Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 22:17

Αραμπατζή: Φρούτα, λαχανικά και γάλα στα σχολεία για να «χτίσουμε» σωστές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά

Γράφτηκε από
Ad Slot

«Δέσμευση της Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη να αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια στο σύνολό τους»

«Έχουμε επισημάνει ως Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ότι μέλημά μας είναι η αξιοποίηση και απορρόφηση όλων των διαθέσιμων, ευρωπαϊκών κονδυλίων στο σύνολό τους. Ένα από αυτά είναι το διατροφικό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία της χώρας, τη διανομή των οποίων προετοιμάζουν ήδη οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για το νέο τριετές πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας «τρέχει» για 2η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα, παρότι τα κονδύλια ήταν διαθέσιμα από το 2015 αλλά δυστυχώς δεν απορροφήθηκαν από την απελθούσα Κυβέρνηση χάνοντας πολύτιμους πόρους», τόνισε σήμερα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατά την επίσκεψη της στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου όπου υλοποιείται, μεταξύ 828 Δημοτικών της χώρας, το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

arampatzi geumata1

«Πρόκειται για μια σημαντική δράση – υπογράμμισε η Υφυπουργός – που δεν αποτελεί επισιτιστικό πρόγραμμα αλλά δράση διαμόρφωσης σωστών διατροφικών συνηθειών για τα παιδιά. Είναι γνωστό ότι δυστυχώς η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία ενώ έχει παρατηρηθεί και σε επίπεδο ΕΕ ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αλατιού και λίπους παρουσιάζεται αυξημένη. Τέτοια προγράμματα συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να υιοθετήσουν την αξία των υγιεινών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους και σε συνδυασμό με την άσκηση να «χτίσουν» υγιή πρότυπα διαβίωσης» ανέφερε. Και εξήγησε ότι «εκτός από τη διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει και συνοδευτικές δράσεις όπως σεμινάρια, ημερίδες με σκοπό τόσο τη διάχυση του μηνύματος όσο και την αξιολόγηση της εμπέδωσής του στα παιδιά».

Η κ. Αραμπατζή ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου όπου δάσκαλοι και μαθητές, διατηρούν δικό τους κήπο με λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα για να γνωρίσουν τα παιδιά των πόλεων την παραγωγική διαδικασία και την προέλευση των τροφίμων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 20:06

Σχετικά Άρθρα

  • Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος
    Νικολακόπουλος: Μείωση του πλαφόν στρεμματικής ενίσχυσης και παράταση στην παράδοση του προϊόντος

    Συνάντηση με Υφ. Αγροτικής ανάπτυξης Δίον. Σταμενίτη της Ο.Π. Αμαλιάδας παρουσία Α. Νικολακόπουλου

    Συζητήθηκαν ακόμα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ – το εργόσημο κλπ - Πραγματική και άμεση στήριξη των παραγωγών μας ζητά ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

    Με σκοπό να συζητηθούν βασικά ζητήματα σε ότι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα και προβλήματα των καλλιεργητών μας, έγινε χθες η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και Σωτήρη Κακαλέτρη. Στην ίδια συνάντηση ήταν παρών και ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα αυτών των προβλημάτων συνέβαλε ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα και με ουσιαστικό τρόπο η συγκεκριμένη συνάντηση.

    Το πρώτο θέμα που έθεσαν τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών ήταν το θέμα του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας· που σήμερα αυτό προσδιορίζεται στα 150 κιλά και όπως αναφέρθηκε το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι παραγωγοί της σταφίδας.

    Ο κ. Σταμενίτης υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα με τη μείωση του πλαφόν ενώ υποσχέθηκε σε άλλο αίτημα της Ομάδας Παραγωγών να δώσει και παράταση όσον αφορά την παράδοση των στρεμματιάτικων, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ισχύει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι θα δοθεί παράταση πέραν της συγκεκριμένης ημερομηνίας ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί μας.

    Άλλο βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις οργανώσεις παραγωγών με τα οποία -ως γνωστόν- οι τελευταίοι διευκολύνονται όσον αφορά το πρωτογενές υλικό με το οποίο προχωρούν τις καλλιέργειές τους. Σύμφωνα με τα όσα συζήτησαν και επειδή δεν έχει προχωρήσει φέτος κανένα από αυτά τα προγράμματα, υπάρχει ο κίνδυνος να μην τύχουν των ανάλογων χρηματοδοτήσεων οι καλλιεργητές και για αυτό εκφράσθηκε ανησυχία.

    Ωστόσο έλαβαν και εδώ τη διαβεβαίωση του κ. Σταμενίτη ότι ανεξαρτήτως της πορείας αυτών των επιχειρησιακών προγραμμάτων κανένας αγρότης καλλιεργητής δεν πρόκειται να χάσει των ενισχύσεων από τα επιχειρησιακά προγράμματα έτσι ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσει τις καλλιέργειες του.

    ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

    Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν και η εγρήγορση από πλευράς ΕΛΓΑ αλλά και η τροποποίηση του Ασφαλιστικού Οργανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα αποζημιώσεων των παραγωγών. Ειδικότερα ετέθη το θέμα των καθυστερήσεων καθώς εκκρεμούν αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν γίνει από τον καύσωνα του καλοκαιριού, σε σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα και σε διάφορες μορφές κηπευτικών. Και εδώ υπήρξε η θετική απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, αφού και ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και θα επισπευθεί όσο καλύτερα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Τέλος τέθηκε το θέμα του εργόσημου, ένα ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα που επίσης απασχολεί τους αγρότες και το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τη διαδικασία της υλοποίησης του και εν τέλη της εφαρμογής του.

    Για όλα τα παραπάνω ο Ηλείος Υφυπουργός, Ανδρέας Νικολακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες μας πραγματικά είτε με τη μείωση του πλαφόν για την στρεμματική ενίσχυση είτε με την παράταση παράδοσης του προϊόντος ή με την περαιτέρω ενίσχυση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και την ερχόμενη αγροτική περίοδο. Δήλωσε ακόμα ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα του εργοσήμου ενώ για τον ΕΛΓΑ επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν συγκεκριμένες λειτουργίες έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πολύ πιο άμεσα και στη βάση μίας διευρυμένης εικόνας για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της περιοχής μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων
    Αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της ευλογιάς των προβάτων

    Απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βόσκηση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από σύσκεψη περιφερειαρχών και παραγωγικών φορέων με τον ΥπΑΑΤ

    Κώστας Τσιάρας: Τα μέτρα είναι αναγκαία για τον περιορισμό της ζωονόσου, όπως έγινε και με την πανώλη

    Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

    Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.

    Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

    Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.

    Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.

    Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.

    Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.

    Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

    Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

    Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.

    Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.

    Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας
    Σταμενίτης: Επενδύουμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα των νησιωτικών περιοχών της χώρας

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές, επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027».

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Αιγαίου.

    Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, εκπρόσωπος του βουλευτή, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Αναστασία Αντωνέλλη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχη Βέρρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης.

    Παρουσιάσεις στη θεματολογία της εκδήλωσης είχαν ο Γενικός Γραμματέας του Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και ο Γεν. Δντης της ΕΤΑΛ, κ. Αναστάσιος Περιμένης.

    Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τη σημασία αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης τόνισε: «Τα νησιά μας, και συνολικά οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικό να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και ειδικά τους πόρους που διατίθενται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και των παραγωγών μας».

    Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι όπως τόνισε, εξασφαλίστηκαν μέσα από την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Ενώ συμπλήρωσε, ότι το ζητούμενο μέσα από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ, είναι στη βάση ρεαλιστικών στόχων, να προωθηθούν με ισόρροπο τρόπο μεταρρυθμίσεις για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία του αγροδιατροφικού μας συστήματος.

    Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με επικεφαλής τον Υπουργό, κ. Τσιάρα, εργάζεται στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πρωτογενή Τομέα, έχοντας ως τελικό προορισμό τον παραγωγικό μετασχηματισμό του, στόχος που συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και επιδιώκοντας συνολικά την αλλαγή τρόπου που βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και υπηρετούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Ικανοποίηση Ν. Κοροβέση για την ένταξη του δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»
    Π.Ε. Ηλείας: Ικανοποίηση Ν. Κοροβέση για την ένταξη του δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»

    Την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς τον πρώην Πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ και νυν Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Γλούμη – Ατσαλάκη για την ένταξη των δημοτικών σχολείων του δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» για το έτος 2024-2025 εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η υλοποίηση του προγράμματος στον δήμο Ζαχάρως αφορά της τα Δημοτικά σχολεία της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Γιαννιτσοχωρίου και του Κακοβάτου.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Κοροβέσης, τον περασμένο Φεβρουάριου είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Γλούμη – Ατσαλάκη ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν τότε, ήταν και η προοπτική ένταξης του δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα, με τον πρώην Πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ και νυν Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, να δεσμεύεται τότε, πως η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, θα γίνει πράξη.

    Πλέον, οι μαθητές των συγκεκριμένων σχολείων θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του προγράμματος που συνολικά περιλαμβάνει 55.000 μερίδες γευμάτων το χρόνο και, σε βάθος τριετίας, θα φτάσει τις 165.000 μερίδες, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Διαγωνισμού από τον ΟΠΕΚΑ.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι όταν μπορούμε να δίνουμε λύσεις στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν παιδιά. Τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την διάρκεια συνάντησης που είχα με τον κ. Γλουμή – Ατσαλάκη, του είχα τονίσει την ανάγκη τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου Ζαχάρως να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν καρπούς, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

    Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η στήριξη των συμπολιτών μας και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίσω την διεκδίκηση και τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ένταξη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»
    Ένταξη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ζαχάρως στα «Σχολικά Γεύματα»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Οι προσπάθειές μας έπιασαν τόπο»

    Υπεγράφη η 3335/3-10-2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που αφορά την “Υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2024-2025″.

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στο πρόγραμμα εντάσσονται τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ζαχάρως, δηλαδή της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Γιαννιτσοχωρίου και του Κακοβάτου.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε προτεραιότητα του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, κατά τις συναντήσεις του με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ώστε οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.

    Το πρόγραμμα διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές απευθύνεται στα δημοτικά σχολεία της Ζαχάρως, της Φιγαλείας, του Κακοβάτου και του Γιαννιτσοχωρίου, για τις σχολικές περιόδους 2024-2025, 2025-2026 και 2026-2027. Περιλαμβάνει 55.000 μερίδες γευμάτων το χρόνο και, σε βάθος τριετίας, θα φτάσει τις 165.000 μερίδες, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Διαγωνισμού από τον ΟΠΕΚΑ.

    Ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ανέφερε: «Οι προσπάθειές μας έπιασαν τόπο. Σας ανακοινώνω επίσημα ότι σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας, δηλαδή στη Ζαχάρω, τη Φιγαλεία, το Γιαννιτσοχώρι και το Κακόβατο, εντάσσονται 350 ζεστά σχολικά γεύματα την ημέρα. Προσφέρονται, δηλαδή, 55.000 γεύματα κάθε έτος για τους μικρούς μας μαθητές, φτάνοντας σε τρεις σχολικές χρονιές τα 165.000 γεύματα.

    Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, την τέως υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και ιδιαιτέρως τον τέως Πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ και νυν Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Γλούμη – Ατσαλάκη, για τη συνεργασία που είχαμε και για το θετικό αυτό αποτέλεσμα.

    Βασικός μας στόχος είναι η μέγιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, ώστε να δυναμώσουμε την κοινωνική μας πολιτική, προσφέροντας δυνατότητες στους συμπολίτες μας και, ιδιαίτερα, στους μαθητές μας που αποτελούν προτεραιότητα. Το αποδεικνύουμε καθημερινά καλύπτοντας τις ανάγκες τής εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλους τους τομείς.

    Επικεντρωνόμαστε στην καθημερινότητα του πολίτη κι ενδυναμώνουμε με κάθε τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Για εμάς, είναι πρωταρχικής σημασίας η υποστήριξη του εκάστοτε συμπολίτη μας σε όλα τα επίπεδα. Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-77-1.1 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027
    Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-77-1.1 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027

    31 εκατ. ευρώ για ίδρυση Ομάδων Παραγωγών

    Κώστας Τσιάρας: Ενισχύουμε τα συνεργατικά σχήματα για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνεται η έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για τη Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της Γεωργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027- ύψους 31 εκ. ευρώ.

    Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/), από την Παρασκευή 09 Αυγούστου 2024 και ώρα 10:00 πμ έως και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 17:00. Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών – κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν ή να συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής».

    Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

    Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:

    • 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
    • 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
    • 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση
    • Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη
    • Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000,00 €.

    Σημειώνουμε ότι, ειδικά για ομάδες παραγωγών που έχουν ιδρυθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο 2023, αυτές πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση στήριξης πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυσή τους, αλλιώς θα χάσουν το πρώτο έτος μετά την αναγνώρισή τους. Θα οριστικοποιήσουν έγκαιρα την αίτηση και ακολούθως θα δύναται αυτή να τροποποιηθεί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Στην Ηλεία ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κέλλας για την πανώλη – “Πρώτα θα κλείσει ο κύκλος της ζημιάς και μετά οι αποζημιώσεις”
    Στην Ηλεία ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κέλλας για την πανώλη – “Πρώτα θα κλείσει ο κύκλος της ζημιάς και μετά οι αποζημιώσεις”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας ύστερα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο.

    Το θέμα της πανώλης απασχόλησε και την χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας, ύστερα από τα τελευταία κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο νομό, παρουσία του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστου Κέλλα , του Γεν. Γραμ. Γεωργίου Στρατάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

    Αμέσως μετά, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνεται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού , δημιουργώντας δύο ζώνες προστασίας, μια 3 χλμ. πέριξ της περιοχής των κρουσμάτων και μια ζώνη επιτήρησης 10 χλμ..

    Kellas 2

    Όπως σημείωσε μάλιστα, οι κτηνίατροι αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την ζώνη προστασίας και να προσχωρήσουν στον κλινικό έλεγχο των ζώων στη δεύτερη ζώνη. «Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό την πανώλη και να την εκριζώσουμε από τη χώρα μας, γιατί η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον αγροτικό τομέα» σημείωσε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας πως έχει δοθεί παράταση μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στην απαγόρευση διακίνησης όλων των αμνοεριφίων σε όλη την χώρα και για οποιοδήποτε λόγο, με στόχο τον περιορισμό της νόσου, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα είναι αυστηρά και δημιουργούν προβλήματα αλλά επιβάλλεται να εφαρμοστεί κάθε μέτρο που θα λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

    Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των πληττόμενων κτηνοτρόφων σημείωσε πως προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα ΚΥΑ όμως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζημιάς και να περιοριστεί η νόσος έτσι ώστε σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

    Τέλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την πιθανότητα ανατιμήσεων στην αγορά αμνοεριφίων υπογραμμίζοντας πως: «Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έλλειψη στα αμνοερίφια αλλά είναι θέμα ημερών και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να επιτραπούν οι μετακινήσεις των αμνοεριφίων».

    Kellas 3

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, στάθηκε στον αγώνα που δίνουν το διάστημα αυτό οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας και την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολή αυτή συγκιρία, θίγοντας επίσης στον υφυπουργό το θέμα των γρήγορων και υψηλών αποζημιώσεων για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ξανασταθούν στα πόδια τους. «… διότι πραγματικά αυτό που γίνεται τώρα είναι σοκ για εκείνους. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι χωρίς τα αυστηρά αυτά μέτρα, δεν θα μπορέσει να εκριζωθεί το πρόβλημα από εκεί που ξεκίνησε. Θερμή παράκληση και στους κτηνοτρόφους να έχουν υπομονή. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες καταστάσεις, όμως πρέπει να τις ξεπεράσουμε για να ελπίζουμε ότι η κτηνοτροφία θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Να επαναλάβω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ανθρώπινο παράγοντα».

    Kellas 4

    Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, αναφέρθηκε στο σχέδιο που ακολουθείται στην Δυτική Ελλάδα, το οποίο δεν διαφέρει από αυτό των άλλων περιοχών. «Ακολουθούμε ακριβώς τα πρωτόκολλα τα οποία ορίζουν τι κάνει ποιος και σε ποιά περίπτωση. Είμαστε προετοιμασμένοι διότι είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση από το υπουργείο και έχουμε δίπλα μας όλη αυτή την εβδομάδα που δρούμε επιχειρησιακά όλο τον κρατικό μηχανισμό, μαζί με τις δικές μας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Είναι συγκεκριμένες οι κινήσεις και από εκεί και πέρα ελέγχουμε την διαδικασία που αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 20 κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα και μέχρι αύριο θα φτάσουν άλλοι τόσοι. Μαζί με το δικό μας προσωπικό που θα έχουμε σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, περίπου 40 κλιμάκια. Πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι σε μικρό χρονικό διάστημα ότι δεν έχουμε εξάπλωση της νόσου. Επόμενο στάδιο είναι να καταφέρουμε να εξαφανιστεί η νόσος. Όλοι μαζί προσπαθούμε να το καταπνίξουμε. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 600-700 ζώα σε όλη την περιφέρεια και θέλουμε το κακό να σταματήσει εδώ».

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο