οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί
    Συγκομιδή 2020: Με τιμές σταφυλιών 2019 στηρίζουν τους αμπελουργούς οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί

    Η ομολογουμένως ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει πλήξει αναλογικά περισσότερο από άλλους τομείς, την αμπελοοινική οικονομία της χώρας, με τα οινοποιεία να υφίστανται πρώτα τις άμεσες επιπτώσεις μέσω της δραματικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους.

    Οι επιπτώσεις αυτές υπάρχει ενδεχόμενο να μετατοπισθούν και να επηρεάσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγεται ο φετινός τρύγος, που ήδη έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές.

    Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί η κρισιμότητα της σημασίας της φετινής συγκομιδής σταφυλιών, δεδομένου ότι αφενός, η πιθανότητα μείωσης των τιμών τους θα έχει διαχρονικές επιπτώσεις και για τις επόμενες περιόδους, αφού έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας ότι δύσκολα το επίπεδο των τιμών επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα από τη μία χρονιά στην άλλη, αφετέρου μια μείωση τιμών θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, ειδικά των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε οριακό κατώφλι βιωσιμότητας και δυστυχώς αφορούν μεγάλο αριθμό.

    Επειδή ακριβώς η φετινή συγκομιδή δεν είναι σκόπιμο να αντιμετωπισθεί με αποκλειστικά οικονομίστικη προσέγγιση, αλλά με όρους διατήρησης και επάρκειας των διαθέσιμων πόρων του τομέα και για τις επόμενες χρονιές, η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιητικών συνεταιρισμών, έχει αποφασίσει και καταβάλλει ή θα καταβάλλει στη συγκομιζόμενη από τα μέλη τους σταφυλική παραγωγή, τις ίδιες τιμές που κατέβαλλαν το 2019.

    Κοινός παρονομαστής της απόφασης αυτής είναι ότι οι συνεταιρισμοί σαν οργανώσεις κοινωνικής οικονομίας, θα πρέπει φέτος να βοηθήσουν τους αμπελουργούς παραγωγούς ? μέλη τους, προκειμένου να παραμείνουν στην καλλιέργεια, να αντέξουν στην κρίση και να κερδίσουν χρόνο αναμένοντας την εξισορρόπηση την επόμενη χρονιά της αναμφισβήτητα δύσκολης κατάστασης.

    Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη χρονική συγκυρία να αναδειχθεί και πάλι η αξία του «συνεταιρίζεσθαι» με βάση τις αξίες της αυτοβοήθειας και της αλληλεγγύης, έστω και με πρόσκαιρη ζημιά, στηρίζοντας τα μέλη του συνεταιρισμού, αν και αρκετοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ, δεν έχουν την πρόθεση να «κλείσουν τις πόρτες τους» ούτε στους αμπελουργούς που δεν είναι μέλη τους, για να βοηθήσουν την αμπελοοινική οικονομία της ευρύτερης περιοχής τους.

    Στον αντίποδα στο ιδιωτικό εμπόριο είτε επικρατεί σιωπή για τις τιμές και απροθυμία να διαπραγματευθούν αγορές ποσοτήτων - πόσω μάλλον να ορίσουν τιμές ? ενώ στις περιοχές που έχει ήδη ξεκινήσει ο τρυγητός, παραλαμβάνονται ποσότητες με μειωμένες τιμές από 35% - 45%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηράκλειο Κρήτης και την Αχαΐα.

    Υπάρχουν όμως κι εξαιρέσεις από τον κανόνα, αφού τα δραστηριοποιούμενα οινοποιεία στην περιοχή του Αμυνταίου, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα τιμών.

    Τα μηνύματα που στέλνουν οι συνεταιρισμοί ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον όγκο της φετινής συγκομιδής, περιγράφουν ότι το 2020 έχει χαρακτηριστικά εξαιρετικής παραγωγής και στις περισσότερες περιπτώσεις αυξητικές τάσεις ως προς τον όγκο, με εξαίρεση την Αχαΐα, τη Νεμέα και τη Λήμνο. Τόσο οι ασθένειες στον αμπελώνα, όσο και η επίδραση ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαν τοπικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν αισθητά τον όγκο παραγωγής σταφυλιών.

    Μετά την εφαρμογή των ειδικών μέτρων για την εξισορρόπηση του αμπελοοινικού τομέα από το ΥΠΑΑΤ μέσω της Απόσταξης Κρίσης κυρίως, αφού ο Πράσινος Τρύγος δεν λειτούργησε ουσιαστικά, ανακύπτει περισσότερο επιτακτικά η ανάγκη άμεσης εξαγγελίας στήριξης των οινοποιείων που θα διατηρήσουν το περσινό επίπεδο τιμών και ποσοτήτων, με τη χορήγηση σε αυτά Άτοκη Δανειοδότηση. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση εμφιλοχωρεί ο κίνδυνος ειδικά οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί να βρεθούν προ αδιεξόδου και απέναντι στους παραγωγούς μέλη τους, αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό, αφού θα επαναληφθεί η τιμωρητική αντιμετώπιση της κοινωνικής οπτικής που φυσικά διέπει την πολιτική τους. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση Άτοκης Δανειοδότησης, θα λειτουργήσει και ως δίχτυ προστασίας στην μειούμενη τάση των τιμών.

    Εκτός Ελλάδας και οι γαλλικοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές στηρίζοντας τους αμπελοκαλλιεργητές με τιμές όμοιες μ? αυτές που καταβλήθηκαν το 2019. Παράλληλα εκφράζουν και την κάθετη αντίθεσή τους, σχετικά με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στη χώρα τους, για οριστική εκρίζωση αμπελώνων, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα, ακριβώς επειδή οι επιπτώσεις της κρίσης μπορεί να διαρκέσουν και τον επόμενο χρόνο, αλλά ο παραγωγικός ιστός πρέπει να παραμείνει αλώβητος.

    Στη γείτονα Ιταλία αναμένεται μείωση του όγκου παραγωγής, μείωση που θα βοηθήσει τη διατήρηση των τιμών.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ο οινοποιητικός κλάδος
    Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ο οινοποιητικός κλάδος

    Ο αδιάθετος όγκος κρασιού στα οινοποιεία εμπόδιο για τον νέο τρύγο

    «Κουίζ» για δυνατούς λύτες είναι η επόμενη μέρα στον αμπελοοινικό κλάδο μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ένας τομέας που δοκιμάστηκε αρκετά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς ο χώρος της εστίασης, των ξενοδοχείων αλλά και των εξαγωγών ουσιαστικά έχουν «παγώσει».

    Αποτέλεσμα ήταν η καθετή πτώση των πωλήσεων για τους συνεταιρισμούς αλλά και τα ιδιωτικά οινοποιεία καθώς τα μόνα σημεία όπου μπορούσαν να διαθέσουν το προϊόν τους ήταν τα σούπερ μάρκετ. Σημεία που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% των πωλήσεων των οινοποιείων.

    «Η πτώση των πωλήσεων στα οινοποιεία φτάνει το 60%-90%» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.), Παρασκευάς Κορδοπάτης εξηγώντας ότι «εφόσον ο χώρος της εστίασης και των ξενοδοχείων είναι κλειστός εκεί οι πωλήσεις έχουν πάψει. Συνεπώς η μείωση του τζίρου είναι ανάλογη. Δεν υπήρξε αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου».

    Πέρα από την πτώση του τζίρου το «πάγωμα» της αγοράς όλους αυτούς τους μήνες έχει προκαλέσει και ένα επιπλέον πρόβλημα: το μεγάλο απόθεμα κρασιού. «Υπάρχουν αποθέματα, τα αδιάθετα από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο» σημείωσε ο κ. Κορδοπάτης με τον ίδιο να περιμένει την έναρξη της τουριστικής περιόδου μήπως και καταφέρει να εκτονωθεί η όλη κατάσταση. Αν και «είμαστε επιφυλακτικοί για το πόσο θα δώσει διέξοδο», τόνισε.

    Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η καλή παραγωγή που προβλέπεται να έχει η οινοποιητική χρονιά. «Η εικόνα, τόσο των καλών καιρικών συνθηκών όσο και του κύκλου των αμπελιών δείχνει ότι θα έχουμε γενναιόδωρη παραγωγή» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορδοπάτης.

    Πράσινος τρύγος, απόσταξη και ιδιωτική αποθεματοποίηση

    Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις η οινοποιητική χρονιά στη χώρα μας θα αγγίζει, σε όγκο, τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL), προσθέτοντας έτσι επιπλέον ποσότητα, στην ήδη υπάρχουσα.

    «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φύγει ένας όγκος κρασιού από τα οινοποιεία ο οποίος θα δημιουργήσει πρόβλημα υπερπροσφοράς μετά τον νέο τρύγο ενώ θα δημιουργήσει και πρόβλημα στην αποθήκευση» είπε ο κ. Κορδοπάτης.

    Πρόβλημα που όμως δεν είναι μόνο ελληνικό. Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν στην οποία διατυπώνει την πρόταση για απόσταξη με 25 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και ιδιωτική αποθεματοποίηση με 0,02 ευρώ την ημέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, με τον επικεφαλής να μη ζητά μόνο ένα ρυθμιστικό πράσινο φως, αλλά και κοινοτικές επιδοτήσεις.

    «Ως μέτρο η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι επιλέξιμη» ανέφερε ο κ. Κορδοπάτης αλλά «οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν έχει επιλεγεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι τα άλλα μέτρα είναι πιο κρίσιμα, όπως ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη» σημείωσε.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. με την κρίση που δημιουργεί η Covid-19, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα ευρωπαϊκών κρασιών βρίσκονται σήμερα σε πλεόνασμα.

    Άτολμη και αναποτελεσματική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στον οινοποιητικό κλάδο εμφανίστηκε ο κ. Κορδοπάτης. «Στις 30 Απριλίου η Ε.Ε. μας είπε πως ό,τι δεν έχουμε διαθέσει προς πώληση μπορούμε να τα διαθέσουμε στην απόσταξη, στον πράσινο τρύγο, αποθεματοποίηση» είπε ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε. τονίζοντας όμως ότι «αυτά τα κονδύλια δεν είναι πολλά».

    Όπως τονίστηκε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέτρο αυτό στοχεύει στη διάθεση αποθεματοποιημένων ποσοτήτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού.

    «Στην Ελλάδα μπορεί να διατεθούν περί τα 6-7 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Κορδοπάτης, ενώ όπως σημείωσε δόθηκε το «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν με εθνικά χρήματα αυτές τις δράσεις, κάτι που προ κορονοϊού ήταν αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μιας και οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα κονδύλια τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες οινοπαραγωγοί προκειμένου να προβούν στις παραπάνω ενέργειες δεν θα ξεπεράσουν τα 16-17 εκατ. ευρώ. «Θα είναι αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα εάν έχουμε χαμηλό προϋπολογισμό» παρατήρησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορδοπάτης σημειώνοντας ότι «δεν αρκούν για αποζημίωση καθώς ο οινοποιός θα κληθεί να αποστάξει με 30-40 λεπτά το λίτρο για τις καλές ποιότητες του κρασιού, κάτι το οποίος είναι απαγορευτικό καθώς θα το κάνει με ζημιά».

    «Καλοδεχούμενη η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. στους μικρούς οινοπαραγωγούς αλλά δε φτάνει»

    Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια που έκανε ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων σχετικά με την επιστροφή του προκαταβληθέντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των λοιπών επιβαρύνσεων στα μικρά οινοποιεία για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση.

    Την εν λόγω απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος προ ημερών σημειώνοντας ότι «βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας».

    Από τη μεριά του ο κ. Κορδοπάτης επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για λίγα λεφτά» για να συμπληρώσει: «Όμως, για τους μικρούς οινοποιούς ακόμη και τα 500 ή και τα 1.000 ευρώ είναι υπόθεση».

    Όπως υπογράμμισε, μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει στα οινοποιεία που έχουν φορολογική αποθήκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά «δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση η οποία προβλέπει έκπτωση 25% για τις επιχειρήσεις που πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, το ΦΠΑ του Μαρτίου».

    Όσα οινοποιεία δεν έχουν φορολογική αποθήκη δικαιούνται έκπτωση 25% στις επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις και όπως υπογράμμισε «έχουμε ζητήσει με επιστολή μας προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ενταχθούν και τα οινοποιεία με φορολογικές αποθήκες σε αυτή τη ρύθμιση».

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταξύ άλλων εξαιρούνται τα αλκοολούχα ποτά από τη μείωση του ΦΠΑ ο κ. Κορδοπάτης σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο κρασί γιατί αν θέλουμε να πάρει μπρος η εστίαση θα πρέπει να πάρει με όλα τα προϊόντα μπρος, μαζί με όλα τα αλκοολούχα ποτά».

    Έλλειψη ρευστότητας

    Με τα «απόνερα» που άφησε πίσω της η πανδημία του κορονοϊού στον οινοποιητικό κλάδο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όταν και θα ξεκινήσει ο φετινός τρύγος να μην είναι πολύ μακριά, οι υπεύθυνοι του κλάδου αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα. «Εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στα οινοποιεία, δεν θα μπορούν να παραλάβουν την παραγωγή» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.

    «Έχουμε ζητήσει μια άτοκη χρηματοδότηση, όπως έγινε το 2009 για να μπορέσουμε να παραλάβουμε τα σταφύλια και να κρατηθούν οι τιμές των σταφυλιών» είπε σχετικά, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «προβλέπουμε ότι θα είναι πολύ “μαύρο” το φετινό καλοκαίρι για τον κλάδο μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ηλεία: Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων... ψηφιακά
    Ηλεία: Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων... ψηφιακά

    Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) έως την 30η Νοεμβρίου 2019.

    Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 ισχύουν τα εξής:

    1) Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, , υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.
    Διευκρινίζεται ότι στους υπόχρεους υποβολής της δήλωσης συγκομιδής περιλαμβάνονται οι κάτωθι:
    α) οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
    β) οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή τους επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος. Οι εν λόγω αμπελουργοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.
    γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.

    2) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι έως 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

    3) Oι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:
    α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι).
    Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
    β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί

    4) Οι αμπελουργοί σε περίπτωση που επιθυμούν να παράξουν οίνο για ιδιοκατανάλωση οφείλουν να υποβάλλουν και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.

    5) Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής.
    Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στην εν λόγω Δ.Α.Ο.Κ, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.
    Σας εφιστούμε την προσοχή ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.

    6) Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 2017/273 στις παρακάτω περιπτώσεις δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία:
    α) περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.=

    ΠΙΝΑΚΑΣ 1
    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
    ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
    (ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) ΠΡΟΣΤΙΜΟ
    1- 10 200 €
    10,1 - 30 500 €
    30,1 - 50 1.000 €
    50,1 - 100 2.000 €
    άνω των 100 5.000 €

    β) περιπτώσεις υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο.

    ΠΙΝΑΚΑΣ 2
    ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
    ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΥΓΚΟΜΕΙΣΘΗΣΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
    ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
    (ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ) ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ
    1-5 ημέρες 6-15 ημέρες

    έως 1.000 50 € 100 €
    από 1.000,1 έως 10.000 200€ 500€
    από 10.000.1 έως 50.000 300 € 700 €
    από 50.001 έως 100.000 500 € 1.000 €
    άνω των 100.000 700 € 1.500€

    7) Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).

    8) Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως
    «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η
    εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013).


    Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Π. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

  • ΚΕΟΣΟΕ: Ο πρώιμος τρύγος στην Ισπανία ανησυχεί τους παραγωγούς για τις τιμές
    ΚΕΟΣΟΕ: Ο πρώιμος τρύγος στην Ισπανία ανησυχεί τους παραγωγούς για τις τιμές
    Η έναρξη της συγκομιδής του 2019 πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου στη νότια Ισπανία, δύο εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Παρά την προβλεπόμενη πτώση των όγκων για το τρέχον έτος, οι παραγωγοί ανησυχούν ήδη για την καθοδήγηση των τιμών την επόμενη περίοδο.

    Μεγάλη μείωση των όγκων στην Castilla La Mancha

    Οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την πρόωρη ωρίμαση των σταφυλιών φέτος στους ισπανικούς αμπελώνες. Έτσι, στη νότια περιοχή του Montilla-Moriles, η συγκομιδή άρχισε στις 20 Ιουλίου, ενώ στην επαρχία της Ciudad Real, ο σημαντικός συνεταιρισμός El Progreso στο Villarrubia de los Ojos σχεδιάζει να ξεκινήσει η συγκομιδή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και πάλι δύο εβδομάδες νωρίτερα από το 2018. Στη συνέντευξή του για τον αντίκτυπο της ξηρασίας στα αμπέλια φέτος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού - μέλος του ομίλου Vidasol που παράγει 1,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου ανά έτος - δήλωσε ότι «τα σταφύλια ήδη υποφέρουν και αναμένουμε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 30%».

    Εκτός από την ξηρασία, οι αμπελώνες της Castilla La Mancha έχουν επηρεαστεί από πολλούς κινδύνους φέτος, συμπεριλαμβανομένων των χαλαζοπτώσεων και των παρασιτικών επιθέσεων, καθώς επίσης και από την έλλειψη νερού που απασχολεί επί του παρόντος τους παραγωγούς. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (ASAJA) του Ciudad Real, Pedro Alcolea, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι η απουσία βροχοπτώσεων επηρεάζει σημαντικά το 40% του μη αρδευόμενου αμπελώνα. "Εάν δεν υπάρξει βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες, η μείωση της συγκομιδής θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική."

    Ζητούνται μέτρα διαχείρισης

    Παρ 'όλα αυτά, η σημαντική μείωση της παραγωγής κρασιού φέτος δεν σημαίνει αύξηση των τιμών. Η συγκομιδή (και των μούστων συμπεριλαμβανομένων) το 2018 ανήλθε περίπου στα 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με πλεόνασμα 12 με 15 Mhl, σε συνδυασμό με πτώση κατά 5% των εξαγωγών χύμα οίνου κατά τους πρώτους δέκα μήνες της περιόδου. Τα αποθέματα ήταν αυξημένα κατά 23% στα τέλη Μαΐου με όγκο ρεκόρ περίπου στα 42 Mhl.

    Στο πλαίσιο αυτό, διάφοροι επαγγελματικοί φορείς ζητούν από τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν μέτρα ρύθμισης της αγοράς, ώστε να εξομαλυνθούν οι διακυμάνσεις της παραγωγής και συνεπώς των τιμών.

    Στις 20 Ιουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας της περιφέρειας Castilla La Mancha ήταν δεκτικός στις προσκλήσεις των φορέων και υποσχέθηκε να ζητήσει από τον Υπουργό Γεωργίας σε εθνικό επίπεδο να αποσύρει μέρος της παραγωγής οίνου εάν η συγκομιδή είναι πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, γεγονός που αποτελούσε αίτημα των αγροτικών οργανώσεων.

    Από την πλευρά του, ο περιφερειακός υπουργός πιστεύει ότι αυτό το μέτρο θα στείλει «ένα μήνυμα στους οινοπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς ότι πρέπει να ελέγχουν τις αποδόσεις και να μην συλλέγουν σταφύλια κάτω των 9 βαθμών. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασύμμετρο όσον αφορά τις ανακοινώσεις σχετικά με τις δυνατότητες παραγωγής. Παράλληλα, οι γεωργικές οργανώσεις ζητούν έναν νέο νόμο για τους αμπελώνες και το κρασί της Castilla La Mancha που θα προσαρμόζει τον όγκο που παράγεται σε κάθε συγκομιδή. Στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει αντισταθμιστική ενίσχυση για τους αμπελώνες που καλλιεργήθηκαν χωρίς άρδευση υποσχέθηκε ο περιφερειακός υπουργός, ενώ ένα μέτρο για την αποθεματοποίηση δεν εγκρίθηκε από την Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου στο πλαίσιο του εθνικού διεπαγγελματικού τομέα, που συγκεντρώνει τους παραγωγούς και τους φορείς εμπορίου.

    Αύξηση της χωρητικότητας δεξαμενών

    Ο συνεταιρισμός El Progreso ολοκληρώνει τις εργασίες επέκτασης στο οινοποιείο του «για να έχει περισσότερη ευελιξία». Πραγματοποιεί επενδύσεις με την Vinati, η οποία επιχορηγεί έργα μεταποίησης και εμπορίας που βελτιώνουν την απόδοση των οινοποιείων, ενώ τα έργα αυξάνουν την δυναμικότητα του οινοποιείου κατά περίπου 1 εκατομμύριο εκατόλιτρα.

    Αυτή η μεγαλύτερη χωρητικότητα για τη παραλαβή της συγκομιδής, κάνει τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Jes?s Juli?n Casanova, να είναι αισιόδοξος για την πορεία της επόμενης συγκομιδής: «Είμαστε μια χαρά, αφού η διάθεση των χύμα οίνων πήγε καλά. Δεν είχαμε πρόβλημα ρευστοποίησης της συγκομιδής και έχουμε τη δυνατότητα να παραλάβουμε την επόμενη συγκομιδή, η οποία θα είναι χαμηλότερη, με άνετο τρόπο. Ήδη πωλούμε τα κρασιά σε επίπεδο 10% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Αντίθετα αν και δηλώνει ότι είναι «πολύ νωρίς να προβούμε σε εικασίες» σχετικά με μια πιθανή πτώση των τιμών, ο Πρόεδρος των νέων αγροτών υποστηρίζει ότι υπάρχει «πολύ απούλητο κρασί και είναι πιο επείγουσα από ποτέ η λήψη μέτρων».

    Η γνώμη του απηχεί στο πλαίσιο διεκδικήσεων της γεωργικής οργάνωσης UPA, η οποία αναφέρει ότι «είναι επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα». Διαφορετικά, η ένωση υποστηρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος «οι τιμές αυτή τη σεζόν και τα επόμενα χρόνια, να μειωθούν όπως συνέβη στο παρελθόν». Εάν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, πολλοί παραγωγοί θα μπορούσαν να επιλέξουν «μια ριζική αλλαγή υπέρ άλλων καλλιεργειών. Αυτό συμβαίνει ήδη», καταλήγει η οργάνωση UPA.

    Πηγή: neapaseges.gr

  • ΑΝ.ΟΛ.: Πρόσκληση οινοποιών Ν. Ηλείας σε συνάντηση εργασίας
    ΑΝ.ΟΛ.: Πρόσκληση οινοποιών Ν. Ηλείας σε συνάντηση εργασίας

    Συνάντηση εργασίας με τους οινοποιούς του Νομού Ηλείας διοργανώνει η Αναπτυξιακή Ολυμπίας, στα πλαίσια της υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος LEADER την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 11.00 π.μ. στα Γραφεία της εταιρείας στα Κρέστενα. Στην συνάντηση έχει κληθεί να συμμετάσχει και το Επιμελητήριο Ηλείας.

    Η συνάντηση γίνεται με την ευκαιρία δύο πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η εταιρεία στα πλαίσια του Προγράμματος LEADER και αφορούν στους οινοποιούς.

    Συγκεκριμένα το πρώτο είναι ένα Διατοπικό Σχέδιο με θέμα "οι Δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου" στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Αναπτυξιακές Εταιρείες της Πελοποννήσου.

    Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η ανάδειξη των Πελοποννησιακών Οίνων, η προώθηση του οινοτουρισμού και η ανάπτυξη των δρόμων του κρασιού στην περιοχή μας, η γευσιγνωσία στα οινοποιεία και η σύνδεση του οίνου με τον γαστρονομικό τουρισμό γενικότερα.

    Το δεύτερο θέμα της συνάντησης είναι η 1η Προκήρυξη του Τοπικού Προγράμματος για ιδιωτικά έργα, στα πλαίσια της οποίας έχει προκηρυχθεί η Υποδράση 19.2.7.3 με τίτλο, "Συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας και τη κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων καθώς και για την ανάπτυξη και/ή την εμπορία τουριστικών υπηρεσιών, που συνδέονται με τον αγροτουρισμό".

    Στα πλαίσια της υποδράσης χρηματοδοτούνται ενέργειες συνεργασίας μεταξύ ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων και επομένως ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις των οινοποιείων του Νομού.

    Στη συνάντηση θα παρουσιασθούν οι παραπάνω δράσεις και θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους από τους οινοποιούς.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΔΠ

    ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς