Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 12:05

Και το ελαιόλαδο μέσα από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πέρα από την βιομηχανική τομάτα και την Κορινθιακή σταφίδα, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας δραστηριοποιείται και στο ελαιόλαδο, ως αναγνωρισμένος φορέας διαχείρισης των προγραμμάτων που αφορούν το ελαιόλαδο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος «… οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να περάσουν το λάδι μέσα από την ομάδα παραγωγών. Στις 9 Οκτώβρη έχουμε και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και καλούμε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νόμου να έρθουν, να συζητήσουμε για το λάδι, να το περάσουν μέσα από την οργάνωση μας, έτσι ώστε να κρατήσουμε το πρόγραμμα Ε.Ο.Φ . Πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να στηρίξουν την ομάδα, αλλά εκείνο που λέμε, είναι ότι το λάδι πρέπει να περάσει μέσα από την ομάδα. Να κάνουμε κι εμείς ένα πρόγραμμα και τα λεφτά να μην πηγαίνουν σε άλλους νομούς» σημείωσε ο κ. Βαλιανάτος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 20:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα
    Ελαιόλαδο: Νέες εκτιμήσεις της παγκόσμιας παραγωγής – Προβλέψεις για την Ελλάδα

    Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Τα μειωμένα αποθέματα τέλους της εμπορικής περιόδου 2023/24 αναμένεται να επαρκέσουν έστω και οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις στις αγορές, αλλά και επιβραδύνοντας το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

    Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ένας φορέας από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση την ελαιοπαραγωγή, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο, που δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα.

    Αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, ο Σεπτέμβριος, με τις αναμενόμενες ευεργετικές κατά τα άλλα βροχές μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη δακοπροσβολή στους ελαιώνες γι’ αυτό και απαιτείται η εγρήγορση των ελαιοπαραγωγών, σε συνεργασία με τους γεωπόνους και τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

    Οι νέες προβλέψεις

    Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

    Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) έχει ως εξής:

    • Ισπανία 1.300 – 1.500
    • Τουρκία 300 – 320
    • Ελλάδα 230 – 290 (250)
    • Τυνησία 260 – 280
    • Ιταλία 180 – 200
    • Πορτογαλία 160 – 180
    • Μαρόκο 110 – 140
    • Συρία 90 – 100
    • Λοιπές 550 – 650
    • Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200

    Η παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

    «Μετά από τρία ταραγμένα χρόνια ξηρασίας και αντίξοων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται -εκτός καταστροφικού συγκλονιστικού απροόπτου της τελευταίας στιγμής- να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα», εκτιμά η 4Ε.

    Υποχώρηση των τιμών ελαιολάδου

    Λογικά, λοιπόν, οι τιμές πρώτης ύλης (χονδρική, βυτίου ex-work) αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Μία τιμή παραγωγού μεταξύ των 5 ευρώ/κιλό – 5,5 ευρώ/κιλό για τα μέσης ποιότητας έξτρα παρθένα θα μπορούσε να θεωρηθεί «λογική» υπό τις παραπάνω συνθήκες. Ενδεικτικά, η τιμή παραγωγού (βυτίο στην πόρτα του ελαιοτριβείου) ξεκίνησε από 9 ευρώ/κιλό και έφτασε να πωλείται στα 7 ευρώ/κιλό – 7,5 ευρώ/κιλό

    Το μεγάλο «στοίχημα» για το ελαιόλαδο

    Ωστόσο, ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, μεταξύ 30 και 40%, να «μεταναστεύσει» σε ανταγωνιστικά σπορέλαια ή και να περιορίσει τις διάφορες χρήσεις στη μαζική αλλά και στην οικιακή εστίαση.

    Το μεγάλο «στοίχημα» του ελαιολάδου, σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), είναι να επανακάμψει αυτή η κατανάλωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Διαφορετικά η ανισορροπία με το πλεόνασμα της προσφοράς θα τείνει να πιέζει πτωτικά τις τιμές παραγωγού. Γι’ αυτό λοιπόν η αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής, όπως και οι δράσεις προώθησης της κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία όλου του κλάδου και προς το συμφέρον και των ελαιοπαραγωγών.

    Το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ελαίων και λιπών. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ όλων των ελαιοπαραγωγικών χωρών, των εμπλεκομένων της αλυσίδας αξίας και των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει η 4Ε.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός
    Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τους παραγωγούς να μετρούν τις πληγές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ύστερα από πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, συνάντηση των σταφιδοπαραγωγών όπου συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν τη νέα εσοδεία της σταφίδας.

    Όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, η φετινή παραγωγή είναι πολύ ποιοτική ωστόσο όμως οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του καρπού.

    «Συζητήσαμε για τη νέα σοδειά που περιμένουμε. Επίσης ετοιμάζουμε τις αποθήκες μας, που θα ανοίξουν περίπου στις 15 Αυγούστου. Φέτος η ποιότητα της σταφίδας είναι πάρα πολύ καλή, η ποσότητα είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα. Όλα αυτά τα συζητάμε με τους σταφιδοπαραγωγούς, θα προγραμματίσουμε ένα ταξίδι στον ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς εμείς επιμένουμε στην άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα.

    Πήγαμε και στην Παναιγιάλειο Ένωση, όπου έχουμε υπογράψει σύμβαση, βλέπουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλή τιμή για την σταφίδα, μακάρι να πάει έτσι γιατί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μαρτύρησε, ήταν ήρωες οι παραγωγοί γιατί καλλιεργούσαν κάτω του κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

    Συζήτηση έγινε και με τους ελαιοπαραγωγούς για το πρόγραμμα ΕΟΦ.

    Ζημιές και στη βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα

    Επιπλέον ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφερόμενος βιομηχανική τομάτα, επεσήμανε πως «…συνεχίζεται και από τα δυο εργοστάσια αλλά κι εκεί έχουμε μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα.

    Επιμένουμε να έρθουν γρήγορα τα πορίσματα και για την τομάτα και για την σταφίδα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος, υπενθυμίζοντας στην κεντρική εξουσία πως «… και ο νομός Ηλείας ανήκει στην Ελλάδα».

    Omada Paragogon 2

    Omada Paragogon 3

  • Ηλεία: Η χαμηλή ροή του νερού “απειλεί” την παραγωγή της βιομηχανική τομάτας εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών
    Ηλεία: Η χαμηλή ροή του νερού “απειλεί” την παραγωγή της βιομηχανική τομάτας εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ενώ τα συμφωνητικά με τα εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στο νομό έχουν ήδη υπογραφεί, το πρόβλημα του νερού δημιουργεί πονοκέφαλο στους τοματοπαραγωγούς, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες απαιτούν έντονο πότισμα για την σωστή ανάπτυξη του προϊόντος αλλά στο διάστημα αυτό η ροή του νερού είναι ιδιαίτερα μειωμένη.

    Το γεγονός αυτό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος φαίνεται ότι αποτελεί και το μοναδικό πρόβλημα στους κόλπους των παραγωγών καθώς μέχρι αυτή την στιγμή το προϊόν φαίνεται να εξελίσσεται εξαιρετικά χωρίς να έχει προσβληθεί από ασθένειες.

    valianatos intro

    «Με την βιομηχανική τομάτα αυτή την στιγμή πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά από εκεί και πέρα αυτό που μας επηρεάζει είναι το θέμα του νερού. Το νερό έχει χαμηλή ροή και αυτό επηρεάζει πολύ το προϊόν διότι μέχρι και τις 15-20 Ιουλίου χρειάζεται πολύ νερό. Εμείς είμαστε κοντά στους αγρότες και προσπαθούμε να μην κοπεί το νερό έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και να κυλήσουν όλα ομαλά. Εύχομαι αυτό να επιτευχθεί για το συμφέρον των τοματοπαραγωγών.

    Με τα εργοστάσια έχουμε προχωρήσει στα συμφωνητικά, από εκεί και πέρα από την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε και με τα παιδιά που θα ασχοληθούν με τα γραφειοκρατικά και πιστεύω ότι μέχρι τις 15-20 Ιουλίου θα ανοίξουν τα εργοστάσια» επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος.

  • Χρ. Βαλιανάτος σε Κων. Τσιάρα : «Καλή επιτυχία κ. υπουργέ στα νέα σας καθήκοντα αλλά μην ξεχάσετε την Ηλεία»
    Χρ. Βαλιανάτος σε Κων. Τσιάρα : «Καλή επιτυχία κ. υπουργέ στα νέα σας καθήκοντα αλλά μην ξεχάσετε την Ηλεία»

    Με μια επιστολή προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα, θέλησε να ευχηθεί για τα νέα του καθήκοντα και για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, θέτοντας παράλληλα προ των ευθυνών του τον κ. Τσιάρα, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία στον αγροτικό τομέα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βαλιανάτος στην επιστολή του, το 70 % του εισοδήματος της Ηλείας προέρχεται από τους αγρότες, γεγονός για το οποίο πρέπει να έχει γνώση ο νέος υπουργός, για την ορθή λήψη των αποφάσεών του.

    Αναφερόμενος ενδεικτικά, σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του νομού, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, προέβη επιγραμματικά στα εξής:

    • ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ
    • Κόστος παραγωγής
    • Οργάνωση και ενδυνάμωση των Ομάδων Παραγωγών
    • Σωστή λειτουργία των ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ
    • Εκκαθαρίσεις συνεταιριστικών οργανώσεων
    • Αποζημιώσεις παρελθόντων ετών

    Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Βαλιανάτος εκφράζει την πρόθεσή του στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα, να τον ενημερώσει λεπτομερώς για όλα αυτά τα προβλήματα σε μια συνάντηση δια ζώσης.

  • Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές - Και πάλι πρόεδρος ο Χ. Βαλιανάτος
    Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές - Και πάλι πρόεδρος ο Χ. Βαλιανάτος

    Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν χθες, οι αρχαιρεσίες στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, για την εκλογή νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου.

    Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια περίοδο στην διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί βρίσκονται συνεχώς στα χωράφια τους, το ενδιαφέρον που επέδειξαν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει την έως τώρα προσπάθεια του προέδρου Χρήστου Βαλιανάτου , ο οποίος και για την επόμενη τετραετία θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας ενώ όπως σημείωσε μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr «… συνεχίζουμε για το συμφέρον των αγροτών, θα είμαστε μπροστά στα προβλήματά τους για τα επόμενα 4 χρόνια. Σε αυτό οι αγρότες θέλω να είναι σίγουροι».

    Αντιπρόεδρος του Δ.Σ εξελέγη ο Σωτήρης Κακαλέτρης, γραμματέας ο Γιώργος Αχαμνός, ταμίας ο Θανάσης Ανδριόπουλος και μέλος του ΔΣ ο Παναγιώτης Νάνος.

    Σε ό,τι αφορά την σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου, πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Λαγκαδινός, αναπληρωτής ο Αντώνης Παπαδόπουλος και μέλος ο Ηλίας Βλασσόπουλος, με την θητεία των οργάνων είναι τετραετής.

  • Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο
    Το λάδι «σέρνει» τον χορό της ακρίβειας: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του μέσα σε έναν χρόνο

    Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι Έλληνες καταναλωτές για να πληρώνουν ακόμα και ένα λίτρο λάδι, αφού τα τελευταία χρονιά η ανοδική πορεία της τιμής του δεν έχει τέλος.

    Η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο πληθωρισμό, με το λάδι να καταγράφει θλιβερή πρωτιά αγγίζοντας μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 67%.

    Ειδικότερα, φέτος το ελαιόλαδο πωλείται ακόμα και 14 ευρώ με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φτάνει έως και τα €22,60 ενώ πριν από 2 χρόνια, κάποιος το έβρισκε 8,50 και 4 χρόνια πριν 10 ευρώ φθηνότερα!

    Τσιμπημένος και ο οβελίας

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα», που θα περιέχει αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι ενώ στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπει και το «Καλάθι του Νονού».

    «Το πασχαλινό καλάθι φαίνεται ότι θα έχει τις ίδιες ή και καλύτερες τιμές με πέρυσι αυτή είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή!» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

    Ο οβελίας φαίνεται πάντως ότι φέτος θα είναι τσιμπημένος σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

    «Με τη σημερινή τιμή αγοράς είναι στα 13,90 €, εάν συνεχιστεί αυτό το μικρό Safari που γίνεται θα φτάσει στα 14,50 0 15 € το αρνί» ανέφερε στο OPEN, κρεοπώλης.

    Η τιμή στο κατσίκι φαίνεται να μην παρουσιάζει αύξηση, σύμφωνα με το κρεοπωλείο.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς