Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 18:35

Σταδιακή μετατόπιση του μοντέλου παραγωγής σε ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα με ταυτότητα

Γράφτηκε από
Ad Slot

Η γεωργία στην Ελλάδα βασίζεται σε μικρές, οικογενειακές μονάδες, ενώ η έκταση της Συνεταιριστικής οργάνωσης παραμένει σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα.

Σε Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μερίδιο αγοράς των ελληνικών γεωργικών συνεταιρισμών είναι μικρότερο από 20%. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός Οργανώσεων Παραγωγών ιδρύθηκε το 2019. Τα μικρά μεγέθη βαραίνουν την παραγωγικότητα ωστόσο προσφέρει και ευκαιρίες ανάπτυξης ποικιλίας και διαφοροποίησης προϊόντων και σε ορισμένες ορεινές περιοχές είναι η μόνη εφικτή δομή. Η ελληνική γεωργία απασχολεί περίπου 500.000 αγρότες, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού εργατικού δυναμικού, κερδίζοντας σχετικά χαμηλά εισοδήματα (κατά μέσο όρο το 73% του μέσου μισθού μακροπρόθεσμα). Το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης καλύπτεται από τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων και των μελών των οικογενειών τους.

Δεδομένου του μεγέθους του τομέα, σύμφωνα με την Έκθεση, οι επενδύσεις σε αποτελεσματικότερες μεθόδους παραγωγής, η προώθηση των οργανώσεων παραγωγών και των συνεταιρισμών και ο επαναπροσανατολισμός σε προϊόντα με υψηλότερη προστιθέμενη αξία θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον τομέα σε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και εξαγωγών. Το εμπορικό ισοζύγιο για τα γεωργικά προϊόντα είναι αρνητικό (-657,4 εκατ. ευρώ το 2018), αλλά το έλλειμμα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο με χώρες εκτός της ΕΕ, αλλά το ενδοκοινοτικό εμπόριο είναι αρνητικό. "Βασικός στρατηγικός στόχος για τον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής είναι να επικεντρωθεί στη σταδιακή μετατόπιση του μοντέλου παραγωγής σε ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα με ταυτότητα, των οποίων οι τιμές είναι υψηλότερες και όπου τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να ανταγωνιστούν ευνοϊκά", σημειώνεται.

Η προώθηση καλά οργανωμένων συλλογικών γεωργικών οργανώσεων (συνεταιρισμοί, ομάδες αγροτών) είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία για τη σύσταση ενός συστήματος συμβουλευτικής γεωργίας. Αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σχέσης μεταξύ των γεωργικών πρακτικών και της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αφενός, και ενός ευρέος φάσματος ρυθμιστικών προτύπων (σχετικά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την καλή γεωργική κατάσταση της γης, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων, υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων).

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 19:08

Σχετικά Άρθρα

  • Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια
    Η μελιτζάνα της Ηλείας, θύμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σαπίζει αδιάθετη στα χωράφια

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Την τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άμεσα η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραγωγή μελιτζάνας στην Ηλεία.

    Ο παραγωγός Κωνσταντίνος Χριστόπουλος από το Στρούσι, περιέγραψε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr τις συνέπειες που βιώνει η τοπική γεωργία λόγω του πολέμου, εξηγώντας πως η σύγκρουση έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στις εμπορικές συμφωνίες με την εγχώρια βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, η μελιτζάνα που παράγεται στην περιοχή προορίζεται για επεξεργασία σε μελιτζανοσαλάτα, σε εργοστάσιο στο Τραγανό, το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με ισραηλινές εταιρείες.

    melitzana 5

    Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου ότι τα φετινά συμφωνητικά “έκλεισαν” νωρίς και δεν θα πάρουν άλλο προϊόν, παρά μόνο κάποιες μικροποσότητες από άλλους καλλιεργητές.

    «Τώρα αυτό που μας είπανε είναι ότι έχουν κλείσει τα συμφωνητικά μας, τα οποία κάνουμε κάθε χρόνο με το εργοστάσιο και επειδή έτυχε να είμαστε καλοί παραγωγοί εμείς στο Στρούσι και τα κλείσαμε νωρίς τα συμφωνητικά, στην ουσία μας τιμωρούν και σταματάμε την συγκομιδή της καλλιέργειας. Βέβαια όλο αυτό έχει από πίσω του άλλη ερμηνεία και αυτή η ερμηνεία είναι ο πόλεμος που γίνεται στη Μέση Ανατολή καθώς αυτό το προϊόν πήγαινε στην βιομηχανία για μεταποίηση και για μελιτζανοσαλάτα για το οποίο έχουν σύμβαση με τους Ισραηλινούς.

    Αυτά τα αποτελέσματα του πολέμου ήρθαν και σε εμάς και αυτή τη στιγμή μένει το προϊόν στο χωράφι και σαπίζει.

    Έτσι, μας ενημέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα πάρουν άλλη μελιτζάνα, θα πάρουν κάποιες μικροποσότητες αυτή την εβδομάδα, από κάποιους καλλιεργητές που στην ουσία δεν έκλεισαν τα συμφωνητικά» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας πως σε προηγούμενες χρονιές η συγκομιδή συνεχιζόταν μέχρι και τον Νοέμβριο.

    «Κι άλλες χρονιές βάζαμε μελιτζάνα και την έπαιρναν μέχρι και τέλος Οκτώβρη ενώ πέρυσι δίναμε μέχρι τέλος Νοέμβρη. Φέτος δεν ξέρω τι έχει συμβεί, οι μελιτζάνες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όμως δεν είναι ένα προϊόν που μπορεί να αντέξει παραπάνω και να μείνει στο χωράφι και κάποια στιγμή θα αρχίσει να σαπίζει».

    melitzana 3

    Καύσωνες και έλλειψη νερού επηρέασαν το προϊόν

    Η χρονιά ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τους παραγωγούς μελιτζάνας, με τη συγκομιδή να ξεκινά στις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, η παραγωγή επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, όπως η διαχείριση του νερού και οι παρατεταμένοι καύσωνες.

    Αν και η μελιτζάνα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, οι διακοπές στην άρδευση περιόρισαν την ανάπτυξη του καρπού, με αποτέλεσμα πολλές μελιτζάνες να παραμείνουν μικρές και να κιτρινίσουν πριν προλάβουν να αναπτυχθούν.

    Κοστοβόρα η καλλιέργεια της μελιτζάνας

    Ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει επίσης πως η καλλιέργεια μελιτζάνας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το κόστος του σπόρου φτάνει τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα συνολικά έξοδα για λιπάσματα, φυτοπροστασία και σταγονίδια κυμαίνονται στα 500-600 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το εργατικό κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί “πληγή” για τους καλλιεργητές λόγω της έλλειψης εργατών γης.

    melitzana 2

    “Θα σαπίσουν στο χωράφι μου 30 τόνοι μελιτζάνα”

    «Περιμέναμε αυτή την εποχή να πάρουμε κάποιες ποσότητες καθώς για εμάς τους καλλιεργητές είναι ανέξοδη αφού δρόσισε ο καιρός και το φυτό μπόρεσε και σταθεροποιήθηκε σε κάποιες θερμοκρασίες.

    Τώρα που περιμέναμε λοιπόν κι εμείς να βγάλουμε ένα κέρδος, έχουμε αυτή την εξέλιξη. Εγώ συγκεκριμένα στα 15 στρέμματα λίαν επιεικώς έχω γύρω στους 30 τόνους μελιτζάνα που θα σαπίσει στο χωράφι».

    Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει τη φετινή σοδειά, ο κ. Χριστόπουλος σκέφτεται να προσφέρει τις μελιτζάνες δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, πληρώνοντας από την τσέπη του τα έξοδα της συγκομιδής. «Είμαστε τέσσερις παραγωγοί στο Στρούσι που καλλιεργούμε από 15 μέχρι 20 στρέμματα ο καθένας. Όλοι μας βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση», καταλήγει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί.

    melitzana 4

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή
    Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή

    Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παρατεταμένη ανομβρία, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν την αγροτική παραγωγή, αποτελώντας παράλληλα μία διαρκή πηγή ανησυχίας, για την πορεία των τιμών των προϊόντων.

    Το παράδειγμα του ελαιολάδου και το συνεχιζόμενο «ράλι» της τιμής του την τελευταία διετία, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι όμως το μοναδικό καθώς, τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και φέτος, μία σειρά από αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας έχουν επηρεαστεί από τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Σε «κίνδυνο» η πατάτα Νάξου

    Στην Νάξο, οι παραγωγοί έχουν χτυπήσει ήδη «καμπανάκι» κινδύνου για την ΠΟΠ πατάτα του νησιού, η παραγωγή της οποίας είναι φέτος δραματικά μειωμένη λόγω της λειψυδρίας. Είναι ενδεικτικό, ότι από τους 6.000 τόνους που παρήγαγε το νησί το 2022, το 2023 έπεσε τους 4.000 τόνους ενώ φέτος μειώθηκε περαιτέρω στους 1.800 τόνους, δηλαδή κατά 70% λιγότερους σε σχέση σε πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, μάλιστα, μετά το φθινόπωρο, η πατάτα Νάξου θα βρίσκεται σε έλλειψη από την αγορά και το τραπέζι των καταναλωτών.

    Μειωμένη παραγωγή, πρώιμα φρούτα

    Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς προκαλούν προβλήματα και στην παραγωγή των φρούτων. «Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα ήταν φέτος πρώιμα κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και στα φθινοπωρινά, τα οποία χρειάζονται νερό» σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

    Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών, με τον τρύγο φέτος να είναι πρώιμος και αρκετές ποσότητες να έχουν υποστεί ζημιές. Σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% ενώ σε μικρότερο ποσοστό εκτιμάται η πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, όπως επισημαίνει, παρότι φέτος η παραγωγή φαίνεται να εξελίσσεται σε ομαλά επίπεδα, εάν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχές, θα δούμε μικροκαρπία όπως και πέρσι.

    Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το blommberg, η παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο, η τιμή της φράουλας αυξάνεται λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Ιταλία δίνει «μάχη» με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του ελαιολάδου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες
    Μέλι: Σε ασφυκτικό κλοιό η μελισσοκομία – Λιμοκτονούν οι μέλισσες

    Ακόμα και στο 90% αναμένεται να είναι μειωμένη η παραγωγή μελιού σε παραγωγικές περιοχές της χώρας

    Σε δεινή θέση βρίσκεται η μελισσοκομία της χώρας, καθώς η παραγωγή μελιού φέτος αναμένεται λιγότερη από ποτέ, ενώ οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο αφανισμός τόσο του κλάδου όσο και του ζωικού κεφαλαίου.

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τα «βαφτίσια» εισαγόμενων μελιών συγκροτούν ένα ασφυκτικά αρνητικό περιβάλλον για το μέλλον της μελισσοκομίας και τους παραγωγούς.

    Η ξηρασία και οι πρώιμοι και σε μεγάλη ένταση καύσωνες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή από τον Έβρο έως και τη Γαύδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη και τα νησιά το μέλι θα είναι λιγοστό ακόμα και σε ποσοστό που αγγίζει το 80% με το 90%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η μείωση φτάνει στο 60%.

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί

    «Φέτος είναι μια τραγική χρονιά. Είμαι από παιδί μελισσοκόμος και τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι ποτέ», λέει στον ΟΤ, ο Κώστας Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ).

    Οι καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το παλιούρι, το έλατο ή ακόμα και το θυμάρι έχουν σχεδόν χαθεί. «Στην Κρήτη, που είναι η μάνα του θυμαρίσιου μελιού δεν τρυγήσαμε καθόλου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

    Οι μέλισσες λιμοκτονούν

    Το μέλι είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι, οι μέλισσες καταρρέουν, καθώς δεν ολοκληρώνεται ο βιολογικός τους κύκλος. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει λιμοκτονία των μελισσών, ενώ παρατηρείται και μεγάλη μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου, το οποίο αυτή την στιγμή κινδυνεύει και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε θα αποδεκατιστεί», υπογραμμίζει ο κ. Λεονταράκης.

    «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι»

    Σημειώνει δε, ότι η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται εκτός ενισχύσεων, επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ: «Κρατιόμαστε μόνοι μας από τον κόπο μας. Η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάσει το επάγγελμά μας. Σαν Ομοσπονδία προσδοκούμε σε μια γενναία ενίσχυση από την πολιτεία γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει μελισσοκομία στην Ελλάδα. Κανένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να αντέξει τα υψηλά κοστολόγια. Δεν μπορούσαμε να τα αντέξουμε σε φυσιολογικές συνθήκες πόσο μάλλον φέτος».

    Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις στο μέλι βασιλεύουν

    Τα βαφτισμένα εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. «Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Το καμπανάκι ηχεί καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης.

    Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, τα χαμηλής ποιότητας και φθηνά μέλια που εισάγονται από την Ουκρανία χωρίς δασμούς ή από την Κίνα με χαμηλές τιμές, «εμείς δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι τα μέλια μας υποτιμημένα, να μην πιάνουν την τιμή που πρέπει αλλά και αδιάθετα στις αποθήκες γιατί την θέση τους την έχουν πάρει αυτά τα επικίνδυνα μέλια».

    Σημειώνει δε, ότι η πολιτεία πρέπει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους, να «κλείσει» τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν και βάση αυτών δρουν οι επιτήδειοι, καθώς επίσης να προβλέπονται και υψηλά πρόστιμα για όσους παραβατούν.

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί

    SOS για το μέλι «Σίθων»

    Στη λίστα με τα θύματα της κλιματικής αλλαγής προστίθενται εκτός από το αγροτικό προϊόν και τους παραγωγούς, επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ένας από τους λίγους και μεγάλους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της χώρας, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1955, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Χαλκιδικής με το μέλι «Σίθων», ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια παλεύει να σταθεί όρθιος.

    Οι μειωμένες παραγωγές, το βάρος από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και οι αθρόες εισαγωγές, αποτελούν τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν ώστε ο Συνεταιρισμός, , σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αχιλλέα Παπαστεργίου να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

    «Εδώ και τρία χρόνια η παραγωγή είναι μειωμένη, με τους παραγωγούς να μην έχουν μέλι να παραδώσουν. Η μείωση ξεκίνησε από το 40%, πρόπερσι έφτασε στο 60%, πέρσι στο 70% και φέτος στο 80%», εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση μελιού, ο Συνεταιρισμός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα.

    Ταυτόχρονα, το λιθαράκι στην καταστροφή μπήκε και από τις αλόγιστες εισαγωγές μελιού, ποσότητες που όπως λέει νοθεύονται, στη συνέχεια τα ονομάζουν ελληνικά και κυκλοφορούν στην αγορά φθηνότερα. «Έρχονται μέλια από την Ουκρανία με 0,80 ευρώ/κιλό και εμείς αγοράζουμε με 4 ευρώ/κιλό. Πώς μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό», επισημαίνει.

    Αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είχε και ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα δάνεια προς την τράπεζα, η οποία από πέρσι δέσμευσε τους λογαριασμούς POS. Μέχρι το τέλος του προηγούμενο χρόνου, το 2023, οι οφειλές από τα δάνεια στην τράπεζα έφταναν τα 2,1 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους.

    Σήμερα, ο Συνεταιρισμός, υπολειτουργεί και προκειμένου να σωθεί βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την τράπεζα όσο και με τον επιχειρηματία, που θέλει να επενδύσει. «Βρισκόμαστε στο τραπέζι των συζητήσεων και μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου.

    «Είμαστε ένας από τους ελάχιστους συνεταιρισμούς στο χώρο της μελισσοκομίας με μπράντα το μέλι Σίθων. Αυτό που ζητάμε είναι μια αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο Συνεταιρισμός κλείσει, τελειώνει και η μελισσοκομία. Και αυτό όχι γιατί κάνουμε μεγάλη παραγωγή αλλά γιατί είμαστε το αντίβαρο ώστε με τις παρεμβάσεις μας να μπορούμε να διασφαλίζουμε την τιμή του παραγωγού», σημείωσε.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023
    Πατάτα: Πώς κινήθηκε η παραγωγή στην ΕΕ το 2023

    Το 2023, στην ΕΕ, συγκομίστηκαν 48,3 εκατ. τόνοι πατάτας, σημειώνοντας μια ελαφρά αύξηση από το 2022, όταν συγκομίστηκαν 47,5 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφεται μείωση της παραγωγής πατάτας, καθώς το 2023, η παραγωγή ήταν κατά 27,9 εκατομμύρια τόνους λιγότερη από το 2000, σημειώνοντας μια πτώση της τάξεως του 36,7%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 2000 και 2023, η συνολική έκταση καλλιέργειας πατάτας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το ήμισυ, δηλαδή από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,3 εκατ. εκτάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στις αλλαγές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, όπου η καλλιεργήσιμη έκταση το 2023 ήταν κατά 1,1 εκατ. εκτάρια μικρότερη σε σχέση με το 2000 (ισοδυναμεί με μείωση 84,9%). Μάλιστα δε, καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης στις εκτάσεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Δανία.

    Παραγωγή πατάτας

    Για το 2023, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στην ΕΕ (11,6 εκατομμύρια τόνοι, 24% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (17,9%) και την Ολλανδία (13,4%). Οι τρεις αυτές χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 55,4% της συνολικής παραγωγής πατάτας στην ΕΕ.

    Εξαγωγές

    Τέλος, να αναφέρουμε πως το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 1,1 εκατ. τόνους πατάτας αξίας 663,6 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές αυτές αφορούσαν κυρίως σπόρους πατάτας και καλλιεργήσιμες πατάτες.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια
    Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια

    Το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο, είδαν από κοντά ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου.

    Ο Δήμαρχος Πύργου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντόπουλο και τον γεωπόνο του Δήμου κ. Αθανάσιο Κατσαρό επισκέφθηκε το Καράτουλα, το Σόπι, το Χειμαδιό και τη Βροχίτσα όπου διαπίστωσαν το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της κορινθιακής σταφίδας και του αμπελιού

    Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι παραγωγοί, χρειάστηκε να ξεκινήσουν τη συγκομιδή τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, με άμεση συνέπεια να υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και στην απόδοση του ξηρού προϊόντος.

    Μετά τη σύνταξη της γνωμοδότησης από τον Γεωπόνο του Δήμου κ. Κατσαρό, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής θα στείλει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, την οποία θα κοινοποιήσει και στον ΕΛΓΑ και θα ζητά την άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή.

    Επίσης θα ζητηθεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να καλυφθεί, όσο είναι δυνατόν, η απώλεια εισοδήματος που θα έχουν λόγω της μειωμένης παραγωγής.

    kannis ep agrot 2

    kannis ep agrot 3

    kannis ep agrot 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο - “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”
    Φράγμα Πηνειού: Μειώνεται η παροχή νερού από τον Αύγουστο – “Με επισφάλεια οι επόμενες καλλιέργειες”

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Το φλέγον ζήτημα των αποθεμάτων του νερού στο φράγμα Πηνειού, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά θέμα συζήτησης κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Τάκη Παρασκευόπουλου, προέδρων και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ αλλά και του τεχνικού τμήματος της Περιφέρειας.

    Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον απολογισμό των ενεργειών που ήδη έχουν γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία και εξετάστηκε ο τρόπος που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής προκειμένου να ολοκληρωθεί το κρίσιμο κομμάτι των καλλιεργειών μέχρι το τέλος του μήνα.

    Siskepsi nero 2

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ ζήτησαν να συνεχιστεί ο υπάρχον σχεδιασμός υδροδότησης μέχρι τέλος Ιουλίου, γεγονός το οποίο και έγινε αποδεκτό με την επιφύλαξη πάντα των δεδομένων του φράγματος.

    Από τον Αύγουστο όμως, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός αναγκαστικά θα διαφοροποιηθεί και θα περιλαμβάνει μικρότερη παροχή από το φράγμα, που σημαίνει ότι καθημερινά και άλλα αντλιοστάσια θα βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Δηλαδή από τα τρία που βγαίνουν τώρα εκτός, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας τα 6 ή 9.

    Όπως έγινε γνωστό, στόχος είναι αυτή τη στιγμή να ολοκληρωθούν οι βασικές καλλιέργειες που είναι το καρπούζι, η βιομηχανική ντομάτα και ένα κομμάτι από τα καλαμπόκια.

    «Παίρνουμε από το φράγμα 17 κυβικά το δευτερόλεπτο. Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα πρόγραμμα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για όλο το καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε μέχρι τέλος Ιουλίου. Μετά θα μειωθεί η παροχή από το Φράγμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κοροβέσης τόνισε ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, ενώ αναφερόμενος στις επόμενες καλλιέργειες σημείωσε πως θα γίνουν με επισφάλεια και με την αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών.

    Ο κ.Φίλιας ακολούθως, επεσήμανε πως καθημερινά πραγματοποιούνται μετρήσεις στο φράγμα και πως η ελπίδα πως θα ανέβει η στάθμη του και θα ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος χωρίς προβλήματα τελικά δεν βγήκε αληθινή.

    Μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας οι μετρήσεις των δυο τελευταίων ημερών που έδειξαν ότι δεν κατέβηκε η στάθμη καθώς εμπλουτίστηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

    Τέλος, για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος έθιξε το ζήτημα της σπατάλης του νερού εξαιτίας της υπερχείλισης, για το οποίο όμως όπως τέθηκε αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να αλλάξει τόσο η λειτουργία του έργου όσο και η παλαιότητά του.

    Siskepsi nero 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο